“Voor ieder smart home apparaat een eigen app? Dat is voor ons te ingewikkeld en onoverzichtelijk.” Een van de grootste vooroordelen van het gebruiken van smart home producten is de verscheidenheid aan apps. Maar dit hoeft echt niet het geval te zijn als je gebruik maakt van een complete smart home aanbieder zoals Apple HomeKit. Let bij aanschaf van het product op of deze compatibel is met dit ecosysteem en na integratie kun je alles aansturen vanuit één app.

Vanzelfsprekend is dat Apple HomeKit is ontworpen voor gebruikers van iOS. Zoals de naam al zegt, is dit smart home platform ontwikkeld door Apple. De Apple HomeKit app, genaamd Apple Home, biedt een smart home control center dat is voorzien van alle gemakken en blijft zich continu verbeteren. Het heeft als grootste doel het jou zo aangenaam en eenvoudig mogelijk te maken.

Dat klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar dit roept natuurlijk de vraag op: “Hoe werkt Apple HomeKit?”. Allereerst zul je HomeKit-compatibele producten moeten toevoegen via een QR-code of een numerieke code. Hierna vind je ze overzichtelijk terug in de Home-app. Je hoeft niet eens de Apple HomeKit app te downloaden.

Sinds 2014 is dit een standaard geïntegreerd onderdeel van Apple’s mobiele besturingssysteem en is tegenwoordig ook beschikbaar op je Mac. Via deze app kun je al je aangesloten smart home producten, zoals bijvoorbeeld camera’s of Philips Hue lampen vanuit één app besturen. Zowel via touch als spraakgestuurd. Om op afstand apparaten te kunnen bedienen, zul je een apparaat als besturingssysteem moeten configureren. Dit kan een iPad, Apple TV, of Apple HomePod zijn.

Een groot voordeel ten opzichte van andere smart home ecosystemen: Apple HomeKit heeft geen eigen hub nodig. Je bedient je smart home simpelweg gemakkelijk via iPhone, iPad, Mac, HomePod of Apple TV. En natuurlijk kan dit ook allemaal bestuurd worden via Apple’s spraakassistent: Siri.

De voordelen van Apple HomeKit in één oogopslag

  • Naadloze integratie in alle Apple besturingssystemen
  • Apparaten laten samenwerken
  • Stembediening met Siri via HomePod, Apple Watch, iPhone en iPad
  • Afstandsbediening met HomeKit-bedieningscentrum zoals Apple TV of HomePod

Apple HomeKit producten en categorieën in één overzicht

Apple is constant bezig met het uitbreiden van de compatibiliteit. Daardoor wordt het aantal producten die samenwerken met HomeKit groter en groter. Maar welke producten en categorieën ondersteunt Apple nu? Hier is een overzicht van de belangrijkste producten.

Verlichting

Laten we beginnen met het creëren van een feel-good sfeer in huis. Veel mensen beginnen hun smart home met deze categorie; verlichting. En eigenlijk is dat ook meer dan begrijpelijk, het in- en uitschakelen van de verlichting via Siri geeft je een soort futuristisch gevoel en het is bovendien heel handig.

Wat producten betreft, staat Philips Hue vanzelfsprekend op de eerste plaats. Philips Hue is de bekendste fabrikant als het aankomt op slimme verlichting. Het aanbod is enorm en dat gaan we niet allemaal hier in het artikel opnoemen. Een overzicht van alle Philips Hue producten vindt je op onze productpagina.

Merken die compatibel zijn met dit ecosysteem markeren de compatibele producten over het algemeen duidelijk met de woorden “Works with Apple HomeKit”. Kijk hier dus altijd naar voordat je gaat winkelen. Een andere aanbieder van slimme verlichting compatibel met Apple HomeKit is LIFX. Met gloeilampen in verschillende basisvormen, ledstrips en zelfs kleurenpanelen voor aan de wand, biedt LIFX een zeer uitgebreid productportfolio.

