Het is alweer twee jaar geleden dat Apple stopte met de verkoop van hun Apple HomePod. Maar deze maand kondigde het bedrijf aan dat de HomePod terug is met een waardige comeback. Wij vertellen je alles over de precieze details van de nieuwe smart speaker, die vanaf deze week naast het kleine broertje, de HomePod mini, verkocht zal worden.

Om even bij het begin te beginnen; wat is de HomePod nou precies? De Apple HomePod is een smart speaker waarmee je via spraakbediening je smart home kunt bedienen. Uiteraard is de spraakassistent in dit geval Apple’s Siri, en het smart home protocol Apple Home. Ook kun je de HomePod simpelweg gebruiken als speaker.

Apple lanceerde al eerder de voorganger van deze nieuwe HomePod, maar stopte twee jaar geleden met de verkoop hiervan omdat de verkoopcijfers tegenvielen. Sindsdien was alleen de Apple HomePod mini, de kleinere versie van de HomePod, beschikbaar als smart speaker van Apple.

Nieuwe Apple HomePod: betere geluidskwaliteit

Laten we dan nu even de verschillen tussen oude en nieuwe versie van de HomePod nalopen. Misschien dat je de oude Apple HomePod nog kent van een paar jaar geleden. De speaker had toen al een verrassend goede geluidskwaliteit voor een smart speaker die toch voornamelijk gefocust is op spraakbediening.

De nieuwe HomePod presteert echter nog beter op dit gebied. Deze bezit namelijk over een S7-chip die ‘computational audio’ mogelijk maakt. Hierdoor worden de mogelijkheden van de speakers optimaal benut. De speaker kan ook draadloos streamen met AirPlay 2 en ondersteunt Dolby Atmos met Apple Music

Slimme temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren

Opvallend is ook dat de functies zijn uitgebreid met functies die je niet direct van een smart speaker zou verwachten. De nieuwe HomePod heeft namelijk een ingebouwde temperatuur- en vochtigheidssensor. Dit zorgt voor een breed scala aan nieuwe smart home mogelijkheden. Je kunt nu namelijk bepaalde temperatuur- en vochtigheidswaarden als ‘trigger’ instellen voor automatiseringen, zoals het aanzetten van een (slimme) ventilator.

Daarnaast luistert de nieuwe HomePod ook naar rook- of koolmonixidemelders. Dit betekent dat, zodra deze afgaan, er automatisch een melding naar je iPhone wordt gestuurd. Zo worden zelfs je niet-slimme rookmelders slim en ben je altijd op de hoogte van eventuele brand of gevaren in je huis. Deze functie is waarschijnlijk dit voorjaar te gebruiken na een software-update.

Ondersteunt Matter en Thread

Hoewel geluidskwaliteit en deze slimme functies leuk zijn, is het meest opvallende verschil met z’n voorganger echter wel dat de nieuwe HomePod communicatieprotocol Thread en het nieuwe smart home standaard Matter ondersteunt. Hierdoor kan de speaker samenwerken met nog meer verschillende smart home accessoires. Via een software-update is deze uitbreiding ook beschikbaar voor de HomePod mini.

Wanneer komt de nieuwe HomePod naar Nederland?

De HomePod mini is al een tijd beschikbaar, maar de nieuwe grotere HomePod moet vanaf 3 februari 2023 verkrijgbaar zijn in Nederland. Twijfel je nou over het aanschaffen van een HomePod of HomePod mini? Bekijk dan even onze video hieronder waarin we de verschillen tussen de verschillende spraakassistenten en smart speakers bespreken. Zo kom jij er precies achter welke spraakassistent geschikt is voor jou.