Het liefst groeien kinderen natuurlijk zo zelfstandig mogelijk op, maar het is ook belangrijk dat zij zich daarbij altijd veilig voelen. Een mogelijke oplossing: een GPS-tracker voor kinderen die nog niet goed bereikbaar zijn met bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Ook als ouder is het fijn om te weten dat je kind na school veilig thuis is gekomen. Vandaar dat we in dit artikel de beste GPS-trackers voor kinderen op een rij hebben gezet.

Op de eerste plaats geeft een GPS-tracker je het veilige gevoel dat je weet waar je kind uithangt. Op school, onderweg naar huis, thuis of bij vrienden – een snelle blik op de app geeft deze zekerheid. Aangezien veel kinderen nog te jong zijn om zelf een smartphone te hebben, zijn deze GPS-trackers een goed alternatief.

Sommige trackers zijn inmiddels zo geavanceerd dat ze meer kunnen dan alleen een locatie weergeven. GPS-trackers zijn vaak uitgerust met een noodoproepfunctie en een functie voor communicatie met naasten. Dit betekent dat het kind in het geval van nood ook zelf de mogelijkheid heeft om in actie te komen.

De beste GPS-Trackers in vergelijking

Bij de selectie van de beste GPS-trackers voor kinderen sprongen er drie soorten trackers uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om GPS-trackers met een zeer krachtig en nauwkeurig signaal die te allen tijde een verbinding garanderen.

Maar ook Bluetooth-trackers die slechts informatie over de locatie bieden, zonder verdere geavanceerde functies, hebben de lijst gehaald. Daarnaast vind je in deze vergelijking een smartwatch voor kinderen die vooral punten scoort vanwege het alledaagse gebruiksgemak.

Het zorgeloze totaalpakket van PAJ

De PAJ GPS Easy Finder is zonder twijfel één van de besten in onze GPS-tracker vergelijking. De tracker heeft een geïntegreerde simkaart die zorgt voor nauwkeurige live tracking in meer dan 100 landen. Deze tracker is met een batterijduur van zeven dagen, een SOS-knop en IP65-bescherming op alles voorbereid. Daarbij weegt hij nog geen 100 gram.

De tracker gebruikt een 4G-verbinding om te verbinden met de app op je telefoon. Je kunt onder andere meldingen aanzetten over de locatie van de tracker en het batterijniveau. Ook stuurt deze een waarschuwing als de tracker zich buiten een vooraf bepaalde straal bevindt, of met een bepaalde snelheid beweegt. Een allround veiligheidspakket, om het zo maar te noemen. Hiervoor wordt een maandelijks bedrag van €4,99 voor de simkaart in rekening gebracht.

Veilig op weg met de Weenect Kids GPS-tracker

De volgende specialist op het gebied van GPS-trackers voor kinderen: Weenect. Ook deze tracker bevat de belangrijkste veiligheidsfuncties die je van een GPS-tracker kunt verwachten.

De tracker heeft live locatie weergave, een SOS-functie, oproepfunctie en de batterij gaat een week lang mee. Bovendien kun je veiligheidszones instellen (zogenaamde geofencing gebieden), zoals de route naar school. Zo word je gealarmeerd als je kind afwijkt van de gebruikelijke route.

Een highlight van de Weenect: in geval van nood kunnen er meerdere familieleden tegelijk worden gewaarschuwd. Ook krijg je een melding als iemand anders al onderweg is naar het kind. Zo hoef je je geen zorgen te maken als je in eerste instantie een oproep mist.

In deze GPS-tracker zit een geïntegreerde simkaart, waarvoor maandelijkse servicekosten worden gerekend.

Apple AirTags: even nuttig als eenvoudig

De bekende Apple AirTags zijn niet ontworpen om te gebruiken als tracker voor kinderen, maar ze kunnen alsnog voor dit doel worden ingezet. Maak de AirTag vast aan de schooltas of jas van je kind en houd eenvoudig in de gaten waar hij of zij zich bevindt. Hoewel hij minder nauwkeurig is dan een tracker met GPS, is hij wel erg licht en handig in gebruik.

Met het ‘Zoek Mijn’-netwerk van Apple kun je op elk moment dat het nodig is checken waar je kind is. Om de AirTag te lokaliseren wordt de Bluetooth-connectie met andere Apple-gebruikers in de buurt van de tracker gebruikt. Deze gebruikers registreren het signaal van de tracker – uiteraard anoniem en versleuteld – en sturen deze door naar de app op je telefoon.

Chipolo ONE Bluetooth tracker: beste AirTag alternatief

Mocht je geen iOS-apparaat hebben of gewoon geen fan zijn van Apple, dan is er ook een tracker van de Europese fabrikant Chipolo. Chipolo biedt twee verschillende soorten trackers: Chipolo ONE en Chipolo CARD. Chipolo ONE is echter meer geschikt voor kinderen vanwege het handige kleine en ronde formaat, wat je ook makkelijk aan sleutels kunt hangen.

Deze kleine Bluetooth-tracker met IPX5-bescherming kan gemakkelijk en onopvallend door je kind worden meegenomen. De Chipolo heeft een extreem lange batterijlevensduur van twee jaar, dus over een lege batterij hoef je je geen zorgen te maken.

Controleer eenvoudig waar je kind is met de Chipolo-app voor je smartphone, of gebruik spraakbesturing van bijvoorbeeld Google Assistant. Met een dubbele klik op de tag kan je kind ook een noodsignaal laten afgaan op je smartphone. Het enige nadeel is dat je net als bij de Apple AirTags afhankelijk bent van de Bluetooth-verbinding van het Chipolo-netwerk van gebruikers in de buurt.

Voor de oudere kinderen: de TCL Kids Smartwatch

Speciaal voor iets oudere kinderen is er ook een smartwatch. Om de veiligheid van je kind te garanderen, is de TCL Movetime uitgerust met GPS-tracking, een noodoproepknop en de optie om berichten te versturen en oproepen te doen. Bovendien kunnen via de app geofencing gebieden worden ingesteld, zodat je een melding krijgt als je kind een bepaald gebied verlaat.

Bijzonder handig: naast de gewenste veiligheidsfuncties heeft de smartwatch nog meer nuttige toepassingen zoals een wekker, een schoolmodus en een optie voor het bijhouden van fysieke activiteit. Je moet er vanwege dit grote aantal functies wel rekening mee houden dat de batterij minder lang meegaat dan die van de andere trackers die zijn besproken.

De beste GPS-trackers voor kinderen in één oogopslag

We hebben de eigenschappen van elke tracker even op een rijtje gezet in de onderstaande tabel. Hopelijk geeft dit een goed beeld van elke tracker. Uiteindelijk is het belangrijker wat je zelf als gebruiker nodig hebt.

[wptb id="20274" not found ]

Onze conclusie

Welke tracker de beste optie is voor jouw kind, hangt helemaal af van de manier waarop je hem wilt gaan gebruiken. De PAJ Easy Finder en de Weenect GPS Tracker Kids maken permanente en nauwkeurige tracering mogelijk, inclusief extra veiligheidsfuncties zoals de SOS-functie en geofencing.

De Bluetooth-modellen zijn daarentegen meer geschikt voor het af en toe bijhouden van de locatie van je kind, maar zijn wel bijzonder licht en laagdrempelig. De smartwatch voor kinderen scoort vooral punten bij het alledaagse gebruik.