In tijden van stijgende energieprijzen wordt efficiënte verwarming steeds belangrijker. Slimme verwarming is speciaal ontwikkeld voor het besparen van energie en biedt uitkomst. Maar zou het niet geniaal zijn als je verwarming zich kon aanpassen aan de werkelijke lokale weersomstandigheden? Met een slim weerstation zoals dat van Netatmo is dit gewoon mogelijk! En wist je het Netatmo weerstation je huis tegelijkertijd kan beschermen? Wij vertellen je hoe het werkt.

Het slimme weerstation van Netatmo meet niet alleen de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit rondom je huis, maar ook de luchtdruk en het luchtvolume. Om binnenshuis altijd een overzicht te hebben, heeft het Netatmo Weerstation ook een binnenmodule die de CO₂-waarden binnen in de kamer controleert en je helpt het optimale binnenklimaat te creëren, inclusief notificaties om te starten met ventileren.

In de Netatmo Weather App kun je alle gegevens zien die het weerstation heeft verzameld. Dit kan je zelfs helpen te beslissen of het vandaag wel écht nodig om de auto naar het werk te nemen of dat je, milieubewust, op de fiets kunt stappen.

Weerstation en thermostaat

De perfecte aanvulling op het weerstation zijn de thermostaten van Netatmo. Via de app kun je intelligente tijd- en verwarmingsschema’s activeren en zo tot 37 procent energie besparen. Verbind de slimme apparaten gewoon met elkaar en zodra bijvoorbeeld de buitentemperatuur stijgt of het zonlicht toeneemt, schakelen de thermostaten in de betreffende ruimte omlaag. Zo bespaart je energie zonder een vinger uit te hoeven steken.

Het kunnen kiezen uit verschillende instellingen maken het regelen van de thermostaten nog eenvoudiger. Met de nachtmodus kun je alle radiatoren in huis uitschakelen en de eco-modus zet alle radiatoren lager zodra er niemand thuis is.

Het weerstation meet ook de luchtkwaliteit. Als deze te slecht is, herinnert de app je eraan om te ventileren. Gelukkig gaat daarbij geen energie verloren, want open ramen worden gedetecteerd en de verwarming wordt automatisch lager gezet.

Dankzij de meegeleverde adapters zijn de thermostaten compatibel met alle gangbare watervoerende radiatoren. Overigens kan het systeem ook worden gebruikt met Apple HomeKit.

Het Netatmo Weerstation biedt bescherming tegen omgevingsinvloeden

Het Netatmo Weerstation detecteert veranderingen in temperatuur, luchtdruk, -kwaliteit en -vochtigheid. Ook meet het station het geluidsniveau in je huis. Hierdoor kan het weerstation samen met andere slimme apparaten reageren op veranderingen die in je thuisomgeving plaatsvinden. Zo kun je je niet alleen aanpassen aan weersveranderingen, maar kan je ook maatregelen nemen na andere waarschuwingen die je krijgt van het weerstation.

Met het ingebouwde CO2-sensor kan dit slimme apparaat merken wanneer de binnenlucht kritieke waarden overschrijdt – dan is het tijd is om een raam te openen. Zo zorg je ervoor dat de binnenlucht wordt ververst. Daarnaast gaat regelmatig luchten natuurlijk schimmelvorming tegen.

Bescherming tegen de elementen

Stormt het buiten en ben je niet thuis om het zonnescherm in te klappen? Het weerstation stuurt bij sterke windstoten een signaal naar je slimme zonnescherm of rolluiken en rolt deze automatisch terug. Hierdoor zijn ze beschermd tegen de wind en breken ze niet.

Met de extra module die de neerslag meet, trekt het zonnescherm ook terug als het regent. Zo voorkom je dat het vochtige doek gaat schimmelen. Daarnaast zorgt de slimme rolluiksturing ervoor dat je rolluiken automatisch oprollen tijdens een storm. Zoals je kunt zien wordt de best mogelijke bescherming geboden, ook als je niet thuis bent!

Inbraakbeveiliging met het Netatmo weerstation

Gesloten rolluiken beschermen je huis niet alleen tegen stormschade, maar ook tegen inbraak. Als de rolluiken ‘s avonds automatisch naar beneden rollen, worden je ramen en terrasdeur effectief afgeschermd. Hoe moeilijker het voor potentiële inbrekers is om in te breken, hoe groter de kans is dat ze van hun poging afzien.

Bovendien kun je tijdschema’s instellen waarin je aangeeft wanneer de rolluiken omhoog of omlaag moeten gaan. Je aanwezigheid wordt op deze manier effectief gesimuleerd. De automatisering van buitenverlichting kan daarnaast vreemden ervan weerhouden je huis te benaderen. Zo kun je je huis veiliger maken, vooral nu het donkere seizoen is aangebroken.

Nog nauwkeuriger in de Premium Set

Je kunt het slimme weerstation van Netatmo ook uitbreiden met extra modules die de wind en de hoeveelheid regen meten. Deze bevestig je stevig buiten op een plek waar je betrouwbaar wind of regen kan vangen. Dit betekent dat je niet langer hoeft te vertrouwen op de nauwkeurigheid van het weerbericht als het gaat om wind en regen. In plaats daarvan geeft het weerstation exacte waarden voor het lokale weer.

Benieuwd naar andere slimme producten die je helpen energie te besparen en je huis beveiligen? Neem dan hier een kijkje op onze webshop of kom alles te weten wat je nodig hebt op ons YouTube-kanaal!