Ben je ooit eerder bezorgd geweest over het kwijtraken van je belangrijke bezittingen? Denk bijvoorbeeld aan je huisdier, je fiets, je tas of je portemonnee. Je wilt misschien net de deur uit en ja hoor… waar zijn je sleutels ook alweer? Niemand zit er op te wachten om een half uur te zoeken naar sleutels nét voordat je het huis uit wilt voor een belangrijke afspraak. Tegenwoordig zijn hier gelukkig kleine en handige gadgets voor om die zorgen van je schouders te nemen. In dit artikel bespreken we 5 verschillende scenario’s waarin zo’n tracker ontzettend handig van pas kan komen.

GPS en Bluetooth trackers zijn heel erg vergelijkbaar in wat ze doen – maar ze hebben enkele belangrijke verschillen. Om te beginnen is het goed om te weten wat voor soort technologie beide soorten trackers gebruiken. GPS trackers maken gebruik van satellietnavigatie om de locatie van een object nauwkeurig te bepalen. Bluetooth trackers daarentegen, zijn afhankelijk van Bluetooth technologie en hebben daarom ook een beperkt bereik. GPS trackers bieden de mogelijkheid om spullen over een grote afstand – of zelfs wereldwijd – te volgen. Maar ook kun je een oogje in het zeil houden op je dierbaren.

Daarnaast hebben GPS trackers vaak een langere batterijduur en bieden ze realtime locatie-updates. Bluetooth trackers zijn meer geschikt voor het vinden van objecten die al dichtbij zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat we eerder noemden: sleutels en portemonnees.

Maar goed, nu we beter begrijpen wat de verschillen zijn tussen GPS trackers en Bluetooth trackers – laten we eens kijken naar situaties waar deze handig van pas kunnen komen.

Voorbeeld 1: Je koffer tracken op reis

Laat de angst van het kwijtraken van je koffer je welverdiende vakantie niet verpesten. Het kan een zenuwslopende gedachte zijn, zeker als je waardevolle spullen in je koffer hebt. In een scenario als deze kan het bijvoorbeeld handig zijn om een Bluetooth tracker te gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld de verschillende trackers van Chipolo. Met de Chipolo ONE heb je een kleine tracker die je makkelijk aan een sleutelring of band kunt vastmaken. Maar je hebt ook de Chipolo CARD die je onopvallend in een gleuf of hoes kunt stoppen, bijvoorbeeld in een paspoorthoes of aan de binnenkant van je koffer.

Omdat de trackers ook heel onopvallend weggestopt kunnen worden, maak je het ook voor boosdoeners een stuk moeilijker. Jij zult in een drukke locatie zoals een luchthaven vast niet de enige zijn die een oog houdt op je tas vol met waardevolle documenten en spullen. Daarom zijn zulke kleine maar fijne gadgets echt van onschatbare waarde als je er zeker van wilt zijn dat je in het ergste geval nog altijd je spullen terug kan vinden.

Voorbeeld 2: Een tracker voor je kat

Natuurlijk is een tracker voor meer huisdieren een logische optie – en niet alleen voor katten. Over het algemeen mogen katten los rondlopen in Nederland. Er is geen specifieke wet die bepaalt dat een kat te allen tijde aangelijnd moet zijn. Het is echter altijd goed om je in te lezen over de regels omtrent loslopende katten, want opzettelijke vernieling en accidentele schade zijn nog altijd te verhalen bij de eigenaar.

Een kat kan zich in een knusse woonbuurt vaak zelf terug naar huis leiden. Toch kan het zomaar eens voorkomen dat je kat de weg kwijt raakt. Natuurlijk is het in Nederland al verplicht je kat te chippen – en daarmee kun je al flink wat informatie inwinnen. Maar nog steeds weet je niet exact waar je kat is.

Wanneer het gaat om het tracken van bijvoorbeeld je kat, is het belangrijk om juist te kiezen tussen een GPS tracker en een Bluetooth tracker. Zoals we eerder zeiden, zijn GPS trackers vaak beter geschikt voor wanneer je kat grotere afstanden aflegt. Maar als je kat vaak dichtbij huis is, is een Bluetooth tracker ook een geschikte keuze. Ook is het voor binnenshuis ideaal om een Bluetooth tracker te gebruiken om te weten waar je kat zich verstopt.

