Elk jaar is het weer hetzelfde verhaal: zodra de temperatuur boven de 25 °C komt, beseft iedereen ineens weer dat het helemaal geen slecht idee zou zijn om te investeren in een ventilator of airconditioner tegen de warmte. Maar vaak is het tegen die tijd al te laat en zijn de rijen bij de elektronicawinkel lang genoeg om de hoek van de straat om te gaan. Om je een omweg te bieden, bespreken we in dit artikel enkele gadgets en trucs. Hiermee kun je de hitte van de zomerzon tegengaan en jezelf en je huis slim koel houden.

Voordat je kamer, flat of huis verandert in een grote oven, kun je de hitte tegengaan met slimme gordijnen tegen deze warmte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme gordijnopeners en rolluikbesturing. In een ideaal scenario worden deze wel met stroom aangedreven. Zonder elektriciteit werken vele slimme zonweringen niet, maar er zijn nog steeds genoeg opties voor zonweringen die op batterijen werken. Zo heb je bijvoorbeeld de Curtain Rod 2 van SwitchBot. Dit is een goede start om je huis slim koel te houden.

Deze gadgets voeg je simpelweg toe aan je huidige huishouden. Zo behoud je je favoriete gordijnen en is er voor het oog niets veranderd. Deze aanvullingen zijn vaak minimaal genoeg dat ze je huidige interieur niet storen. Hoewel SwitchBot hier geweldige opties voor heeft, heb je gelukkig nog meer keuzes. Aqara heeft bijvoorbeeld de Curtain Driver Starter Kit om je op weg te helpen. Ben je toe aan het upgraden van je rolgordijnen? Dan heb je de Upgrade Kit voor rolgordijnen van MotionBlinds. Heb je jaloezieën die je graag slim wilt besturen, ook daar heeft SwitchBot een oplossing voor: de Blind Tilt.

Je huis koelen met ventilatoren die je al in huis hebt

Misschien ben je wel toe aan meer dan alleen slimme zonwering om je huis koel te houden? Dan is het goed om eens te kijken naar slimme ventilatoren, die je natuurlijk ook kunt integreren in je smart home.

Als je een stabiele ventilator wilt die geen fortuin kost, ben je hoogstwaarschijnlijk op zoek naar de Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2 Lite. Deze is super gemakkelijk aan te sluiten aan je smart home. Rond de €75 heb je met de Mi Smart Standing Fan 2 lite een geweldige aanwinst voor je thuiskoeling.

Maar wat als je al ventilatoren in huis hebt, zijn er dan nog manieren om deze slim te maken? Absoluut! Deze functionerende apparaten hoef je niet per se te vervangen. Dat zou niet echt slim en milieubewust zijn. Je kunt je huidige ventilator aansluiten aan een zogenaamde smart plug of slimme stekker. Zo kun je alsnog je ventilator op afstand aan- en uitzetten. Het zal niet altijd even makkelijk zijn om de snelheidsstand van je ventilator op afstand aan te passen. Maar met een ventilator die regelmatig op dezelfde stand ingeschakeld is merk je hier gelukkig niets van.

Vele slimme stekkers kunnen je voorzien van soortgelijke of dezelfde gemakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afstandsbesturing, tijdschema’s, spraakassistenten en productspecifieke compatibiliteit. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Tapo P115 van TP-Link of de Slimme Stekker Compact van Bosch Smart Home.

Maar hoe zit het dan met die “productspecifieke compatibiliteit”? Nou, dat kan bijvoorbeeld voorkomen in het geval van slimme stekkers die direct compatibel zijn met Philips Hue, zoals de SP220 slimme stekker van Innr – of de Smart Plugs van Philips Hue zelf.

Experimenteren met luchtbevochtigers

Goed, nu hebben we het over dingen gehad zoals schaduw en luchtkoeling. Maar deze dingen zijn al vanzelfsprekend. Toch heb je nu misschien wel ideeën gekregen om hier een slimme draai aan te geven. Laten we het eens hebben over luchtbevochtigers.

