De draadloze Google Nest Doorbell (met batterij) is een heel interessant product van Google, die nagenoeg tegelijk is uitgekomen met de nieuwe camera voor binnen en buiten. Wij hebben de Nest Doorbell met videofunctie van dichtbij bekeken en vertellen je wat hij nu echt te bieden heeft en hoe hij verschilt van zijn voorganger.

Wat ons meteen opviel aan de video deurbel is het lichte, slanke ontwerp. Zodra je hem in de hand neemt, wordt de moderne uitstraling bevestigd: met een lengte van 4 à 5 centimeter en een gewicht van slechts 200 gram is hij verrassend licht.

Naast de lader en het montagemateriaal vind je in de verpakking ook een 20° wig en diverse tussenstukken. Erg handig als je de slimme deurbel niet op een recht oppervlak wilt installeren, maar op een hoek.

46 procent van de externe behuizing en 50 procent van de interne kunststof onderdelen zijn gemaakt van gerecycleerde kunststof. We hebben dit op dezelfde manier gezien met de Google Nest Cam en de andere huidige producten van het bedrijf. Zoals de Google Nest Mini, Google Nest Audio en Google Nest Hub (2e generatie).

Belangrijkste kenmerken van de Google Nest Doorbell (met batterij):

  • Onderscheidt mensen, dieren en verpakkingen
  • Flexibel gebruik dankzij batterijvoeding
  • Full HD-videoresolutie met HDR bij 30 FPS
  • Nachtzichtmodus met zichtbaarheid tot 3m
  • Beeldhoek: 145° diagonaal
  • 6x digitale zoom
  • Geïntegreerde PIR bewegings- en nabijheidssensor
  • Tweewegsaudio met ruisonderdrukking
  • Weerbestendig tot IP54
  • Ondersteunt wifi (2,4 Ghz)

Installatie op de voordeur – flexibel dankzij oplaadbare batterij

Voor de installatie moet de slimme deurbel met videofunctie natuurlijk eerst worden gemonteerd. Je voordeur is hier net zo geschikt voor als de hele entree. Zolang er maar voor wordt gezorgd dat je een goed zicht hebt op de ingang en natuurlijk dat je gasten gemakkelijk herkennen waar ze moeten aanbellen.

Dit geldt vooral als je de deurbel op batterijvoeding gebruikt. Indien nodig kan de video deurbel ook worden aangesloten op je bestaande deurbelbedrading. Wij hebben dit echter niet uitgeprobeerd. Je bent namelijk wel een stuk flexibeler als je voor een draadloze installatie kiest.

Installatie en instelling van de Google Nest Doorbell (met batterij)

De installatie gebeurt via de Google Home-app, zoals je misschien al gewend bent. Zodra je op de “+” in het overzicht drukt, duurt het slechts enkele ogenblikken totdat de app de ingeschakelde videodeurbel heeft gevonden en deze in je account heeft ingesteld. De installatiewizard begeleidt je stap voor stap.

Om de installatie via de Google Home-app uit te voeren, heb je een Google-account nodig. Je kunt dit account op elk moment gratis aanmaken. In dit account zijn alle functies, zoals toegang op afstand, livestream en tweewegsaudio, voor je beschikbaar.

In deze account zie je ook jouw persoonlijke Home Feed, waarin je de gebeurtenissen die in je huis hebben plaatsgevonden ziet. Gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld bewegingen of geluiden zijn die zijn waargenomen in je huis.

Goed om te weten: zonder het betaalde Nest Aware abonnement, heb je alleen de opnames van de laatste drie uur beschikbaar in deze feed. Nadat de drie uur zijn verstreken, worden de gebeurtenissen gewist. Bij het abonnement wordt de periode met tenminste 30 dagen verlengd, afhankelijk van het abonnement dat je hebt gekozen.

Je slimme Google Nest Doorbell en de Google Nest Hub

Zoals gezegd is de Google Home-app onmisbaar voor de bediening van de Nest Doorbell. Hier kun je alles instellen wat je nodig hebt. Wat al helemaal handig is, is de spraakgestuurde bediening, via Google Assistant natuurlijk. De combinatie Hub en Doorbell werkt fantastisch!

Zodra de deurbel gaat, zeg ik gewoon “Hé Google, laat me de voordeur zien!” en de livestream verschijnt op het Smart Display. Zo kan je met gemak genieten van een modern deurbelsysteem met full-duplex tweewegsaudio en HD-videostreaming. En daar heb ik mijn smartphone niet eens voor nodig.

Ons hoogtepunt: automatisch meer veiligheid

Een interessante bijkomstigheid van de Google Nest Doorbell is de extra beveiliging. Dankzij een ingebouwde bewegingssensor reageert het apparaat niet alleen met een druk op de knop. Als er iets naartoe beweegt, reageert de sensor, activeert de opname en stuurt je een pushbericht naar je smartphone. Net zoals een slimme videocamera zou doen.

Dankzij de meegeleverde hoek wordt het zicht dat je krijgt ook nog eens automatisch vergroot. De camera registreert de ingang niet alleen van voren, maar ook van de zijkant.

Goed om te weten: Google Nest Hello is Google Nest Doorbell (bedraad)

Wie Google al een tijdje volgt, weet dat er al een video deurbel was genaamd de Google Nest Hello. Deze heeft een nieuwe naam gekregen: de Google Nest Doorbell (bedraad). Technisch gezien is er niets veranderd, behalve dat Google nu zijn aanbod van videodeurbellen uitbreidt. In de vergelijkingstabel vergelijken we de belangrijkste eigenschappen van beide.

Google Nest Doorbell (batterij) Google Nest Doorbell (bedraad)
Camera 1,3 megapixel kleurensensor 1,3 megapixel kleurensensor
Kijkhoek 145° diagonaal 160° diagonaal
Digitale zoom 6x 8x
Sensoren Nabijheids- en bewegingssensor, magnetometer Omgevingslicht
Stroomvoorziening Batterij Bedraad
Weerbestendig IP54 IPX4

Conclusie

Bedraad of op batterijen. Beide video-intercoms bieden een goed doordacht concept om de toegang tot het huis snel, flexibel, slim en veilig te maken. Dankzij de Google Nest Doorbell met batterij is dit nu flexibeler mogelijk dan ooit tevoren. De meegeleverde hoek van 20° maakt zelfs bevestigingen mogelijk die we al kennen van een conventionele deurbel.

Een detail dat niet onderschat mag worden. Vooral als de bezoeker nog niet zo vertrouwd is met het idee van een videodeurbel. Bovendien is de integratie in de Google Home-app overtuigend, omdat het een bestaande Google Nest Hub verandert in het perfecte communicatiemiddel voor de deurbel.