Je ziet het tegenwoordig bij veel verschillende elektrische apparaten: een speaker die als waterdicht of waterbestendig wordt aangeboden. Vaak wordt dit aangeduid met een zogenaamde IP waarde.
IP staat voor Ingress Protection en geeft aan tot in hoeverre een apparaat beschermd is tegen stof, water en andere externe elementen. In dit artikel nemen we vrijwel alle verschillende IP waardes door. Zo weet je voortaan veel beter wat je van je producten kunt verwachten in verschillende omgevingen en weersomstandigheden.
Hoe wordt een IP waarde ingedeeld?
IP-XX wordt vaak opgevolgd door twee cijfers waar elke cijfer een specifieke betekenis heeft:
Het eerste cijfer duidt op de bescherming tegen vaste deeltjes zoals stof;
Het tweede cijfer daarentegen geeft aan hoe waterbestendig een product is.
Laten we samen eens een kijkje nemen naar al deze waardes, hoeveel waardes er in elke categorie te vinden zijn en wat deze waardes allemaal betekenen.
Stofbestendigheid
Dit is dus het eerste cijfer in de IP-XX waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed een apparaat is afgesloten om zo vaste deeltjes en stof buiten te houden.
IP-0X: Geen bescherming
Een apparaat met deze IP waarde biedt dus geen bescherming tegen vaste (stof)deeltjes.
IP-1X: Grote objecten
Een apparaat met de IP-1X waarde biedt bescherming tegen oppervlakkige aanraking met bijvoorbeeld de achterkant van je hand. Het is beschermd tegen voorwerpen met een oppervlakte groter dan 50 mm.
IP-2X: Middelgrote objecten
Een apparaat met de IP-2X waarde biedt bescherming tegen aanraking met bijvoorbeeld je vingers. Het is alleen aanraakveilig voor meetapparaten. Het is beschermd tegen voorwerpen met een oppervlakte groter dan 12,5 mm.
De Bosch Smart Home Slimme Radiatorknop II is hier een goed voorbeeld van. Het heeft namelijk een IP20 waarde. Dit maakt het dus bestendig tegen de meeste aanrakingen en objecten. Echter biedt het géén waterbestendigheid en is ook de vorming van condensatie een mogelijk probleem. De radiator in de badkamer is dus niet geschikt voor deze radiatorknop.
IP-3X: Kleine objecten
Een apparaat met de IP-3X waarde biedt bescherming tegen oppervlakkige aanraking met kleine gereedschappen. Het is alleen aanraakveilig voor meetapparaten. Het is beschermd tegen voorwerpen met een oppervlakte groter dan 2,5 mm.
IP-4X: Spitse objecten
Een apparaat met de IP-4X waarde biedt bescherming tegen aanraking met hele kleine gereedschappen en super dunne draden en kabels. Het is beschermd tegen voorwerpen met een oppervlakte groter dan 1mm.
Een veelvoorkomende waarde hier is IP44. Een voorbeeld hiervan is de Philips Hue Resonate wandlamp. De lamp is dus goed beschermd tegen vaste stoffen en kleine objecten. Ook is het bestendig tegen flinke regenbuien en vochtige omgevingen zoals vlakbij een zwembad. Hierover lees je hieronder meer bij IP-X4.
IP-5X: Stofbescherming
Een apparaat met de IP-5X waarde biedt volledige aanraakbescherming omdat het exterieur compleet gesloten is. Het is niet compleet stofbestendig maar biedt voldoende isolatie om een goede werking van je apparaat te behouden op langdurige basis.
Met een IP54 waarde heb je bijvoorbeeld de Google Nest Doorbell. Dit betekent dat de deurbel volledig aanraakbeschermd is. Ook is de deurbel beschermd tegen stof en spatwater, waardoor je hem veilig kunt gebruiken in vele weersomstandigheden. Of het nu regent of stoffig is, de Google Nest Doorbell blijft betrouwbaar functioneren, waardoor je altijd op de hoogte blijft van wie er voor je deur staat.
IP-6X: Stofvrij
Een apparaat met de IP-6X waarde biedt volledige bescherming tegen stofindringing. Het is beschermd tegen voorwerpen met een oppervlakte groter dan 1mm.
Een van de meest voorkomende waardes hierin is IP65. De Hombli Outdoor Smart Pathway Light is hier een goed voorbeeld van. Dankzij de aluminium constructie is het zeer bestendig tegen hevige weersomstandigheden. Van flinke regenbuien tot stoffige stormen – je kunt ervan uitgaan dat je padverlichting gewoon blijft werken.
Ook wanneer je niet van plan bent om een apparaat te gebruiken in een vochtige omgeving zoals je badkamer, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de stofdichtheid. Zeker wanneer je een apparaat lang op dezelfde plek gaat laten liggen, is stof je grootste zorg. Voor een apparaat dat je regelmatig onderhoudt en schoonmaakt, is een IP-5X rating vaak al genoeg. Weet je dat je een apparaat een flinke tijd niet aan zult raken? Dan wil je voor complete stofbestendigheid gaan door alleen producten met een IP-6X rating.