Wat zijn luchtbevochtigers nou precies en hoe helpen ze bij de slimme strijd tegen hitte? Luchtbevochtigers zijn apparaten die simpelweg de vochtigheidsgraad in de lucht verhogen door hele fijne waterdamp aan de ruimte toe te voegen. Wanneer het droog is (en de vochtigheidsgraad dus laag is), is de gevoelstemperatuur in een ruimte vaak veel hoger dan het in werkelijkheid is.

Zo kun je dus door de vochtigheidsgraad in je lucht aan te passen, een paar graden verschil maken in gevoelstemperatuur. Let wel op dat je vochtigheidsgraad niet té hoog wordt! Alhoewel luchtbevochtigers vele voordelen bieden, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in balans te houden. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad kan ook nadelige effecten hebben.

Over het algemeen is bij een vochtigheidspercentage vanaf 65-75% de kans op schimmelgroei en huisstofmijten véél groter. Dit kan leiden tot allergieën en ademhalingsproblemen. Daarom is het handhaven van een optimaal vochtigheidsniveau ideaal voor zowel comfort als gezondheid.

Een relatieve luchtvochtigheid van 30-50% wordt beschouwd als een ideale en gezonde luchtvochtigheidsgraad. Door de juiste niveaus aan te houden kun je volop genieten van een gezondere en comfortabele leefomgeving. Tegelijkertijd voorkom je schimmel en andere nare gevolgen van een té vochtige leefomgeving. Hierbij zijn de Temperature and Humidity Sensors van Aqara heel handig van toepassing. Zo meet je gemakkelijk de temperatuur én de vochtigheidsgraad in je ruimte. Je kunt realtime de gegevens monitoren en automatisch notificaties ontvangen als er veranderingen worden ontdekt.

Airconditioning om je woning te koelen?

Naast de snelle tips voor het binnenshuis koelen, kun je ook voor conventionele airconditioners kiezen. Afhankelijk van het model kijk je in deze categorie al gauw naar een super breed prijsbereik. Vaak heb je met de wat hogere budgetopties wél de mogelijkheid om ze een stuk smarter te maken.

Dit kan bijvoorbeeld met de Netatmo Smart Air Conditioner Controller. Let wel op dat je een gemonteerde of mobiele airco hebt die de juiste afstandsbediening heeft. De juiste afstandsbediening om deze werkend te krijgen weergeeft alle informatie. Dit betekent niet alleen de temperatuur, maar ook de bewegingsstand, koeling modus en meer. Wil je hier meer over weten? We hebben eerder een artikel geschreven over de nieuwe Netatmo Smart Air Conditioner Controller, check it out!

Voldoet de afstandsbediening van je airconditioning niet aan de bovengenoemde eisen? Geef de moed nog niet op! Vele airconditioners blijven op dezelfde stand draaien wanneer ze stroom verliezen en weer aan worden gezet – net als een ventilator. Als dit het geval is, kun je dus voor dezelfde oplossing gaan die we eerder besproken hebben: het gebruik van slimme stekkers. Sluit je airconditioning dan simpelweg aan met bijvoorbeeld de Smart Socket slimme stekker van Hombli. Zo heb je niet per se een slimme airconditioner, maar kun je alsnog je huis slim koel houden.

Conclusie

Met de toenemende hitte is het belangrijk om te letten op je gezondheid en je hoofd koel te houden, letterlijk. Je hoeft niet elke zomer de nieuwste en beste apparaten in huis te halen. Vaak kun je met datgeen wat je al in huis hebt prima op weg. Velen zoeken simpelweg naar een manier om hier wat meer automatisering in te verwerken en dat is zeker mogelijk!

Met de toevoeging van slimme stekkers kun je tijdschema’s toevoegen aan je ventilatoren en ze ook handmatig van afstand bedienen. Ook met gadgets zoals luchtbevochtigers breng je voordeel in huis voor zowel gezondheid als koeling. En met de Netatmo Smart Air Conditioner Controller maak je flinke stappen naar volledige controle van je thuisklimaat.

Hopelijk heb je door dit artikel een goed beeld gekregen over hoe jij je koeling beheer in eigen handen kunt nemen!