Na de eerste bridge van Bosch, de Smart Home Controller, neemt Bosch nu een grote sprong met de tweede generatie van Bosch Smart Home. In dit artikel nemen we je mee door de gemakken en functies die de nieuwe Smart Home Controller II te bieden heeft en hoe deze in je slimme huis integreert!

De Bosch Smart Home Controller II legt de fundering in je slimme huis. Hiermee kun je je slimme apparaten via Zigbee en je thuisnetwerk met elkaar verbinden. Zo beperk je jezelf niet tot het alleen individueel kunnen bedienen van je apparaten. De Bridge maakt het namelijk mogelijk om meerdere apparaten te automatiseren en scenario’s in te stellen.

Met de Smart Home Controller II bedien je je slimme apparaten via de Bosch Smart Home app en spraakassistent. Ook kun je de bediening vooraf configureren. En hoe je de Smart Home Controller II ook benadert: je gegevens worden lokaal opgeslagen en ten alle tijden versleuteld. Door de lokale opslag blijft de controller en zijn apparaten ook betrouwbaar bij netwerkstoringen.

Wellicht de meest innovatieve aanvulling van de Bosch Smart Home Controller II is de toevoeging van de internationaal erkende Matter radio standaard. Dat maakt deze nieuwe controller zeer toekomstbestendig. Matter compatibiliteit maakt het namelijk mogelijk om een reeks aan slimme apparaten via Bosch Smart Home te bedienen, ongeacht het systeem.

Compatibele apparaten met de Bosch Smart Home Controller II

De Bosch Controller is niet het enige product dat een opvolger heeft gekregen. Vele andere slimme Bosch producten starten aan hun tweede ronde, zoals de Bosch Smart Home Slimme Radiatorknop II en de Bosch Smart Home Rookmelder II.

Maar de Smart Home Controller II werkt ook nog steeds met veel apparaten van de eerste generatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Bosch Smart Home Slimme Stekker Compact en de Bosch Smart Home Bewegingsmelder. Maar weet dus wel dat het niet met alle producten van Bosch’s eerste generatie werkt. Hieronder vind je een illustratie van de compatibiliteit. Ook kun je deze link volgen naar Bosch’s datasheet om te zien welke apparaten compatibel zijn met welke controller.

Meer ontdekken buiten de Bosch-ecosystem

Met de controller kun je nog veel meer instellen dan alleen Bosch’s eigen Smart Home apparaten. De Smart Home Controller II biedt namelijk flink wat compatibiliteit aan. Zo zijn spraakopdrachten en integratie mogelijk met Google Assistant, Amazon Alexa en Apple’s Siri.

Ook leuk om te weten: Philips Hue en Ledvance verlichtingen zijn ook compatibel! Zo kun je dus ook je slimme verlichting verwerken en meenemen in je Smart Home routines, automatiseringen en scenario’s.

Benieuwd welke partners en fabrikanten allemaal compatibel zijn met Bosch? Vind hier een handig overzicht op de Bosch Smart Home-pagina.

De Bosch Smart Home Controller II aansluiten

De installatie van de Smart Home Controller II is volgens Bosch ook ontzettend eenvoudig. Laten we samen even stap-voor-stap door het installatieproces lopen zodat je snel aan de slag kunt gaan met het instellen van je slimme huis.

Stap 1: Sluit de controller aan

Sluit de netwerkkabel aan op een vrije LAN-poort op de router van je thuisnetwerk. De andere kant sluit je aan op de Bosch Smart Home Controller II. Gebruik de bijgeleverde plug-in voeding om je Smart Home Controller aan te sluiten op een stopcontact. Let op de LED’s op de controller want deze geven de actuele status van de controller weer.

De allereerste installatie kan misschien wat meer tijd in beslag nemen. De controller checkt namelijk of er nieuwe software-updates zijn en installeert deze dan automatisch. Over het geheel zou zo’n proces een klein half uurtje kunnen kosten. Wanneer de LED’s continu groen branden, weet je dat de Smart Home Controller II klaar is voor gebruik.

Stap 2: Download de Bosch Smart Home App

Op de productpagina van de Bosch Smart Home Controller II vind je onderaan ook de download links voor de app bij: App Download. De apps zijn compatibel met zowel iOS als Android (6.0+) apparaten. De smartphone of tablet waarop je de app downloadt moet zich wel in hetzelfde Wifi-netwerk bevinden als de Smart Home Controller II om te kunnen beginnen met het instellen.

Stap 3: Leer je Smart Home Controller II beter kennen

Open de Bosch Smart Home app en selecteer “Smart Home instellen”. Scan vervolgens de QR-code op de achterkant van de Smart Home Controller II. De app zal je nu stap voor stap door de installatie heen leiden.

Stap 4: Voeg je apparaten toe

Heb je al je apparaten toegevoegd? Dan kun je aan de slag met het instellen van alle slimme routines, automatiseringen en scenario’s die je wilt in je Smart Home. Veel plezier!

Nu hoef je alleen maar simpelweg nieuwe apparaten toe te voegen. Dit gebeurt op vrijwel dezelfde manier als dat je de Smart Home Controller II zojuist hebt toegevoegd. Voor de zekerheid kun je altijd de gebruiksaanwijzingen volgen van elk apparaat. Vaak vind je dan nog wat productspecifieke tips die wellicht handig van pas komen.