Met robotmaaiers kun je genieten van je tuin, zonder dat je daar zelf veel werk aan hoeft te besteden. Op ons YouTube-kanaal hebben we de robotmaaiers van Bosch Power Tools vergeleken. Zo kom je te weten welk model geschikt is voor jou en jouw gazon(nen).

Bosch biedt high-end producten voor je tuin, waaronder een aantal robotmaaiers. Ze kunnen tot 700 m² aan gazon voor je onderhouden. Maar wat betekent die 700 m² nou precies? Geen van de modellen kan namelijk met één acculading 700 m² aan gazon maaien. Met één acculading maai je ongeveer 85 m², vervolgens moet de robotmaaier een uur opladen. Dit is voor elk model vrijwel gelijkwaardig.

De 700 m² betekent eigenlijk alleen dat hij met de tijden voor maaien en opladen de 700 m² snel genoeg gemaaid krijgt zonder dat al het gras alweer is aangegroeid. Bosch is namelijk ook een van de weinige robotmaaiers die in rechte lijnen maait. Dit maakt hem wat efficiënter dan veel andere slimme grasmaaiers – hij dekt zo namelijk meer vierkante meters met één acculading.

Ook kunnen de grasmaaiers zelfs maaien op helling tot 27%. Ter referentie: auto’s redden normaal een helling van ongeveer 55%. Bij tink bieden we alle Bosch robotmaaiers die een gebied van 300 m² tot 700 m² aankunnen. We zullen je uitleggen wat de verschillende modellen precies te bieden hebben.

Bosch robotmaaiers zijn over het algemeen betrouwbare producten. Ze doen hun werk gemakkelijk en goed. Regelmatig maaien is belangrijk om je gazon gezond te houden omdat onkruid dan minder kans krijgt om te groeien. Het gemaaide gras blijft na het maaien liggen en dient vervolgens ook weer als meststof. Ook zijn de Bosch grasmaaiers een stuk stiller dan andere modellen die werken op benzine of elektriciteit.

Ondanks al deze voordelen, moeten we natuurlijk ook eerlijk zijn. Sowieso moet je de robotmaaiers voor gebruik eerst installeren zijn ze vooral ook echt een stukje duurder dan de gemiddelde grasmaaier. Toch moet je wel bedenken dat je met dit geld, hoe cliché het ook klinkt, ook tijd koopt. Met een slimme grasmaaier bespaar je aanzienlijk wat tijd, waardoor de prijs zichzelf uiteindelijk ook terugverdient. Maar voor dit geld krijg je natuurlijk vooral ook gewoon een heel slim en solide product.

Bosch Power Tools Indego XS 300

Laten we beginnen met de kleinste robotmaaier van het stel: de Bosch Indego XS 300. De XS 300 in de naam van het product betekent dat hij tot 300 m² kan maaien. Simpel gezegd kan je met een accu tot 45 minuten maaien. Je laadt hem vervolgens op en kunt weer verder maaien. Verder bezit de robotmaaier over een aantal handige functies, zoals LogiCut, Multi-Area, Smart Mowing en obstakelsensoren.

Allereerst de LogiCut-functie, oftewel: intelligent maaien. LogiCut betekent dat alle Bosch grasmaaiers in een rechte lijn maaien door middel van een intelligent navigatiesysteem. Deze brengt het gazon in kaart en analyseert het. Uiteindelijk kost het je door dit intelligente maaien 70% minder tijd in vergelijking met andere grasmaaiers.

Dan de Multi-Area-functie. Dit is een functie voor het maaien van meerdere gebieden. Hiermee kan je tot 3 afzonderlijke gazons maaien. De gezamenlijke oppervlakte van het gazon mag dan echter niet groter zijn dan de oppervlakte die de robotmaaier kan maaien (in dit geval 300 m²). De gebieden hoeven ook niet met elkaar verbonden ze zijn, je hoeft alleen de robotmaaier naar het gazon te dragen.

Vervolgens bezit de robotmaaier ook de Smart Mowing-functie. Deze bepaalt de oppervlakte van je tuin en maakt vervolgens een maaiplan op basis van deze informatie. Zo hoef je dus niet handmatig te plannen hoe je je gazon gaat maaien.

Bosch Power Tools Indego S+ 500

Het volgende model is de Indego S+ 500. Ook hier geeft de naam de grootte van de tuin die gemaaid kan worden aan. In dit geval dus 500 m². De accu is bij dit model iets beter dan bij de XS 300; je kan met een accu tot 60 minuten maaien. Hierna moet je hem weer opladen voordat je verder kunt maaien. Naast de functies die we eerder benoemden bij de XS 300, heeft dit model ook een Spot Mow en Border Cut ingebouwd. Deze functies zal ik je ook even uitleggen.

In dit geval betekent Border Cut dat je bij een grasmaaibeurt begint met de randjes van het gazon. Hierdoor heb je een nettere afwerking tot aan de uiterste puntjes van je gazon. Spot Mow zorgt er daarnaast voor dat de robotmaaier zich focust op bepaalde kleine gebieden, ‘spots’ in je gazon. Deze spots kunnen tot 9 m² groot zijn. Deze functie is handig als je bijvoorbeeld een keer onder je tuinmeubelen of trampoline wil maaien.

Bosch Power Tools Indego M+ 700

Het laatste model wat we behandelen is de Indego M+ 700. De naam geeft hier weer aan dat de grasmaaier 700 m² aan gazon kan maaien. Verder verschilt de M+ 700 behalve deze oppervlakte niet echt van de S+ 500. Beide robotmaaiers hebben dezelfde functies aan boord en verder is alleen de accu ietsje beter. Een accu kan hier namelijk 75 minuten maaien en heeft vervolgens 65 minuten nodig om op te laden.

Wat is de beste robotmaaier?

Na al deze informatie wil je natuurlijk van ons horen welke robotmaaier het beste is. We kunnen hier vooral concluderen dat de S+ 500 het populairste is. Deze bezit dezelfde functies als de M+ 700, maar is dan meer geschikt voor een kleinere tuin. Ondanks de relatief kleine verschillen, is de S+500 verder wel meer dan €200 goedkoper dan de M+ 700.