Vergeleken met de Sonos S1 app, zijn er behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd door Sonos. De audio-expert heeft namelijk een nieuw besturingssysteem en een nieuwe controller-app. De Sonos S2 App biedt in ieder geval betere geluidskwaliteit, maar wat onderscheidt de nieuwe app nog meer precies van de voorloper? En welke speakers behoren nu tot de oude garde en zijn niet meer compatibel met het nieuwe Sonos S2-besturingssysteem? Wij hebben de antwoorden voor je!

Als je al een Sonos systeem in je huis hebt, weet je dat Sonos voor geweldig geluid staat. Sonos speakers leveren betrouwbaar en uitstekend geluid dankzij de Trueplay technologie en streaming via wifi. De multiroom functie en een enorme keuze aan slimme, compatibele speakers en muziek streamingdiensten maken het Sonos systeem bijna onmisbaar voor iedereen die waarde hecht aan de hoogste geluidskwaliteit. Met de integratie van een spraakassistent zoals Google Assistant kun je het geluidssysteem ook handig via spraakopdrachten bedienen. Maar wat is er nou veranderd sinds de komst van de nieuwe Sonos S2 app?

De Sonos S2 generatie: nieuwe software en een app voor een nog betere luisterervaring

Nadat Sonos vorig jaar aankondigde dat het voor sommige oudere Sonos producten geen nieuwe updates meer zou leveren, kwam het logische gevolg: een nieuw besturingssysteem inclusief een controller app. Sonos wil zijn speakers in de toekomst nog krachtiger maken en heeft daarom een geheel opgeknapt en verbeterd besturingssysteem en app.

Waarom upgraden naar de Sonos S2 app?

Een van de belangrijkste redenen om naar een nieuw besturingssysteem te updaten is ongetwijfeld Dolby Atmos. Met behulp van Dolby Atmos kun jij je Sonos systeem laten functioneren als surround sound set. Maar ook andere digitale muziekformaten stellen nu speciale eisen om optimaal te kunnen worden aangeboden. Enerzijds omvat dit natuurlijk de speaker hardware zelf, maar ook het besturingssysteem.

Met Sonos S2 krijg je een unieke luisterervaring. Deze nieuwe generatie van de app biedt ondersteuning voor hogere resolutie audio, een verbeterde vormgeving, meer beveiliging en slimmere software om je systeem up-to-date te houden.

Alle apparaten die tot april 2020 zijn uitgekomen werken op beide platforms. Sonos apparaten zoals de Sonos Arc echter niet. Nieuwe functies en compatibele formats worden ook alleen beschikbaar gemaakt voor Sonos S2.

De Sonos S1 Controller en Sonos S2 App samen gebruiken

Als je besluit voorlopig nog geen nieuwe app te installeren, is dit geen probleem. Je kunt de oude Sonos app blijven gebruiken. Hij wordt gewoon omgedoopt tot de Sonos S1 Controller. Dit geeft je de mogelijkheid om zowel je oude Sonos apparaten als de nieuwere in één systeem te gebruiken. Ook hier worden nog steeds beveiligingsupdates toegepast.

Sonos S1 generatie:

Heb je thuis alleen apparaten van de S1 generatie en wil je die blijven gebruiken? Dan blijft alles voor jou hetzelfde. Je blijft je systeem bedienen via de Sonos app, die na de update is omgedoopt tot de “S1 Controller app”. Bugfixes en beveiligingspatches blijven toegepast worden. Spraakbesturing via Google Assistant, Amazon Alexa, etc. en muziekstreaming blijven mogelijk zoals voorheen. Op de eigen website zegt Sonos dat het met partners samenwerkt om deze en andere diensten zo lang mogelijk draaiende te houden, zelfs op de oudste Sonos producten. Het S1 besturingssysteem krijgt echter verder geen nieuwe functies en dus ook geen verdere updates. Ook kunnen nieuwe Sonos producten niet meer aan het bestaande S1 systeem worden toegevoegd

Sonos S2 generatie:

Als je alleen apparaten van de S2 generatie bezit, download dan de Sonos S2 app. Het systeem wordt dan automatisch bijgewerkt en aangepast aan het nieuwe Sonos besturingssysteem.

Welke apparaten zijn niet langer compatibel met de Sonos S1 Controller App?

Zoals hierboven vermeld, zijn alle Sonos luidsprekers die na april 2020 op de markt zijn gekomen niet langer compatibel met het oude S1 platform. Deze speakers zijn:

  • Sonos Sub (Gen 3) Wifi-subwoofer
  • Sonos Five luidsprekers
  • Sonos Arc Premium Soundbar
  • Sonos Roam
  • Sonos Symfonisk

Dit is de stand van zaken in Juli 2021. Dit zal in de loop der tijd veranderen.

Sonos S2 vs Sonos S1 app, wat is er nieuw?

Als je apparaten hebt die alleen S2 of beide ondersteunen, is het zinvol om de nieuwe app meteen vanaf het begin te gebruiken. Laten we de vernieuwingen eens van dichtbij bekijken:

Ontwerp

Behalve de nieuwe functionaliteit is vooral de nieuwe vormgeving van de app opvallend. Het heeft nu een moderner ontwerp en is nog intuïtiever in gebruik. Alle relevante streaming aanbieders zoals Apple Music, Spotify, Deezer en de nieuwe Sonos Radio vind je samen in deze app. Je hebt dus alleen de Sonos app nodig om al je muziek streaming diensten te beheren.

Dankzij de nieuwe vormgeving is het daarnaast nog eenvoudiger om de groepering van speakers en de bijbehorende instellingen te beheren. De Sonos App is in de AppStore en via Google Play te downloaden.

Veiligheid

Ook Sonos heeft wat veiligheid stappen gemaakt. Het S2 besturingssysteem biedt verbeterde beveiligingsprotocollen, waaronder ondersteuning voor cipher suites met elliptische krommen voor SSL / TLS.

Sonos Radio

De gratis radio streamingdienst Sonos Radio is exclusief toegankelijk voor Sonos gebruikers. Naast meer dan 60.000 lokale radiostations biedt het ook in totaal 31 Sonos-exclusieve radiostations, Sonos Stations genaamd.

Kortom, de nieuwe Sonos S2 App is de moeite waard

De verbeterde beveiliging en het feit dat nieuwe functies en formats in de toekomst uitsluitend op het S2 platform zullen worden afgespeeld zijn meer dan genoeg redenen om over te stappen op de nieuwe Sonos S2 app.

In onze test ging de installatie van de nieuwe Sonos S2 app snel, binnen een minuut. Het nieuwe ontwerp van de app voelt meteen goed aan en biedt een goede introductie in de wereld van muziek streamen. Het feit dat je al je streaming diensten, inclusief Sonos Radio, in één app kunt bedienen is beslist een groot pluspunt.