We kunnen allemaal niet meer zonder toegang tot wifi. Daarom wil jij jouw gasten thuis ook toegang kunnen geven tot je wifi. Maar misschien wil je niet ‘zomaar’ je wifiwachtwoord en -netwerk toegankelijk maken voor mensen die dat niet per se nodig hebben. Waarom precies hiervoor een wifi gastnetwerk een uitkomst is, vertellen we je hier.

Een wifi gastnetwerk is een extra netwerk naast je gebruikelijke wifinetwerk. Vaak is deze net wat beperkter. Bij je normale wifinetwerk kunnen alle apparaten met elkaar verbinden en zo gemakkelijk communiceren. Voor het normale gebruik, is dat ook erg logisch. Vreemde apparaten dezelfde rechten geven, kan echter juist gevaarlijk zijn.

In een gastnetwerk kunnen apparaten gewoon internet gebruiken, maar zijn ze geïsoleerd van je eigen apparaten. Zo’n gastnetwerk ben je waarschijnlijk wel eens tegengekomen in bijvoorbeeld een café of vakantiehuisje.

De voordelen van een wifi gastnetwerk

Laten we even op een rijtje zetten waarom een ‘gast wifi’ beter kan zijn dan je gasten toegang geven tot je normale netwerk. Er zijn meerdere redenen, die je misschien overtuigen een extra wifi netwerk voor gasten in te stellen:

Toegang tot het internet, niet tot je apparaten

Het grootste voordeel van een wifi gastnetwerk is absoluut het stukje veiligheid. Waarschijnlijk hebben je gasten geen kwade bedoelingen, maar wat als een kind bijvoorbeeld wat onvoorzichtig is en op een ongure pop-up klikt, of een smartphone een onzichtbaar virus heeft?

Het kan tot problemen leiden als deze malware op je wifinetwerk terecht komt en toegang heeft tot al jouw apparaten. Als zoiets op een gastnetwerk gebeurd, hebben virussen niet de kans tot je normale netwerk en dus apparaten door te dringen.

Een makkelijk wachtwoord is zo getypt

Normaal gezien moet je voor je wifinetwerk een heel veilig wachtwoord bedenken, zodat onbevoegden niet zo makkelijk toegang krijgen. Misschien heb je zelfs nog het bijna cryptische standaard wachtwoord wat je bij het instellen hebt gekregen. Meestal ziet deze eruit alsof iemand een paar keer over het toetsenbord heeft gerold.

Dit wachtwoord met bezoekers delen duurt meestal lang en benodigt de uiterste concentratie, aangezien zelfs het per ongeluk schrijven van een kleine letter als hoofdletter ervoor zorgt dat je weer opnieuw kunt beginnen met voorlezen.

Hier komt dan een gastnetwerk om de hoek kijken. Omdat deze toch niet direct met al je apparaten verbonden is hoeft het wachtwoord niet zo veilig te zijn. Je kunt dus prima een korter en makkelijker te herinneren wachtwoord instellen.

Het wachtwoord van je gast wifi kun je zorgeloos delen

Het wachtwoord van je gast wifi kun je dus gerust met vrienden, familie – of zelfs de loodgieter die bij je thuis wat repareert – delen. Daardoor kun je het wachtwoord ook ergens ophangen op een briefje zodat je gasten je dankbaar zullen zijn dat ze niet allemaal apart naar het wachtwoord hoeven te vragen.

Je kunt je wachtwoord vaak veranderen

Als je je wifiwachtwoord wil veranderen, heeft dat een paar gevolgen. Dit omdat alle apparaten die met je netwerk verbonden waren stuk voor stuk op nieuw verbonden zullen moeten worden. Dit keer met het vernieuwde wachtwoord. Zoiets zul je dus niet vaak doen, het kost gewoon teveel moeite.

Dat is anders voor een wifi gastnetwerk, daar zijn meestal geen apparaten mee verbonden. Je kunt het wachtwoord dus vaak als je lief is veranderen, allereerst is dat qua veiligheid natuurlijk een plus, maar je kunt zo ook het wachtwoord aan de gelegenheid aanpassen.

Denk aan “feliz_navidad” voor kerstmis of voor een verjaardagsfeestje “gefeliciteerdsarah”.

Zo stel je een wifi gastnetwerk in

Vraag je je nu af of je wel aan de juiste voorwaarden voldoet om een gast wifi netwerk op te zetten? Wees dan gerust; in de regel biedt elke redelijk moderne wifirouter deze mogelijkheid.

Een goed voorbeeld van een moderne wifirouter waarbij dit gemakkelijk is in te stellen is de Google Nest Wifi Pro. Deze router zorgt voor een betrouwbaar wifinetwerk dat tot wel 120 m² bestrijkt door middel van mesh-technologie.

Je stelt een wifi gastnetwerk bij Google Wifi als volgt in:

  1. Ga in de Google Home-app naar ‘Wifi’
  2. Klink bij ‘gastnetwerk’ op instellen en zet ‘Gastnetwerk’ aan.
  3. Geef een netwerknaam en wachtwoord op.
  4. Sla je aanpassingen op.

Het wachtwoord kun je dan altijd terugzien in de Google Home-app, als jij deze met je gasten wilt delen. Verder is het ook mogelijk om het wachtwoord gemakkelijk beschikbaar te maken op je Google Nest-producten, bijvoorbeeld op je Google Nest Hub. Of je kunt het wachtwoord natuurlijk gewoon vragen via een spraakopdracht aan de spraakassistent.

Meer slimme wifirouters ontdekken

Een wifi gastnetwerk valt dus met veel wifisystemen wel in te stellen. Ben je nou op zoek naar de juiste wifirouters voor jou? Neem dan een kijkje in onze webshop. Hier vind je verschillende wifi(mesh-)systemen die ervoor zorgen dat je wifi optimaal werkt – ook als je gasten over de vloer hebt.