Laten we ervan uitgaan dat je hebt besloten om een robotstofzuiger te kopen. Nu is het volkomen te begrijpen dat het lastig is om een keuze te maken als het aankomt op het selecteren van een geschikte variant. Er zijn zoveel verschillende modellen met allerlei verschillende functies. Wij loodsen je door het beste aanbod heen.

Om te kunnen beslissen welke functies jij handig en nodig vindt, moet je natuurlijk wel weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Daarom zetten we alle punten waar je op moet letten en alle belangrijke mogelijke functies voor je op een rijtje:

 • Borstels en zuigkracht
 • Volumeniveau
 • Dweilfunctie
 • Mapping en navigatie
 • Oppervlakte schoonmaakgebied
 • (Automatisch) leegstation
 • Ingebouwde sensoren
 • Aangepaste schoonmaakstanden
 • Ondergronddetectie
 • Batterijlevensduur
 • Luchtverfrisser
 • Spraakbediening
 • Tijdschema’s

In vergelijking: de beste robotstofzuigers onder de 500 euro

Alles bij elkaar zijn er dus een behoorlijk aantal criteria waar je op moet letten. Omdat de prijs van het product natuurlijk ook een rol speelt, maken we in deze test onderscheid tussen modellen boven en onder de 500 euro.

We zullen iedere door ons geselecteerde robotstofzuiger voor je omschrijven en de mogelijkheden toelichten. Onderaan de pagina kun je vervolgens alle modellen in een grote vergelijkingstabel terugvinden en kun je zelf besluiten of en welke robotstofzuiger je wilt kopen.

Ecovacs Deebot N8 Pro

De Ecovacs Deebot N8 – Pro heeft een stofzuig- en dweilfunctie die tegelijkertijd kan worden uitgevoerd. Via het geavanceerde lasergebaseerde TrueMapping brengt de slimme robotstofzuiger zijn gehele omgeving in kaart en kan zo efficiënt mogelijk de vloer reinigen.

De zuigkracht kan oplopen tot 2600 Pa en de automatische tapijtdetectie zorgt ervoor dat de zuigkracht op tapijt wordt verhoogd en de dweilfunctie wordt uitgeschakeld.

Slimme val- en botssensoren zorgen in combinatie met lichttechnologie voor het voorkomen van schade. Een automatisch leegstation is los aan te schaffen en kun je aansluiten. Bediening en tijdschema’s instellen doe je via de Ecovacs-app of spraakgestuurd via Amazon Alexa, Apple Siri of Google Assistant.

Imou Robotstofzuiger

De bijzonder betaalbare robotstofzuiger van Imou is zeer zelfstandig. Net zoals (bijna) iedere andere robotstofzuiger keert deze terug naar het oplaadstation wanneer de batterij leeg dreigt te raken. Wat hem bijzonder maakt, is dat hij daarnaast ook automatisch zijn eigen vuilreservoir leegt. Iets wat je voornamelijk tegen komt bij duurdere modellen.

De slimme stofzuiger kan stofzuigen en dweilen tegelijkertijd en beschikt over tapijtdetectie. De zuigkracht bedraagt 2700 Pa en met behulp van Lidar-sensoren wordt je woning in kaart gebracht en ontwijkt hij obstakels.

Via de Imou-app kun je per kamer individuele instellingen toevoegen, waar je bijvoorbeeld de hoeveelheid water specificeert. Ook kun je een virtuele muur instellen die de robotstofzuiger niet mag overschrijden.

eufy RoboVac L70

De eufy RoboVac L70 Hybrid is een nagenoeg geruisloze slimme robotstofzuiger. Erg aangenaam voor als je veel thuis bent. De ondergronddetectie en carpetboost zorgt voor een juiste reiniging van je vloer en tapijt. De zuigkracht van 2200 Pa maakt het mogelijk kleine en grotere kruimels te verwijderen.

Efficiënte reiniging via lasernavigatie en het bewegen in banen zorgen voor een relatief snelle schoonmaakbeurt. Via Amazon Alexa en Google Assistant kun je de robotstofzuiger met je stem bedienen.

Blaupunkt BLUEBOT XSMART robotstofzuiger

Een andere robotstofzuiger die over het algemeen zeer goed scoort en bekend staat als een van de beste robotstofzuigers onder gebruikers is de Blaupunkt robotstofzuiger BLUEBOT XSMART. De robotstofzuiger met dweilfunctie beschikt over een HEPA-filter, waardoor zelfs de allerkleinste stofdeeltjes worden verwijderd. Ideaal voor mensen die last hebben van allergieën.

Via de app kun je de stofzuiger inschakelen, tijdschema’s instellen, kiezen uit 5 verschillende schoonmaakstanden en vanaf afstand besturen via internet. Intelligente navigatie zorgt ervoor dat hij systematisch schoonmaakt en de verwisselbare zuigmond maakt hem geschikt voor meerdere ondergronden en het verwijderen van dierenharen.

iRobot Roomba 965 robotstofzuiger

Een van de beste robotstofzuigers volgens de consumentenbond is de iRobot Roomba 966 en wij begrijpen volkomen waarom. De stofzuiger maakt gebruik van het grondig reinigende AeroForce® 3-staps reinigingssysteem en is geschikt voor ieder vloertype.

Slimme navigatie zorgt voor efficiënte schoonmaak en hij is geschikt voor een complete woonlaag (zoals een etage van je huis). Het hoogefficiënte AeroForce filter verwijdert 99% van alle allergenen en stofdeeltjes in huis.

