Toen IFTTT, “IF This Then That” in 2010 werd geïntroduceerd, gingen er voor een hoop tech-liefhebbers een nieuwe wereld open. Voor het eerst konden consumenten snel en zonder kennis zelf webtoepassingen, -apparaten en -diensten met elkaar verbinden. Vandaag de dag bieden andere aanbieders vergelijkbare services. Wij stellen ze vandaag aan je voor: de beste IFTTT alternatieven.
In je smart home wil je het liefst je slimme producten van verschillende merken met elkaar verbinden. Helaas zijn echter veel merken op het eerste gezicht niet compatibel. Maar maak je geen zorgen, IFTTT biedt de oplossing.
IFTTT combineert namelijk de online accounts van bijna alle gangbare smart home componenten. Zo kun je bijvoorbeeld Philips Hue, Netatmo, GARDENA, Google Assistant, Amazon Alexa en nog veel meer snel met elkaar koppelen.
De voordelen van IFTTT
Het bijzondere van diensten als IFTTT is dat ze apparaten en systemen van verschillende fabrikanten kunnen laten samenwerken. Dit geeft je nog meer vrijheid bij de keuze van je smart home apparaten. Je hoeft dus niet per se meer te kiezen voor producten die compatibel zijn met hetzelfde smart home systeem. Zolang ze maar compatibel zijn met IFTTT.
Een tweede noemenswaardig voordeel is het creëren van je eigen routines. Dankzij de koppeling van verschillende apparaten kun je met de bijbehorende app in een handomdraai jouw eigen automatiseringen creëren. Via het “IF This Then That” principe, stel je in welke actie je wilt dat een product uitvoert, getriggerd door een actie van een ander product.
Een specifiek voorbeeld: een bewegingssensor registreert beweging, het licht gaat aan en vervolgens activeert dit een camera. Dat is nog maar één voorbeeld van de vele mogelijkheden via IFTTT.
In principe vergelijkbaar met het instellen van routines via smart home systemen als Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant, maar je hebt dus ook de mogelijkheid producten van verschillende systemen te combineren. Zo maak je met weinig moeite altijd optimaal gebruik van de mogelijkheden in je smart home.
Andere ‘PaaS’-aanbieders
Maar wat zijn nou alternatieven voor IFTTT? Daarvoor moeten we kijken naar ‘PaaS’. De afkorting PaaS staat voor “Platform-as-a-Service” en beschrijft een vorm van cloud computing. Er zijn veel verschillende versies voor PaaS dus we zullen ons beperken tot de toepassingen die voor ons relevant zijn.
PaaS aanbieders zoals IFTTT verbinden verschillende diensten en systemen met elkaar. Zij bieden een platform in de cloud aan waarin smart home aanbieders producten beschikbaar kunnen stellen. Consumenten zoals jij en ik kunnen dan van deze dienst gebruik maken via het platform.
Andere PaaS-aanbieders kunnen dus een alternatief bieden voor IFTTT. Ben je al benieuwd naar de IFTTT alternatieven? Laten we eens een kijkje nemen!
Alternatief 1: Home Connect Plus
Om te beginnen introduceren we de Home Connect Plus. Je hebt hiervoor slechts één app nodig om je smart home te bedienen in plaats van vele verschillende. De integratie van nieuwe toestellen en de bediening zelf is intuïtief, moeiteloos en volledig gratis. Alles is ontworpen om het gebruik van jouw slimme apparaten zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Home Connect Plus is compatibel met meer dan 40 smart home providers, zoals Philips Hue, Bosch Smart Home, Nuki, Sonos, Somfy en tado°. De volledige lijst van partners is hier te vinden.
Om niet alle apparaten afzonderlijk via de app te hoeven bedienen, biedt Home Connect Plus je de mogelijkheid om gepersonaliseerde automatiseringen te creëren. Hiermee kun je bepalen welke apparaten in een bepaalde context moeten werken.
Klassieke voorbeelden van gebruik zijn een routine voor het begin van de dag, voor het naar bed gaan of voor een filmavond. Maar een routine voor bijvoorbeeld een home office is ook een praktische oplossing en heel toepasselijk voor deze tijd.
Home office met Home Connect Plus
Automatisering van je hele thuiskantoor zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: Activeer de routine met één klik en de app en je favoriete werk muziek klinkt door je slimme speakers. Je slimme lamp straalt fel wit licht uit voor maximale concentratie en je slimme deurbel stuurt je enkel een melding op je smartphone en zal de luide gong niet activeren.
