Fitness trackers zijn een must-have voor sportliefhebbers. Deze slimme armbanden volgen nauwkeurig je trainingsprestaties en helpen je voortdurend te verbeteren. Het kiezen van een geschikte fitness tracker voor zwemmen kan echter lastig zijn door de vele opties en specifieke eisen. We hebben vandaag onze top 5 modellen voor je uitgezocht om de keuze makkelijker te maken.

Zwemmen is een geweldige, gewrichtsvriendelijke sport en een uitstekende training voor een gezonde en sterke rug. Bovendien is het een heerlijke manier om af te koelen in de zomer. Met de juiste fitness tracker voor zwemmen ben je klaar om optimaal te genieten van je zwemsessies.

Zwembad met trappetje om in het zwembad te komen

De eisen aan trainingshorloges voor zwemmen zijn anders dan voor hardlopen. Er zijn enkele functies die niet mogen ontbreken. Belangrijk is de zwemstijl: iemand die na het hardlopen even wil afkoelen, heeft minder functies nodig dan een serieuze zwemmer.

Belangrijke functies zijn onder andere tijdmeting, calorieverbruik, baantjes tellen, afgelegde afstand, snelheid, zwemslagen, hartslagmeting en de SWOLF-waarde. SWOLF berekent de tijd plus het aantal slagen dat je nodig hebt voor een baan van 25 meter.

Onze top 5 fitness trackers voor zwemmen

Alle hier besproken modellen zijn geschikt om langere tijd in het water te dragen. Ze zijn allemaal voldoende waterdicht en ideaal voor je zwemtraining.

Zwembadbanen voor sportieve zwemmers

De klassieker: Fitbit Inspire 3

Fitbit mag niet ontbreken in een lijst van beste trainingshorloges voor zwemmen. Fitbit specialiseert zich al jaren in fitnesshorloges en biedt veel expertise. De Fitbit Inspire 3 heeft een batterijduur van 10 dagen en is zeer comfortabel om te dragen, ideaal voor zwemmen.

Deze slimme fitness tracker heeft alle benodigde functies om je training effectief te ondersteunen. Je voert de zwembadlengte handmatig in via het armbandje en volgt je afgelegde afstand en zwemtijd op het scherm. Na de training krijg je een overzicht van je sessie in de Fitbit-app, inclusief het aantal gezwommen baantjes, verbrande calorieën, zwemstijl en SWOLF-waarde.

Productfoto van Fitbit Inspire 3 in verschillende kleuren

Zoek je toch een fitness tracker die beter geschikt is voor hardlopen? Of overweeg je een smartwatch? Geen zorgen, naast de Fitbit Inspire 3 biedt Fitbit diverse andere gezondheidstrackers aan. Of je nu een beginnende sporter bent of traint voor je zoveelste marathon, Fitbit heeft een model voor iedereen. Om je te helpen bij je keuze, hebben we hier alle smartwatches en fitness trackers van Fitbit voor je vergeleken.

Goed en goedkoop: Xiaomi Mi Band 6

Xiaomi bracht onlangs het Mi Band 6 uit, de goedkoopste in deze lijst. Ondanks de lage prijs heeft het armbandje veel functies. Het Mi Band 6 heeft een eigen zwemmodus en registreert nauwkeurig de belangrijkste gegevens, zoals zwemstijl, afstand, duur en calorieverbruik, evenals de SWOLF-waarde.

Das Mi Band 6 ist mit einem eigenen Modus fürs Schwimmen ausgestattet und zeichnet die wichtigsten Daten zuverlässig auf. Neben Schwimmstil, Entfernung, Dauer sowie dem Kalorienverbrauch misst die Trainingsuhr auch den SWOLF-Wert.

Productfoto van de Xiaomi Mi Band 6

Het multitalent van Apple

De Apple Watch Series 6 verrast misschien in deze lijst, maar heeft indrukwekkende functies voor zwemmers. Na je training krijg je een overzicht van alle gezwommen baantjes met rondetijden. Voor elke baan zie je snelheid, zwemstijl en pauzetijd. Het always-on display is helder en goed afleesbaar tijdens het zwemmen.

Productfoto van de Apple Smartwatch 6

Dankzij geïntegreerde GPS meet de Smart Watch van Apple zelfs je afstand tijdens het zwemmen, ideaal voor open water zwemmen.

De Polar Ignite voor ambitieuze zwemmers

Met de Polar Ignite haal je het beste uit je zwemsessies. Deze slimme fitnesshorloge met geïntegreerde GPS registreert nauwkeurig alle belangrijke gegevens zoals zwemstijl, afstand, tempo en aantal slagen. Daarnaast geeft het geavanceerde analyses zoals rusttijden, SWOLF-waarde en slagfrequentie per minuut of baan.

Polar Ignite Fitness Tracker om pols voor zwembad

Deze fitness tracker is perfect voor ambitieuze zwemmers die hun prestaties nauwkeurig willen analyseren en verbeteren. Je kunt zelfs instellen welke gegevens je tijdens het zwemmen op het display wilt zien.

De premium fitness tracker voor zwemmen: Garmin Vivoactive 4

Het laatste model in onze lijst is voor gevorderde zwemmers die hun prestaties willen verbeteren. De Garmin Vivoactive 4 biedt een vergelijkbare functionaliteit als de Polar Ignite. Belangrijke basisfuncties zoals baantjes tellen, afstand meten (via GPS) en SWOLF-waarde zijn aanwezig.

Foto van Garmin fitness tracker om pols

Daarnaast heeft deze slimme horloge enkele functies voor professionele sporters. Een hersteltimer telt automatisch vanaf 0 na elke baan, zodat je je pauzes goed kunt beheren. Je kunt ook tijd- en afstandswaarschuwingen instellen om op de hoogte te blijven zodra je een mijlpaal bereikt.

Conclusie

Bij de keuze van een fitness tracker is het belangrijk om te weten welk type zwemmer je bent. Voor af en toe een paar baantjes zijn de modellen van Fitbit en Xiaomi geschikt. De Apple Watch is een allrounder voor zowel hobbyzwemmers als gevorderden, terwijl de Polar en Garmin ideaal zijn voor prestatiegerichte zwemmers.

Productfoto van de Fitbit Inspire 3

Alle modellen motiveren je om het water in te springen en aan de slag te gaan. Dus, voor welke fitness tracker kies jij?