Deze stofzuiger beschikt niet over een dweilfunctie, maar dat is dan ook eigenlijk het enige mogelijke minpuntje dat je zou kunnen benoemen. De focus is hier duidelijk gericht op een zo goed mogelijk functionerende stofzuiger. Via de app kun je tijdschema’s instellen en de slimme huishoudhulp vanaf afstand besturen.

In vergelijking: de beste robotstofzuigers boven de 500 euro

Tijd om te gaan kijken naar robotstofzuigers in het hogere segment. De prijs van robotstofzuigers kan enorm variëren en daarbij ook de functies. Logischerwijs geldt over het algemeen hoe meer functies en betere prestaties, hoe hoger de prijs.

Ook is met name de zuigkracht een bepalende factor. Nogmaals is het erg belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je van een robotstofzuiger verwacht en wat je er maximaal voor over hebt.

Ecovacs X1 Plus robotstofzuiger

Het eerste wat je zult merken bij robotstofzuigers in een hogere prijsklasse is het verschil in zuigkracht. De Ecovacs X1 Plus is een absoluut topmodel en heeft een zuigkracht van maar liefst 5000 Pa.

Ook het dweilsysteem werkt grondiger en geavanceerder met een technologie genaamd het OZMO™ Pro 3.0 dweilsysteem. Deze werkt met 600 trillingen per minuut om actief vlekken in je vloer te verwijderen. Het vuilreservoir wordt automatisch geleegd bij het basisstation in een meegeleverde wegwerpstofzak, die je gemiddeld gezien maar eens in de 60 dagen hoeft te legen.

De slimme ingebouwde navigatie werkt met behulp van een hoge kwaliteit RGB-camera in combinatie met kunstmatige intelligentie. Hiermee worden ook alle objecten nauwkeurig ontweken. Een leuke bijkomstigheid is de ingebouwde luchtverfrisser die een aangename geur kan achterlaten na het reinigen.

Uiteraard kun je gebruik maken van slimme functies via de app en tijdschema’s instellen. Ook kun je de stofzuiger integreren in je smart home van Google Assistant of Amazon Alexa. Het product zelf heeft daarnaast een eigen ingebouwde spraakassistent voor directe aansturing met je stem zonder smart home integratie.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

De Deebot T9 AIVI van Ecovacs is een model die iets minder geavanceerd is dan de X1 Plus, maar nog steeds beschikt over indrukwekkende technologieën. Uiteraard is dat ook terug te zien in de lagere prijs.

De zuigkracht van 3000 Pa is krachtig en ook hier wordt gebruik gemaakt van slimme navigatie op basis van kunstmatige intelligentie. Zelfs in het donker vindt hij altijd zijn weg. Via de app kun je voorkeuren per kamer instellen en uiteraard gewenste reinigingstijden.

De AeroForce® Multi-Surface-Borstels van rubber zorgen ervoor dat de robot je diepe tapijten kan reinigen, maar ook hardnekkige vlekken op het laminaat met de dweil verwijdert. De robot weet wanneer de ondergrond verandert en herkent ruimtes waar hij niet mag komen. Ook deze variant is voorzien van een ingebouwde luchtverfrisser.

Roborock S7 MaxV Ultra robotstofzuiger

Voor iedereen die een druk leven leidt, is de Roborock S7 MaxV Ultra misschien wel de beste robotstofzuiger die op dit moment op de markt is. Zoals meerdere luxe robotstofzuigers heeft deze een stofzak die automatisch wordt geleegd, een zelfreinigende dweil en zelfs een automatisch navulbaar waterreservoir.

De robotstofzuiger met dweilfunctie verwijdert de meest hardnekkige vlekken. Hij kan tot 3000 trillingen per minuut halen en heeft een indrukwekkende zuigkracht tot 5700 Pa.

De ingebouwde navigatie vermijdt slim alle mogelijke obstakels. Ook beschikt hij over tapijtdetectie en past het schoonmaakprogramma hierop automatisch aan.

Verder heb je in de app veel mogelijkheden de schoonmaakrobot af te stellen op je persoonlijke wensen. Je kunt de zuigkracht aanpassen, gebieden afbakenen, schoonmaakschema’s instellen en de plattegrond bekijken. Je kunt zelfs via de ingebouwde camera en luidspreker live in contact staan met je huisdieren of familieleden.

Alle modellen in één oogopslag

Nu is dit natuurlijk best veel informatie en blijft het moeilijk om een keuze te maken tussen de verschillende modellen. Vandaar dat we alle specificaties van de producten hieronder in een handig overzicht hebben gezet.

[wptb id="20290" not found ]

Robotstofzuiger kopen: de beste keuze voor jou

Zoals je hebt kunnen lezen, beschikken de meeste slimme robotstofzuigers over redelijke vergelijkbare basisfuncties, maar kunnen het aantal extra functies en prestaties behoorlijk verschillen.

Bepaal dus voor jezelf dus eerst welke eigenschappen jouw robotstofzuiger echt moet hebben en kijk dan welk model voldoet aan deze eisen. Eigenschappen als dweilfunctie, automatisch leegstation of spraakbediening kunnen jouw keuze bepalen.

We snappen natuurlijk ook dat een robotstofzuiger een aardige investering is; of deze nou wel of niet boven de 500 euro gaat zijn. Vraag daarom gerust om advies in de comments hieronder of neem een kijkje in onze online shop voor meer informatie.

In onze andere smart home vergelijkingen krijg je ook meer informatie over alle soorten smart home producten. Neem dus snel een kijkje op onze blog.