Sinds de aankondiging van het communicatieprotocol Thread is er al wat tijd voorbij gegaan. De bekende slimme stekker Eve Energy is ook “Built on Thread” en kan zo geïntegreerd worden in Apple HomeKit. Maar het protocol is nu helemaal relevant, aangezien het kan verbinden met de nieuwe smart home standaard Matter. Dus tijd voor een kleine test. Hoe goed werkt Eve Energy met Thread?

De installatie van nieuwe Eve-apparaten is erg gemakkelijk. Eve Energy in het stopcontact, app openen, nieuw apparaat toevoegen met het ‘+’-knopje en met je camera de HomeKit-code scannen. Dat was het. Om Thread te activeren, moet je ook nog de Eve-app downloaden. Zorg ervoor dat deze helemaal up-to-date is.

Als de app actief is, wordt Thread automatisch ingeschakeld. Om Thread te gebruiken heb je een apparaat nodig die als Thread border router functioneert. Een goed voorbeeld hiervan is de HomePod Mini van Apple die, uiteraard, werkt met Apple HomeKit.

Beide apparaten verbinden automatisch; je hoeft zelf niks meer te doen.

Bereik van Eve Energy getest

In de Eve-app kun je altijd zien hoe goed de verbinding tussen de Thread-apparaten en de HomePod is. Ook kun je de ‘gezondheid’ van het Thread-mesh-netwerk hier inzien. Deze worden regelmatig geüpdatet, zodat je gelijk een melding krijgt als de Eve Energy op een ongunstige plek staat.

Als de slimme stekker en de HomePod Mini bij elkaar in de buurt staan, is de verbinding zoals verwacht natuurlijk uitstekend. Ook als de slimme speaker in de woonkamer staat en de Eve Energy in de slaapkamer, blijft de verbinding goed.

Om het product echt goed te testen, hebben we de Eve Energy in het stopcontact achter een kledingkast gestopt. En zelfs dan hadden we nog steeds de best mogelijke verbinding! Opdrachten worden probleemloos uitgevoerd. Zelfs door de dikke muren van een nieuwbouwwoning, heb je bereik in meer dan drie kamers verderop.

Thread: voordeel ten opzichte van Bluetooth en Wifi

Normaal zorgt de 5 Ghz-Wifi in combinatie met de dikke muren altijd voor problemen. Helaas moeten we vaker dan ons lief is wisselen naar het langzamere 2.4 Ghz Wifi, omdat de muren gewoonweg te dik zijn.

Hier worden de voordelen van Thread erg duidelijk. Natuurlijk zijn Bluetooth en wifi nog steeds de meest bekende communicatieprotocollen op het gebied van smart home. In vergelijking met beide zorgt Thread wel voor een aanzienlijk betere verbinding – zelfs achter de kledingkast.

Eve Energy en Thread: onze conclusie

Het instellen van Eve-apparaten kan eigenlijk niet eenvoudiger. Thread is automatisch ingeschakeld en verbindt vanzelf met de HomePod Mini. Makkelijker wordt het niet.

De compleet geautomatiseerde installatie plus het erg goede bereik, maakt dat Thread veel voordelen biedt. Het bijna onbetrouwbare imago van andere smart home communicatieprotocollen als Z-Wave of ZigBee heeft Thread al van zich afgeschud. Voorbij zijn de tijden van trage Bluetooth-verbindingen.

Het is dus echt een makkie om slimme apparaten met Thread te verbinden. Na deze test zijn wij in ieder geval overtuigd. En het beste is nog: apparaten die Thread ondersteunen en met Apple HomeKit samenwerken, kunnen ook via Siri bediend worden en zijn compatibel met Matter. Wil je meer weten over de nieuwe smart home standaard Matter, wat de wereld van slimme huizen op z’n kop gaat zetten, lees dan ons artikel hierover.