Nadat Google in juni eindelijk hun nieuwe Chromecast met Google TV (4K) in Nederland uitbracht, komen ze nu met een tweede variant. De eerste versie heeft een fantastische 4K-beeldkwaliteit, maar deze nieuwere Chromecast met Google TV (HD) weergeeft alles in Full HD weer en is daardoor goedkoper. Wij leggen je alle overeenkomsten en verschillen even goed uit.

Het belangrijkste voordeel van de Chromecast met Google TV in 4K en Full HD is Google TV. Beide Chromecasts kunnen niet alleen casten naar je televisie, zoals de Chromecast 3e generatie, maar laten je met Google TV ook een groot aantal streamingdiensten rechtstreeks bedienen op je beeldscherm. Daarmee kun je nog gemakkelijker je favoriete films en series kijken.

Je krijgt op je televisie een startscherm te zien waarbij je kunt kiezen uit een groot aantal streamingdiensten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld Netflix, Youtube, TuneIn, Eurosport, Youtube Music, Viaplay, HBO Max, Apple TV, Spotify, NPO Start, Crunchyroll, Ziggo GO, Disney+ of Videoland.

Door de handige afstandsbediening die je erbij krijgt, kun je de Chromecasts met Google TV eigenlijk zien als een soort tv-ontvanger voor streamingdiensten. Ook zul je persoonlijke tips krijgen die zijn gebaseerd op je abonnementen, kijkgewoonten en de content die je al hebt.

Kortom: Lekker op de bank met de afstandsbediening zonder dat je altijd je smartphone erbij hoeft te pakken om beeld te krijgen. Dat is wat Google op het oog had bij de implementatie van Google TV en het is ze goed gelukt.

Overigens is streamen niet het enige waarvoor je de nieuwe Chromecasts kunt gebruiken, je kunt namelijk ook apps downloaden die je via de tv te zien krijgt. Er is een groot aantal compatibele apps die je aan je startscherm kunt toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld sportieve apps gebruiken om thuis voor de tv oefeningen te doen, op die manier zou je beweging op een toegankelijke manier kunnen toevoegen aan je routine.

Net als bij Netflix kun je Google TV toegankelijk maken voor het hele gezin, zo kun je bijvoorbeeld een kinderprofiel aanmaken zodat iedereen thuis een passend aanbod aan films en series krijgt. Je kunt ook een ouderlijk toezicht instellen waarmee je een bedtijd en een kijktijd in kunt stellen. Op die manier hou je als ouder een goed overzicht op het kijkgedrag van je kind.

Andere overeenkomstige functies

Google TV is niet het enige wat de nieuwste Chromecasts kenmerkt. Een logische stap die Google heeft gemaakt, is de implementatie van Google Assistant. Met de bijgeleverde afstandsbediening heb je met één druk op de knop toegang tot Google Assistant waarna je je smart home eenvoudig met je stem kunt bedienen. Hier heb je overigens wel een Google Nest Mini of Hub voor nodig.

Dit is niet de enige reden waarom een Chromecast perfect binnen het ecosysteem van Google past. Met de afstandsbediening heb je namelijk toegang tot de live videobeelden van een aangesloten Nest Cam en kun je deze op je tv bekijken. Als je een Google Nest Mini of Hub hebt, kun je dit dus ook met een spraakopdracht doen.

Het grote verschil tussen de Chromecasts met Google TV: beeldkwaliteit

Het grote verschil tussen de oude Chromecast met Google TV en de nieuwe HD-variant is: (je raadt het al) de beeldkwaliteit. Dit is overigens ook het enige verschil tussen de twee nieuwe varianten. Laten we deze verschillen eens even duidelijk op een rijtje zetten.

Voordat de nieuwe Chromecast met Google TV (HD) op 22 september 2022 gelanceerd werd, had je eigenlijk twee opties in het Chromecast-assortiment: de Chromecast 3e generatie en de Chromecast met Google TV (4K). Zoals we eerder hebben besproken, is een groot verschil tussen deze twee dat de laatste een afstandsbediening en Google TV biedt.

Toch was een ander aanzienlijk verschil ook de beeldkwaliteit. De Chromecast 3e generatie biedt beeld tot 1080p, dus Full HD en geen HDR (High Dynamic Range). HDR betekent dat het beeld realistischer en feller is, en meer diepte heeft. De Chromecast met Google TV (4K) biedt beeldkwaliteit in Ultra HD (dus: 4K) en met HDR.

Opvallend is dat de nieuwe Chromecast met Google TV (HD) qua beeldkwaliteit er eigenlijk een beetje op achteruit gaat in vergelijking met de Chromecast met Google TV (4K). Deze biedt namelijk beelden in Full HD, 1080p, maar wel ook met HDR.

Toch is dit nieuwe product wel een toevoeging aan het assortiment, want net als de beeldkwaliteit, ligt het prijsniveau ook lager. Hierdoor is de nieuwe Chromecast wat toegankelijker en functioneert deze als een goed instapmodel om te beginnen met een Chromecast en Google TV.

We hebben hieronder alle overeenkomsten en verschillen tussen de genoemde Chromecast-opties even op een rijtje gezet:

Nieuw: Chromecast met Google TV (HD) Chromecast met Google TV (4K) Chromecast 3e generatie
Beeldkwaliteit Tot 1080p (Full HD) Tot 4K (Ultra HD) Tot 1080p (Full HD)
HDR (High Dynamic Range) Ja Ja Nee
Afstandsbediening met toegang tot Google Assistant Ja Ja Nee
Inclusief Google TV Ja Ja Nee
Compatibel met verschillende apps Ja Ja Ja
Compatibel met Google Nest Speakers en displays Ja Ja Ja
Apparaten in je smart home bedienen Ja Ja Nee
Compatibel met iOS en Android Ja Ja Ja
Compatibel met Stadia Ja Ja Nee

Welke Chromecast met Google TV past het beste bij jou?

Met de nieuwe Chromecast met Google TV (HD) krijg je alle functies die je wilt van een Chromecast, maar voor een lagere prijs. De beeldkwaliteit is daardoor wel minder, maar nog steeds in Full HD en met HDR. Met Google TV, HDR-kwaliteit en smart home integratie heeft hij nog steeds een stapje voor op de Chromecast 3e generatie.

Wil je dus voor het eerst een Chromecast gaan uitproberen? Dan is deze nieuwe Chromecast met Google TV (HD) een goede, toegankelijke optie om mee te beginnen. De investering is laagdrempelig, maar je krijgt er veel voor terug. Ben je wel al een Chromecast liefhebber en wil je de best mogelijke beeldkwaliteit? Ga dan eerder voor de 4K-variant.