Eve is de afgelopen tijd bezig met het innoveren en vernieuwen van haar producten. Thread wordt door experts beschouwd als het communicatieprotocol van de toekomst. Daarom ondersteunt ieder product dat net is vernieuwd door Eve dit slimme mesh-netwerk. De Eve Aqua en Eve Motion behoren vanaf nu ook tot deze categorie. Wat dit precies betekent en wat er verder nog is veranderd leggen we vandaag aan je uit.

Het slimme tuin irrigatiesysteem van Eve helpt je moeiteloos je tuin van voldoende water te voorzien in droge periodes. Via de app heb je volledig overzicht en controle over je waterverbruik. Maar goed, dat is in principe niets nieuws. Want dat kon de oude variant van de Eve Aqua ook al. Wat is er nou dan precies veranderd bij de nieuwe 3e generatie?

Thread

Zoals we eerder al vermeldden is het eerste nieuwe aspect van de Eve Aqua (2022) de ingebouwde Thread. De voorganger kon na het uitvoeren van een update het slimme mesh-netwerk ook gebruiken, maar bij de nieuwe variant is deze standaard ingebouwd.

Kort gezegd is Thread een netwerk dat zichzelf versterkt door een beter bereik en signaal te krijgen op het moment dat je er meerdere producten aan toevoegt. Mocht je je afvragen hoe Thread precies werkt, neem dan hier een kijkje op onze blogpost over de verschillende smart home protocollen.

Uiterlijk

Ook het design van de Eve Aqua is veranderd. In de onderstaande afbeelding kun je duidelijk de verschillen zien. Aan de linkerkant is de 2022 variant weergegeven en aan de rechterkant de voorganger uit 2020.

Het eerste dat opvalt, is dat het nieuwe design er wat ronder en strakker uitziet. De knop voor handmatige bevindt zich duidelijk in het midden van het product en al met al is het wat minimalistischer vormgegeven wat het aangenamer maakt om naar te kijken.

Aansluitingen

Verder zijn ook de aansluitingen van de Eve Aqua (2022) veranderd. Waar er eerder gebruik werd gemaakt van een kunststof kraanaansluiting is deze nu geüpgraded naar een koperen kraanaansluiting. Ook de aansluiting op de slang heeft een upgrade gekregen en is nu magnetisch. Samen zorgt dit ervoor dat er veel minder kans is op lekken.

Een laatste noemenswaardig verschil is dat de nieuwe Eve Aqua vrijwel geruisloos is. De eerdere generaties maakten een soort tandwiel geluid wanneer deze werden geactiveerd. Omdat er gebruik gemaakt is van materiaal en het product in zijn geheel een update heeft gekregen is de prijs een stuk hoger. Maar dan krijg je daar wel een aanzienlijk verbeterde waterregelaar voor.

Eve Aqua (2020) Eve Aqua (2022)
Afmetingen 9,4 x 12,3 x 8 cm 7,7 x 9,5 x 12,8
Gewicht 580 g 615 g
Stroomvoorziening 2x AA-batterij 2x AA-batterij
Connectiviteit Bluetooth
Thread (na update)
Bluetooth
Thread (ingebouwd)
Kraanaansluiting Kunststof Koper
Slangaansluiting Niet magnetisch Magnetisch
Nieuwprijs € 99,95 € 149,95

De nieuwe Eve Motion (2022)

Ook de slimme bewegingssensor van Eve is op enkele punten vernieuwd. De Eve Motion is voornamelijk bedoeld om scenario’s van aangesloten Apple HomeKit apparaten in gang te zetten en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Wat er veranderd is vergeleken met de voorgaande generatie (de Eve Motion V2 uit 2017) zullen we je vertellen.

Thread

Net als de Eve Aqua heeft de nieuwe Eve Motion Thread ingebouwd en kan dus communiceren via het moderne mesh-netwerk. Waar de Eve Aqua al via een update toegang had tot Thread was het met de Eve Motion tot voor kort helemaal niet mogelijk gebruik te maken van deze Thread-verbinding.

Thread is samen met wifi het belangrijkste netwerk in de nieuwste smart home communicatiestandaard genaamd “Matter”. Steeds meer aanbieders zorgen ervoor dat hun producten kunnen communiceren via deze standaard, waardoor producten van verschillende smart home systemen naadloos met elkaar kunnen samenwerken.

Uiterlijk

Zoals in onderstaande afbeelding duidelijk te zien is, heeft de Eve Motion (2022) een ander uiterlijk dan zijn voorganger uit 2017. Het belangrijkste verschil zie je meteen: de nieuwe versie is een stuk compacter. Verder is het detectievenster van de nieuwe variant rond in plaats van rechthoekig en ook de hoeken van het product zijn wat ronder afgewerkt. De behuizing is van plastic, zodat de prijs niet te hoog uitvalt.

Ambient light-sensor

Een leuke en hele handige toevoeging aan de nieuwe Eve Motion is de zogenaamde ambient light-sensor. Deze sensor kan de hoeveelheid licht in zijn omgeving meten en op basis hiervan scenario’s in gang zetten. Zo ben je dus niet meer volledig afhankelijk van beweging, maar kun je ook wanneer het donker wordt bijvoorbeeld automatisch je verlichting inschakelen.

De Eve Motion is er qua prijs op vooruit gegaan en is goedkoper dan de oudere variant op het moment dat deze uitkwam.

Eve Motion (2017) Eve Motion (2022)
Afmetingen 8 x 8 x 3,2 cm 6,5 x 6,5 x 3,4 cm
Gewicht 236 g 220 g
Stroomvoorziening 2x AA-batterij 2x AAA-batterij
Connectiviteit Bluetooth Bluetooth
Thread (ingebouwd)
Ambient Light-sensor Nee Ja
Nieuwprijs € 49,95 € 39,95