Stof, dierenharen en pollen kunnen het leven van mensen met een allergie moeilijk maken. Dit is vooral onaangenaam in je eigen huis, want je wilt je thuis toch het prettigst voelen. Vandaag presenteren we een oplossing voor dit probleem die jou niet alleen helpt met schoonmaken, maar ook zorgt voor een allergievriendelijke omgeving: de beste robotstofzuiger voor allergieën! Ontdek hier onze top 3 modellen robotstofzuigers die hier perfect voor zijn.

Slimme robotstofzuigers kunnen daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de strijd tegen allergieën thuis. Allereerst hoef je zo zelf niet in actie te komen en de vijand (stof of haar) in een man-tegen-mangevecht niet door de (stofzuiger)buis te kijken. In plaats daarvan betreden de robotjes helemaal zelf de arena.

En ten tweede hebben ze een aantal ingenieuze functies waarmee ze jouw huis bijzonder schoon houden. We zullen kort doornemen welke daarvan bijzonder belangrijk zijn voor mensen met een allergie. Zo weet je waar je op moet letten bij het aanschaffen.

Robotstofzuiger voor allergieën – belangrijke eigenschappen

Sommige kenmerken van robotstofzuigers maken ze bijzonder geschikt voor huishoudens met allergieën. Ze mogen namelijk niet, zoals gebruikelijk, alleen de vloer schoonmaken en grof vuil verwijderen. In plaats daarvan is het belangrijk om aandacht te besteden aan speciale reiniging en tijdgevoelig te werken. Dit zijn dus de vier meest relevante kenmerken:

Slimme tijdschema’s

Het voordeel van een slimme stofzuigrobot voor ons allergiepatiënten is dat je de autonoom werkende huishoudhulpen kunt laten schoonmaken volgens jouw dag. Dus laat de robot een uur voordat je thuiskomt nog even vegen en je huis staat schoon op je te wachten.

HEPA-filter

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air-filter. HEPA-filters zijn dus deeltjesfilters die zeer efficiënt werken en meer dan 99,9% van de zwevende deeltjes verwijderen. Hieronder vallen stof, stofmijt, schimmeldeeltjes, pollen, bacteriën en zelfs COVID-deeltjes. Juist omdat HEPA-filters zo’n breed scala aan verontreinigende stoffen elimineren, zijn ze bijzonder relevant voor huishoudens met allergieën. Want zonder het juiste filter worden de deeltjes die worden opgezogen en anders de allergie-uitbraak zouden veroorzaken, gewoon weer in de lucht geblazen.

Dweilfunctie

Voor mensen met een allergie is het belangrijk om niet alleen te stofzuigen, maar ook te dweilen. Hoewel stofzuigen veel vuil van oppervlakken verwijdert en met zijn hoge zuigkracht ook zeer geschikt is voor tapijten, kunnen deeltjes soms aan harde vloeren blijven kleven. Of het nu komt doordat je wat vloeistof door je schoenen de flat in hebt gedragen, je hebt gemorst, of je hebt iets gemorst tijdens het koken. Alle vochtige plekken op de vloer zijn perfecte plaatsen voor stof, haar en pollen om zich te nestelen – in ieder geval totdat de robotstofzuiger zijn dweilpads inzet!

Zuigstation

Conventionele robotstofzuigers hebben een zogenaamde stoftank waarin ze het tijdens de schoonmaakronde verzamelde vuil opslaan. Deze tank is niet erg groot en moet bijna elke dag met de hand worden geleegd en schoongemaakt. Dit is natuurlijk een nadeel voor mensen met een allergie, want zij moeten zich zo dus regelmatig blootstellen aan stof en haren.

Een zuigstation bij het laadstation verlost je van dit ongemak. Hier kan de robotstofzuiger zichzelf telkens legen als hij aan zijn station is gekoppeld. Met aanzienlijk meer volume hoeft het zuigstation slechts ongeveer één keer per maand worden geleegd. Al het vuil is al opgevangen in een vuilniszak, dus ook hier is schoonmaken van het zuigstation meestal niet nodig.

Onze top 3 robotstofzuigers voor allergieën

Op basis van deze kenmerken hebben we nu onze top 3 slimme robotstofzuigers voor mensen met een allergie geselecteerd. Onze winnaars, die het podium hebben gehaald, vind je in dit overzicht.

Onze nummer 1: de DreameBot D10 Plus

Onze duidelijke winnaar is de DreameBot D10 Plus. Met zijn krachtige zuig- en dweilprestaties, geïntegreerde HEPA-filter en de mogelijkheid om zichzelf zelfstandig te legen in zijn zuigstation, is dit de perfecte stofzuigrobot voor mensen met een allergie. De kleine krachtpatser reinigt betrouwbaar harde vloeren en tapijten. En je kunt hem niet alleen via slimme schema’s laten werken, maar je hebt ook de mogelijkheid om hem via spraakassistent te besturen. Deze stofzuig- en dweilrobot werkt snel, netjes en zelfs relatief stil.

Solide tweede plaats: De Ecovacs Deebot X1 Plus

De zilveren medaille werd verdiend door de Ecovacs Deebot X1 Plus. Deze extreem absorberende reiniger wordt geleverd met het nodige HEPA-filter en een stofverwijderingsstation waar hij zich zelfstandig ontdoet van verzamelde haren, pollen, allergenen en ander vuil. De bijzonderheid hier: Het vuil wordt opgevangen in een volledig afgesloten stofzak van 3,2 liter – je komt er dus nooit mee in aanraking, en je hoeft de zak maar ongeveer om de twee maanden te vervangen.

Voor het schoonmaken gebruikt de Deebot een geavanceerd 4-traps reinigingssysteem met 4000 Pa zuigkracht en twee zijborstels, een zwevende hoofdborstel en een vibrerend veegsysteem. Naast app-bediening kun je ook spraakbediening gebruiken via Amazon Alexa of Google Assistant.

Kwaliteit heeft echter zijn prijs bij de Ecovacs Deebot X1 Plus: de kleine stofzuiger kost een indrukwekkende 1099 euro. Daarvoor is natuurlijk wel het zuigstation inbegrepen.

Derde plaats voor een nieuwkomer: de Hombli Robot Vacuum Cleaner

Ook de nieuwe slimme stofzuiger van Hombli heeft een plaatsje op ons winnaarspodium verdiend. Hij heeft immers ook een eigen thuisbasis, waar hij automatisch geleegd en opgeladen wordt. Bovendien zuigt hij niet alleen je vloeren met automatisch aangepaste zuigkracht, maar is hij ook uitgerust met een mop voor hardnekkige vlekken op je harde vloeren. Via de slimme Hombli-app regel je waar, wanneer en in welke schoonmaakstand de robotstofzuiger je vloeren schoonmaakt. En ook het HEPA-filter van de Hombli Robot Vacuum Cleaner kunnen we afvinken.

En het beste van alles: bij het filter, de mop, een zijborstel en een stofvanger zijn niet alleen de reeds gemonteerde onderdelen inbegrepen, maar ook een extra exemplaar ter vervanging. Dat is absoluut een pluspunt, dus gefeliciteerd met het winnaarspodium voor de robotstofzuiger voor allergieën, Hombli!