‘Streaming sticks’ zijn een handige manier om slim te streamen op elke televisie. Naast het streamen van je favoriete content, kun je hiermee je hele televisie als ‘Smart TV’ bedienen. Google en Amazon zijn ongetwijfeld de meest bekende aanbieders en hebben, sinds kort, een redelijk vergelijkbaar product op de markt. Hoog tijd voor een vergelijking: Chromecast met Google TV vs Amazon Fire TV Stick (Gen. 3).

De Amazon Fire TV Stick is een echte klassieker op het gebied van streaming. De derde generatie biedt tot 50 procent meer prestaties te leveren dan zijn voorganger, volgens Amazon. Dit zorgt voor een nog betere serie- en filmervaring.

De meegeleverde afstandsbediening met spraakbediening kreeg ook een update. Deze biedt alle functies die we van een traditionele afstandsbediening kennen, met als aanvulling de ingebouwde Amazon Alexa-knop. Eenmaal ingedrukt, kun je het streaming apparaat bedienen met spraakbesturing. Dit geldt niet alleen voor streaming, maar ook voor alle smart home-apparaten die met Alexa zijn gekoppeld.

Voordeel: De prijs

De Fire TV Stick is iets lager geprijsd dan de nieuwe Chromecast met Google TV. Dus als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven kun je beginnen met genieten van de Smart TV-ervaring tegen een lagere prijs.

Nadeel: Bioscoopervaring alleen in Full HD

Voor je eigen thuisbioscoop heb je uiteraard de bijbehorende scherpe resolutie nodig. En hoewel de Amazon Fire TV Stick (3e generatie) een Dolby Atmos-geluidservaring biedt, laat hij het afweten met beeld scherper dan Full HD. De stick kan geen inhoud in 4K-resolutie weergeven. Dus als je haarscherpe beelden wilt, zul je als Amazon-gebruiker terug naar de Fire TV Stick 4K moeten.

Nadeel: alleen Amazon-software

Amazon gebruikt zijn eigen software voor al hun producten. Het besturingssysteem, genaamd fireOS, is volledig gericht op de Amazon-wereld. Hierdoor is het aanbod van apps redelijk beperkt.

Daarnaast werkt de spraakbediening nog niet in het Nederlands, omdat Amazon Alexa nog geen Nederlandse spraakassistent heeft. Dit geldt overigens voor de spraakbediening van alle slimme producten van Amazon Alexa. De gebruikersinterface van Fire TV is wel in het Nederlands in te stellen.

Google Chromecast met Google TV – voordelen en nadelen

Na lang wachten werd de Google Chromecast met Google TV op 21 juni dan eindelijk officieel beschikbaar in Nederland. Tot nu toe was in Nederland de Chromecast alleen nog beschikbaar zonder enige gebruikersinterface. Alle apps en inhoud werden geïmporteerd van bijvoorbeeld je smartphone. De stick had tot nu toe ook geen afstandsbediening. Met de Chromecast met Google TV komt daar verandering in.

Dankzij Google TV is de Chromecast nu onafhankelijker van de eigen smartphone of laptop, aangezien de apps zich direct op de televisie-interface bevinden. Ook de bediening via de afstandsbediening komt dichter in de buurt van wat je van de gewone televisie gewend bent. Maar net als bij Amazon geeft een speciale knop op de afstandsbediening direct toegang tot de spraakbediening van Google Assistant.

Voordeel: Google TV

De Google TV heeft een handige interface waar ruim 6500 streaming apps inbegrepen zitten. Hierdoor heb je alle content die je maar wilt makkelijk bij de hand. Of het nu Google TV zelf is, Amazon Prime Video, Netflix of Sky. De keuze is reuze.

Voordeel: 4K-resolutie en Dolby Atmos geluid

Als een film of serie wordt aangeboden met 4K- of Dolby-geluid, kan de Chromecast deze inhoud ook op precies dezelfde manier afspelen. Dankzij de geïntegreerde Dolby Vision en Dolby Atmos heb je toegang tot top geluid en beeld. Via de Google Home Cinema is de ervaring al helemaal compleet.

Nadeel: goede afstandsbediening met een klein minpuntje

In plaats van de smartphone te gebruiken zoals bij eerdere uitvoeringen, kan nu alles via de afstandsbediening worden bediend. In de praktijk betekent dit: druk één keer op de Google Assistant-toets en zoek en speel de gewenste titel via spraakinvoer.

De afstandsbediening heeft echter geen knoppen voor terugspoelen of vooruitspoelen, zodat het soms toch nog onvermijdelijk is om naar de smartphone te grijpen. Hij heeft dan wel weer eigen knoppen voor Netflix en YouTube.

In vergelijking: Chromecast vs Fire TV Stick

Om alles voor jou gemakkelijk inzichtelijk te maken hebben we alle verschillen overzichtelijk in onderstaande tabel weergegeven. Nu is aan jou om te beslissen welk apparaat het meest geschikt is voor jouw smart home.

Google Chromecast met Google TV Amazon Fire TV Stick (Gen. 3)
Ontwerp Rondvormige dongel USB-Stick design
Afmetingen en grootte
  • Lengte: 16,2 cm
  • Breedte: 6,1 cm
  • Hoogte: 1,25 cm
  • Gewicht: 55 g
  • Lengte: 8,6 cm
  • Breedte: 3 cm
  • Hoogte: 1,3 cm
  • Gewicht: 32 g
Aansluiting HDMI HDMI
Stroomvoorziening USB / Netstroom Netstroom
Spraakbesturing Google Assistant Amazon Alexa
4K HDR x
Dolby Atmos
Dolby Vision
Smart home bediening
Weerbericht, routeplanner, zoekmachine x

Wat kunnen we concluderen?

Laten we alles even kort samenvatten: De derde generatie Amazon Fire TV Stick is geschikt voor af en toe streamen of voor wie al enkele Amazon Alexa-apparaten heeft. De stick is wat goedkoper, maar heeft ook aanzienlijk minder functies.

Wie ‘s avonds of in het weekend wil profiteren van een volledige streaming aanbod, doet er goed aan de nieuwe Chromecast met Google TV te gebruiken. Afgezien van Apple TV+ liefhebbers dan. Bovendien zullen de 4K-resolutie en Dolby Atmos veel voor elke thuisbioscoop-liefhebber betekenen.