Het doel van de Google Home-app is altijd geweest om zoveel mogelijk apparaten en functies onder één dak te integreren. De aangekondigde volledig vernieuwde versie van de app heeft als doel alles zo overzichtelijk en eenvoudig mogelijk te houden. Als jij je smart home wilt inrichten zonder overzicht en gemak te verliezen, dan is de update zeker voor jou geschikt. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

De focus van de nieuwe Google Home-app ligt duidelijk op personalisatie en individualisering. Dat begint al met het feit dat de app bij het openen eerst het tabblad voor je favorieten laat zien. En als je bijvoorbeeld je Google Nest camera hebt geselecteerd, krijg je direct de bijbehorende livestream te zien.

Ook biedt de update een nieuw, duidelijk ontwerp dat je compatibele apparaten weergeeft in groepen volgens categorieën zoals verlichting, beveiligingscamera’s, thermostaten of netwerkapparaten. Deze zijn gemakkelijk toegankelijk via icoontjes op de startpagina van de app.

Voor het komende jaar heeft Google gepland dit type display verder te ontwikkelen. Ook hier zal de nadruk nog meer op maatwerk liggen. Je kunt zelf groepen definiëren en precies bepalen welke apparaten je in een groep wilt combineren.

Welke functies biedt de nieuwe Google Home-app?

Naast de verbeterde vormgeving bevat de update ook enkele nieuwe functies. Ten eerste heeft de nieuwe Home-app een Media Mini Player onderaan het scherm waarmee je kunt zien wat er in je huis wordt afgespeeld. Klik erop om het afspeelmenu te openen. Hier kun je het volume regelen en heb je toegang tot andere bedieningsfuncties. Je kunt bijvoorbeeld beslissen welk van je slimme apparaten het geluid moet afspelen.

De nieuwe Home-app biedt je ook wat meer mogelijkheden op het gebied van videobewaking. Zoals je misschien al weet van de Google Nest camera’s en deurbellen, vindt de app automatisch belangrijke momenten in de videobeelden. Opnames kunnen snel worden doorzocht, zodat je de belangrijkste tien seconden te zien krijgt.

De app, die echt slim is geworden door machine learning, kan zelfs belangrijke gebeurtenissen in de video labelen en ordenen op type. Zo wordt er onderscheid gemaakt of de video mensen, pakjes, voertuigen, activiteiten of dieren toont. Ook gaat het gerucht dat Legacy Nest camera’s volgend jaar ook geïntegreerd moeten kunnen worden.

De app is verder niet langer beperkt tot je smartphone, maar werkt ook voor laptop, smartwatch, televisie en tablet. Daarnaast wordt de beschikbaarheid van de app voor Wear OS smartwatches opgezet. Hiermee kun je overal toegang krijgen tot je smart home netwerk en je thermostaten of lampen bedienen, maar ook meldingen ontvangen van je Nest camera’s.

Als webversie zal de app ook beschikbaar zijn op je laptop of computer. Dit biedt je het voordeel dat de live-weergaven van je Google Nest-camera’s en de Nest Doorbell op volledig scherm worden weergegeven, zodat je niets meer mist.

Creëer routines – met de automatiseringen van de Google Home-app

De nieuwe Home-app van Google focust ook op het creëren van routines. Daarvoor is er een automatiseringstabblad. Hier kun je instellen wat automatiseringen in gang zet. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een routine wordt getriggerd door een actie van een van je gekoppelde apparaten, door jouw (spraak)opdracht aan Google Assistant, door een vooraf bepaald tijdstip of bij zonsopgang of zonsondergang.

Het activeren van de discolampen zou bijvoorbeeld automatisch gepaard kunnen gaan met het afspelen van je feestafspeellijst. Of je kunt een routine instellen die wordt geactiveerd wanneer je het huis verlaat en vergrendelt. Zoals het uitschakelen van alle lampen en het switchen van de slimme thermostaten naar de eco-stand.

Met de nieuwe update is het nu ook mogelijk een tweede voorwaarde in te stellen om een routine te activeren. Je bewegingssensor schakelt bijvoorbeeld alleen ‘s nachts het licht aan, maar niet overdag.

Volgend jaar wil Google een script-editor uitbrengen. Hiermee beschik je over meer dan 100 nieuwe functies waarmee je je smart home kunt automatiseren volgens je eigen individuele ideeën en behoeften.

Snel en gemakkelijk verbonden met Matter

De nieuwe Home-app wil ook een ander probleem met slimme apparaten oplossen: ingewikkelde installatie. De nieuwe smart home standaard ‘Matter‘ speelt hierbij een doorslaggevende rol.

Zodra je een Matter-apparaat in je huis aansluit, herkent je smartphone het automatisch met behulp van de app. Het zal je dan helpen het nieuwe apparaat snel en veilig in te stellen. Deze eenvoudige manier van aansluiten en instellen van Matter-apparaten zal standaard beschikbaar zijn op miljarden Android-apparaten zodra Google later dit jaar Matter gaat ondersteunen.

Daarnaast zal de update ook bruikbaar zijn met alle Google Nest apparaten en de meer dan 80.000 compatibele apparaten. Google werkt ook de huidige Google Nest smart speakers, displays en routers bij, zodat ook zij Matter-apparaten kunnen bedienen.

Google Home-app update: onze conclusie

Al met al klinkt de update van de Google Home-app erg veelbelovend. Het richt zich precies op de problemen die zijn ontstaan door het groeiende aanbod van smart home producten. Het installeren en instellen van nieuwe apparaten in je smart home netwerk wordt eenvoudiger en overzichtelijker.

Helaas is de ontwikkeling van de app is nog lang niet voltooid. De komende weken kunnen gebruikers van Google Home eerst de publieke preview voor de Google Home-app in Early Access uitproberen. Google heeft voor het komende jaar echter nog veel meer innovaties beloofd, die we graag geïmplementeerd willen zien.