De populariteit van trackers neemt de afgelopen tijd behoorlijk toe. Zoekgeraakte bagage, sleutels, een portemonnee of zelfs een huisdier. En laten we eerlijk zijn, iedereen raakt wel eens wat kwijt. Een slimme tracker kan dan uitkomst bieden. Slimme trackers kunnen in principe worden onderscheiden in twee categorieën: de Bluetooth-tracker en de GPS-tracker. Laten we de alternatieven van de Apple Airtag in biede categorieën even doorlopen.

Apple AirTags en de alternatieven die we je vandaag voorstellen behoren tot de categorie van Bluetooth-trackers. Dit zijn slimme kleine apparaatjes waarmee jij je verloren voorwerpen snel kunt terugvinden. Bevestig ze bijvoorbeeld aan je sleutelbos als sleutelvinder, zodat je ze nooit meer kwijt bent. Zolang je je binnen het bereik van de tracker bevindt, wordt de locatie ervan op je smartphone weergegeven.

Musegear

Om te beginnen introduceren we je de slimme Bluetooth-trackers van Musegear. De trackers van Musegear hebben een aantal handige functies om het je nog makkelijker te maken je spullen terug te vinden. Je krijgt een melding op je smartphone zodra je verwijderd bent van de Musegear tracker.

De snelste manier om je voorwerp terug te vinden is het niet te verliezen. Als je hem toch verliest en de Bluetooth-tracker buiten het bereik van 90 meter komt, onthoudt de Musegear-app de laatst gekende locatie. Dat noemen we nog eens slim!

En als de rollen omgedraaid zijn en je hebt je Musegear Finder in je hand maar je smartphone niet, dan kan de smart tracker gewoon bellen met je smartphone. Over smartphones gesproken: je kunt zelfs de camera van je smartphone activeren via de Musegear Finder. Een leuke gadget voor selfies of groepsfoto’s.

Gegevensbescherming van Musegear

Ook goed om te weten is dat Musegear veel belang hecht aan gegevensbescherming. Terwijl alle aanbieders beloven dat er geen persoonlijke gegevens worden doorgegeven, gaat Musegear nog een stapje verder. Je hebt geen account nodig om de app te gebruiken, alles werkt anoniem.

Daarom ziet de Duitse provider ook af van de integratie van Google Assistant en Amazon Alexa, omdat daarvoor een koppeling met het account nodig zou zijn en gegevens zouden kunnen worden verzameld. Spraakbesturing via Siri werkt daarentegen wel; hiervoor is geen account vereist.

Chipolo One

Naast normale tracking is de Chipolo One ook in staat om je te waarschuwen zodra je meer dan 60 meter van de tracker verwijderd bent. Je smartphone kan dan rinkelen en een hard geluid laten horen. Om het geluid te activeren, hoef je alleen maar een stemcommando te geven aan de smart home spraakassistent van jouw keuze. Met een volume van 120 dB, kun je het niet missen.

Mocht je de Chipolo One onderweg toch kwijtraken, dan kun je via een webapplicatie de laatst bekende locatie van je tracker bekijken. Bovendien vertrouwt de smart tracker op het netwerk van andere Chipolo-gebruikers om je verloren voorwerpen zelfs op afstand terug te vinden. Zodra je Chipolo One Bluetooth Tracker wordt geregistreerd door een ander apparaat in de buurt, ontvangt je een gecodeerd bericht met de locatie van je tracker.

Samsung Galaxy SmartTags

Een andere optie komt van de technologiegigant Samsung. Samsung concurreert niet alleen met Apple op het gebied van smartphones, maar ook op het gebied van Bluetooth-trackers. De Galaxy SmartTags zijn echter slechts een beperkte concurrent: ze werken uitsluitend met Samsung Galaxy smartphones.

Als je SmartTag zich buiten het bereik van 120 meter bevindt, gebruikt Samsung zijn uitgebreide netwerk van Galaxy-smartphones om je apparaat op afstand te lokaliseren. Natuurlijk, ontvang alleen jij de locatie-informatie. Zodra je in de buurt bent, kun je de tracker laten piepen om hem nog sneller te vinden.

Een handige tip: als je de halsband van de kat of hond voorziet van een van de Bluetooth-trackers, weet je altijd waar je kleine viervoeter is.

GPS-trackers

Er is veel mogelijk met slimme Bluetooth-trackers, maar voor het tracken van je bagage of huisdier is een GPS-tracker over het algemeen een betere optie. Zodra een Bluetooth-tracker niet meer binnen bereik is van je smartphone, kun je niet altijd meer zien waar hij zich bevindt. Een GPS-tracker daarentegen heeft via GPS verbinding en stuurt je altijd, realtime de locatie.

Tractive GPS

Het aanbod voor smart home GPS-trackers is een stuk beperkter dan Bluetooth-trackers. De enige GPS-tracker in Nederland beschikbaar die compatibel is met een smart home systeem is die van Tractive.

Deze is speciaal ontwikkeld voor het tracken van je hond of kat en biedt een breed scala aan functies. De Tractive GPS stuurt je meldingen, beschikt over een live-modus met een update ieder 2-3 seconden en kan zelfs de slaap van je huisdier analyseren.

De batterij van het product gaat 7 dagen mee en is 100% waterdicht. Ook kun je hem via Amazon Alexa met je stem bedienen. Zoals we eerder al aangaven is het specifiek ontwikkeld voor huisdieren, maar uiteraard kun je hem zo gebruiken als je zelf wilt. De tracker kun je ook gewoon in je bagage stoppen en op die manier gebruiken.

Al moeten we eerlijk toegeven: voor het tracken van je verloren bagage kun je ook prima een GPS-tracker gebruiken die niet compatibel is met je smart home. Hiervan zijn er wel talloze beschikbaar.

De Apple AirTag-alternatieven in vergelijking

Hieronder zie je een overzicht van de details van elk Apple AirTag alternatief. Zoals je ziet, zijn Apple AirTags niet de enige slimme trackers op de markt. Er zijn een aantal goede alternatieven voor Android en iOS. Er zijn hier en daar verschillen, maar de basisfunctie is voor allemaal dezelfde.

Musegear Chipolo One Samsung Galaxy SmartTags Tractive GPS
Soort tracker Bluetooth Bluetooth Bluetooth GPS
Bereik 90 m 60 m 120 m Onbeperkt
Volume 96 dB 120 dB n.b. n.v.t.
Spraakbediening Siri Siri
Amazon Akexa
Google Assistant
Amazon Akexa
Google Assistant
Amazon Alexa
Beschermingsklasse n.b. IPX5 (spatwaterdicht) IP53 (Water- en stofdicht) IPX7 (Waterdicht)
Levensduur batterij 1 jaar 2 jaar 300 dagen 7 dagen

Nu beschik je over alle informatie die je nodig hebt om het juiste alternatief te kiezen. En als je overtuigd bent door de Chipolo one tracker: deze kun je binnenkort vinden op onze webshop.