Waterdichtheid
Dan komen we aan bij het tweede cijfer van de IP-XX waarde. Dit is de waarde die aangeeft hoe goed een apparaat is beschermd tegen het binnendringen van water. Deze classificatie is essentieel om te bepalen hoe goed een apparaat bestand is tegen vochtige omgevingen, regen, onderdompeling en andere natte omstandigheden.
IP-X0: Geen bescherming
Hier biedt het apparaat geen bescherming tegen water. Het is niet ontworpen om bestand te zijn tegen vocht of waterinfiltratie.
IP-X1: Drupdicht (verticaal vallende druppels)
Een apparaat met de IP-X1 waarde biedt bescherming tegen verticaal vallende druppels, zoals wanneer het wordt blootgesteld aan lichte regen of condensatie. Het biedt echter geen bescherming tegen andere waterbronnen of onderdompeling.
IP-X2: Drupdicht (schuine druppels)
Een apparaat met de IP-X2 waarde biedt bescherming tegen schuin vallende druppels, bijvoorbeeld door water uit tuinsproeiers. Het is echter nog steeds niet bestand tegen onderdompeling in water.
IP-X3: Spatbestendig
Een apparaat met de IP-X3 waarde biedt bescherming tegen water dat in een hoek tot 60 graden op het apparaat spettert. Het is ontworpen om bestand te zijn tegen matige regenval en beschermt tegen spatwater tijdens dagelijks gebruik.
IP-X4: Plensdicht
Een apparaat met de IP-X4 waarde biedt bescherming tegen water dat vanuit elke richting op het apparaat spat. Het is bestand tegen hevige regenbuien en is geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden.
IP-X5: Sproeidicht
Een apparaat met de IP-X5 waarde biedt bescherming tegen waterstralen met lage druk vanuit elke richting. Dit maakt het geschikt voor gebruik in omgevingen waar waterstralen een rol kunnen spelen, zoals bij het schoonmaken van apparaten.
IP45 is hier een waarde die je vaak zult zien. De Bosch Smart Home Deur-/Raamcontact II Plus is hier een voorbeeld van. Het is dus bestendig tegen vaste stoffen en kleinere objecten. Ook kan het reguliere waterstralen uit vrijwel elke hoek weren.
IP-X6: Waterbestendig
Een apparaat met de IP-X6 waarde biedt bescherming tegen krachtige waterstralen vanuit elke richting. Het is bestand tegen zware regen en kan veilig worden gebruikt in omgevingen waar water een intensere impact heeft.
IP-X7: Waterdicht (onderdompeling tot 1 meter)
Een apparaat met de IP-X7 is waterdicht en kan gedurende een bepaalde tijd (meestal tot 30 minuten) veilig onder water worden ondergedompeld tot een diepte van 1 meter. Het is ideaal voor gebruik in waterrijke omstandigheden, zoals tijdens watersportactiviteiten.
IP-X8: Waterdicht (onderdompeling dieper dan 1 meter)
Een apparaat met IP-X8 is waterdicht en biedt bescherming tegen langdurige onderdompeling onder een diepte van 1 meter. De specifieke duur en diepte kunnen variëren per fabrikant, dus het is belangrijk om de specifieke specificaties van het apparaat te checken.
IP-X9: Waterbestendig en vochtdicht
Een apparaat met IP-X9 biedt bescherming tegen hogedrukreiniging en stoomreiniging. Het is ontworpen om bestand te zijn tegen zware waterstralen bij het schoonmaken en is ideaal voor gebruik in industriële en veeleisende omgevingen.
Aanvullende bescherming voor zeer stoffige en vochtige omstandigheden
De hoogste IP waarde die je kunt krijgen is dus een combinatie van de hoogste stofbestendigheid (het eerste cijfer: 6) en de hoogste waterbestendigheid (het tweede cijfer: 9) en de K toevoeging. Dat maakt IP69K de hoogste IP waarde die je kunt vinden.
In sommige gevallen zul je misschien ook de K waarde achteraan tegenkomen. Dit is een indicatie dat er extra maatregelen zijn genomen tegen de intrusie van stof en vocht en water op elke manier. Dit wordt vaak getest in de vorm van hoge temperaturen en directe waterstralen op hoge druk.
Voor elk doeleind een andere oplossing
De wereld van IP waardes is dus best breed en kan op het eerste oog misschien wat overweldigend zijn. Hopelijk geeft dit artikel je een beter beeld hoe deze wereld in elkaar zit. Om het je toch nét iets makkelijker te maken, hebben we dit overzicht gemaakt. Alle IP waardes en de bestendigheden staan hierin uitgelegd. Ben je toe aan een hogere resolutie uitdraai? Klik hier om de hoge resolutie variant van de infographic te downloaden.
Zo hebben we alles besproken over IP waardes, van IP-0X tot IP-X9. Puur om het even gezien te hebben, namen we ook even een kijkje naar de K waarde. Ongeacht het feit dat deze vaker wordt gebruikt in de niche scenario’s in zwaardere omstandigheden, is het toch handig om het eens gezien te hebben. Het is dus goed om de IP waarde in de gaten te houden als je weet dat je een apparaat in een stoffige of vochtige omgeving gaat gebruiken. Zo kun je met meer zekerheid in één keer de juiste aankoop doen!