Heb je zelf een heel ander idee van de perfecte home office? Geen probleem! Stel gewoon de automatiseringen af op de manier die jou het beste uitkomt.
Alternatief 2: Yonomi
Tot de beste IFTTT-alternatieven behoort naast Home Connect Plus ook de aanbieder Yonomi. De gratis app voor smartphone en smartwatch helpt je al jouw smart home apparaten te bedienen. Yonomi ondersteunt meer dan 200 smart home providers. Daaronder bevinden zich smart home-favorieten zoals Sonos, Philips Hue of Google Nest.
Daarnaast kun je de spraakassistenten Google Assistant, Alexa en Siri aan de Yonomi-app koppelen. Zo kunnen de door jou gemaakte routines ook via spraakopdrachten worden gestart.
Routines maken met Yonomi
Zoals al vermeld, kun je jouw eigen routines creëren via de Yonomi-app, net als met Home Connect Plus. Je kunt automatiseringen naar wens instellen om je smart home voortaan nog comfortabeler te bedienen. Yonomi kan zelfs routines starten uitsluitend op basis van jouw locatie via geofencing.
Wanneer je bijvoorbeeld ‘s morgens het huis verlaat, kun je alle toestellen uitschakelen en de verwarming lager zetten. Yonomi kan daarnaast aanbevelingen geven voor mogelijke routines op basis van gekoppelde apparaten. Zo denkt de slimme aanbieder echt met je mee.
IFTTT-alternatieven: geen oplossing voor specialisten
Een tekortkoming van de twee IFTTT alternatieven is dat ze zich beperken tot voornamelijk de belangrijkste functies van je slimme apparaten. De nadruk van Home Connect Plus en Yonomi ligt vooral op het dagelijks gebruik. Het idee is dat je maar één app hoeft te openen om je hele slimme huis te gebruiken. Dit kan betekenen dat je de eigen app van de fabrikant moet gebruiken voor meer specifieke functies.
Maakt de nieuwe smart home standaard ‘Matter’ IFTTT en alternatieven overbodig?
Een hoogtepunt van IFTTT en zijn alternatieven is zonder twijfel de compatibiliteit tussen fabrikanten. Met de nieuwe smart home standaard genaamd “Matter” hoef jij je binnenkort geen zorgen meer te maken over de compatibiliteit van jouw smart home apparaten.
Matter is een nieuw communicatiestandaard voor jouw smart home. Dieze werkt op basis van IP (Internet Protocol), wat inhoudt dat het werkt met wifi en Thread. Dat betekent dat het verschillende producten met elkaar laat communiceren en dat het in veel gevallen al kan werken op bestaande apparatuur.
Helaas zal het nog wel even duren voordat Matter voldoende vertegenwoordigd is op de smart home markt. Een belangrijk detail is namelijk dat Matter pas in het najaar wordt gelanceerd.
Toch kun je nu al producten kopen die Matter-gecertificeerd zijn. Op dit moment zijn er al grofweg 250 fabrikanten die aangeven dat ze compatibel willen gaan zijn met Matter. De huidige partners van Matter kun je hier vinden. Na de officiële lancering van het standaard zal deze lijst waarschijnlijk snel groeien.
Maar is er een belangrijk verschil met IFTTT en de genoemde alternatieven. Deze scoren namelijk met de mogelijkheid tot praktische automatiseringen. Dit is op dit moment niet mogelijk met Matter. Deze laat de producten alleen met elkaar communiceren.
Conclusie
Home Connect Plus en Yonomi bieden een gemakkelijke manier om je huis te automatiseren. Dankzij de hoge compatibiliteit met veel smart home-fabrikanten zijn beide IFTTT-alternatieven in principe goed geschikt voor je smart home.
Terwijl Yonomi compatibel is met meer fabrikanten, waaronder de bekende spraakassistenten, scoort de Duitse aanbieder Home Connect Plus met de ondersteuning van een aantal populaire aanbieders zoals bijvoorbeeld Bosch Smart Home. Welke beter is voor jou, ligt dus aan de producten die jij al in je huis hebt staan.
Toch zijn beide alternatieven beperkt in het aantal functies wat ze kunnen automatiseren. Wil je dus meer de diepte in gaan en specifieke functies van je smart home producten integreren? Dan is IFTTT, met alle uitgebreide mogelijkheden, misschien toch meer geschikt voor jou.