Voor iets echts unieks kun je kiezen voor Nanoleaf. Je kunt de ledpanelen ophangen op de manier hoe jij dat wilt dankzij kleefstrips en de verlichte modules kunnen zelfs reageren op je muziek. Heel stijlvol.

Entertainment

Voor integratie van speakers in Apple HomeKit maakt Apple gebruik van Airplay 2. Zo kun je al je luidsprekers zien in de Home-app. Speakers bedien je rechtstreeks vanuit de bijbehorende streaming-apps of via Siri.

De absolute favoriet onder de HomeKit-compatibele speakers in Nederland en België is natuurlijk Sonos. Het Multiroom-systeem biedt verschillende slimme luidsprekers die werken met HomeKit, zoals de Sonos One, Sonos Beam en Sonos Arc. Spraakbediening werkt enkel met Sonos als je gebruik maakt van Apple Music. Via andere muziek streaming apps zul je muziek handmatig moeten afspelen.

Verwarming

Slimme verwarming is niet alleen handig en duurzaam, maar is ook beter voor het milieu. Slimme verwarming wordt gerealiseerd met slimme thermostaten. Ze besturen radiatoren bijvoorbeeld op basis van tijdschema’s, detecteren open ramen en bewaken continu de temperatuur in de kamer.

Drie systemen die klaar zijn voor gebruik met HomeKit zijn: tado°, Netatmo en Eve. tado° biedt het grootste scala aan functies, gevolgd door Netatmo. Eve neemt een speciale positie in met de Eve Thermo. Zoals gebruikelijk bij Eve, worden de gegevens via bluetooth of via Thread verzonden, in tegenstelling tot de andere aanbieders.

Slimme stekkers

Slimme stekkers zijn bijzonder handig. Deze slimme gadgets kunnen je namelijk helpen om conventionele apparaten te transformeren tot smart home producten. Met Eve heb je een eenvoudige en functionele oplossing om niet slimme apparaten toch slim te maken. Door de slimme blokstekker ben je voorzien van een betrouwbaar slim stopcontact die je kunt verbinden met Apple HomeKit. Voor wie behoefte heeft aan meer: de Eve Energy Strip maakt drie apparaten tegelijk slim.

Slimme deursloten

Een ander belangrijk onderdeel van je smart home zijn slimme sloten of smart locks. Betrouwbare oplossingen in dit segment worden vooral aangeboden door Nuki en Yale. Beide hebben veel innovatieve kenmerken op het gebied van sluitsystemen. De basisfuncties van het automatisch vergrendelen en openen van je deuren zonder sleutel kunnen uiteraard zowel door Nuki als door Yale worden uitgevoerd. Beide slimme sloten zijn van vergelijkbare kwaliteit. De keuze laten wij volledig aan jou.

Beveiligingscamera’s

Maak je huis veiliger met slimme videobewaking. Met bewakingscamera’s voor binnen en buiten heb je altijd je huis en omgeving in beeld. Kijk live mee of kijk opnames terug die door de innovatieve bewegingssensoren worden geactiveerd. Als iemand je huis nadert of zelfs een poging doet in te breken, ben je direct op de hoogte.

Netatmo beschikt over beveiligingscamera’s voor binnen en voor buiten. Deze zijn ook compatibel met Apple HomeKit: Netatmo Presence en de Netatmo Welcome. Beide camera’s zijn van hoge kwaliteit met vele handige functies. Daarnaast biedt Arlo een breed assortiment aan camera’s voor Apple HomeKit.

Tuin

Laten we je huis verlaten en de tuin ingaan. Apple HomeKit is goed vertegenwoordigd in het outdoor segment. GARDENA en Eve hebben iets voor je in petto op het gebied van slimme besproeiing of het onderhouden van je gazon. Laten we een kijkje nemen.

GARDENA biedt het meest uitgebreide assortiment en hier zoomen we dan ook even op in. Van besproeiing tot bodemvochtsensoren tot robotmaaiers: GARDENA heeft het allemaal in zijn assortiment. Maar pas op! Het is nog niet mogelijk om robotmaaiers te besturen met Apple HomeKit.