Voorbeeld 3: Altijd weten waar je auto is

Nou, dan ben je geland, thuis aangekomen met je koffer en je kat is veilig thuis. Laten we eens verder kijken naar je dierbare bezittingen dicht bij huis. Autodiefstal bijvoorbeeld, ziet volgens het Financieel Jaarverslag Verzekeringsbranche sinds 2013 een constante jaarlijkse daling. Waar er in 2013 nog zo’n 11.761 passagiersauto’s waren vermeld als gestolen, was het in 2021 sterk gedaald naar 5.404 meldingen. Er zijn veel factoren die hier natuurlijk aan hebben bijgedragen. Denk aan beter ingebouwde alarmsystemen, maar ook de beschikbaarheid van een GPS tracker voor de auto die sterk toenam.

Voor een auto is over het algemeen een GPS tracker beter geschikt dan een Bluetooth tracker. Een GPS tracker kan je auto – een paar straten, steden en zelfs landen verderop – terugvinden. Maar ook een Bluetooth tracker kan soms handig zijn. Mocht je bijvoorbeeld je auto frequent in een grote parkeergarage achterlaten, kan een Bluetooth tracker super handig van pas komen.

Voorbeeld 4: Een GPS horloge voor je kind

De zorg van een ouder voor hun kind is een zorg als geen ander. Kinderen verdienen natuurlijk hun zelfstandigheid en autonomie. Het constant bijhouden van je kind kan al snel tot onzekerheden en wantrouwen zorgen tussen ouder en kind. Maar er zijn toch vele gevallen waarin een ouder graag wil weten waar hun kind is. Zeker in drukke steden kan die extra veiligheid een waardevolle aanvulling zijn, maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld uitstapjes. Vaak zal een ingebouwde GPS tracker in een smartwatch met sim-functie voor een ouder meer dan voldoende zijn. Zo kun je ook je kind bellen tijdens het buitenspelen, wanneer het bijvoorbeeld donker begint te worden, om terug naar huis te komen.

Een handige tip: houd je ogen open voor een smartwatch met geofencing. Op deze manier kun je een virtuele grens instellen voor je kind. Mocht je kind te ver van huis gaan, krijg je hier een notificatie van. Zo kun je je kind meteen bellen en de locatie zien door de GPS functie van de smartwatch.

Voorbeeld 5: Je fiets altijd veilig met een GPS tracker

Nederland is zonder twijfel een fietsland. In 2022 zouden er geschat zo’n 23 miljoen fietsen in Nederland zijn. Met het inwoneraantal van januari 2022 op 17,59 miljoen zou dat betekenen dat er 1,3 fietsen per inwoner zou zijn. Helaas komt het ook maar al te vaak voor dat fietsen gewilde doelwitten zijn voor dieven. En dit hoeven niet altijd kleine gevallen van diefstal te zijn. Het gaat soms zelfs om georganiseerde internationale bendes. Deze bendes demonteren fietsen compleet en worden dan verpakt voor transport naar het buitenland.

Door deze toenemende criminaliteit is een tracker voor je fiets niet alleen geen gek idee meer, maar misschien wel een must-have. In vele gevallen zijn de slachtoffers van de bovengenoemde georganiseerde bendes dan de eigenaar van een fiets met toevallig zo’n GPS of Bluetooth tracker bijgevoegd of ingebouwd. Zonder trackers voelt men vaak geen behoefte om dan nog aangifte te doen voor de gestolen fiets. Dit is omdat ze van mening zijn dat er “toch niets gebeurt” en het daarom geen nut heeft. Los daarvan zijn de voordelen en gemakken van een GPS tracker voor je fiets erg groot.

Conclusie

Zoals je ziet zijn GPS en Bluetooth trackers super handig en ook super veelzijdig. Over de afgelopen jaren is de interesse op dit vlak erg gegroeid. Vaak heeft deze groei van interesse met goede intenties plaatsgevonden maar soms helaas ook met slechte intenties. Het is daarom ook cruciaal om tracking technologie verantwoordelijk te gebruiken. Ook zijn trackers geen alternatief of vervanging van andere maatregelen die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging, waar het gebruik van trackers geen excuus is om goede sloten en surveillance te negeren. Met een gebalanceerde aanpak van veel van deze technologieën, bewustwording en verantwoordelijkheden kun je optimaal genieten van de gemakken van al deze punten.