De Fitbit Charge 5 fitnesstracker was het eerste nieuwe product sinds het bedrijf officieel onderdeel is geworden van Google. Wat doet de tracker vooral goed en hoe rechtvaardigt hij zijn prijs? In deze Fitbit Charge 5 review vertellen we alles wat je moet weten over de Fitbit Charge 5 – en of deze voor jou de moeite waard is.

Feitelijk is de Fitbit Charge 5 natuurlijk geen compleet nieuw apparaat, maar gewoon de doorontwikkeling van de Charge-serie. Toch combineert de 5e generatie van de fitnesstracker enkele features die het een echte Apple Watch concurrent maken. Het klinkt veelbelovend dat je de fitnesstracker kunt gebruiken en maar één keer per week hoeft op te laden. Maar first things first:

De hoogtepunten van de Fitbit Charge 5

  • Geïntegreerde ECG-functionaliteiten
  • Stressmeting door middel van de EDA-scanner
  • Controle van je zuurstofverzadiging
  • Slaap analyses
  • Prachtig AMOLED kleurenscherm
  • Always-On-Display technologie
  • Volledige en accurate GPS
  • Slimme meldingen
  • Waterbestendig tot wel 50 meter diep

Slank ontwerp, meer slimme functies

Alleen al uit de foto’s was het ook meteen duidelijk: de fitnesstracker heeft een mooi en slank design. Ook de gebogen lijnen zijn duidelijk anders dan bij de Charge 4. Al met al is de nieuwe Fitbit volgens de fabrikant ruim 10 procent slanker. Het meer ronde ontwerp voelt op de Charge 5 toch wat fijner aan dan de ietwat strakkere en platte bediening van de Charge 4.

Daarnaast hebben de expressieve AMOLED-kleuren displays een AOD-functionaliteit. Met contrastwaarden die bijna twee keer zo goed zijn vergeleken met de Charge 4, is het display nu veel vaker, veel beter leesbaar – zelfs in direct zonlicht. Let wel op dat als je de Always-On-Display gebruikt, je de Fitbit vaker dan één keer per week moet opladen. De hogere resolutie en heldere display zorgt er gelukkig niet voor dat de batterij van je Charge 5 sneller leegloopt dan die van de Charge 4.

Ook interessant: de Fitbit Charge 5 wordt geleverd met een ECG-app die permanent je hartslag in de gaten houdt. Zoals met de Apple Watch waarschuwt de Charge 5 vervolgens ook voor onregelmatigheden in deze hartslag. Dit, in combinatie met een EDA-scanner die het stressniveau in het lichaam meet en berekent, maakt de fitnesstracker tot een echte gezondheidsprofessional. Daarmee positioneert hij zich duidelijk tegenover de Apple Watch, die twee keer zoveel kost voor vergelijkbare prestaties.

Wat is het verschil tussen de Fitbit Charge 4 en 5?

De Fitbit Charge 5 biedt dus talloze functies en gemakken aan, maar wat zijn nou de verschillen die de Charge 5 onderscheidt van de Charge 4?

Het eerste wat opvalt, is het display van de Charge 5. Deze is groter, helderder en heeft een hogere resolutie dan de Charge 4. De Charge 5 is ook de lichtste fitnesstracker uit de hele Fitbit Charge-series – en dat terwijl er nu nóg meer sensoren in zitten. De efficiëntie van de Charge 5 zorgt ervoor dat je meer functies uit je fitnesstracker kunt halen zonder dat je je batterijduur hiervoor compenseert. Ook biedt de Charge 5 de mogelijkheid om te reageren op oproepen en berichten, waarbij de Charge 4 alleen berichten kan weergeven.

Met de verbeterde hartslagmeter, ECG-sensor, AOD-technologie, slaapanalyses en nog veel meer – neemt de Charge 5 een gigantische sprong naar een langdurige en betrouwbare werking van je fitnesstracker. Dit maakt de Fitbit Charge 5 over het algemeen een betere en veiligere optie voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare fitnesstracker. 

De Fitbit Charge 5 – onze conclusie

Laten we onze mening over de specificaties van de Fitbit Charge 5 even op een rijtje zetten. Het moderne ontwerp en de geïntegreerde ECG-functie, inclusief stressmeting via de EDA-scanner, rechtvaardigen de iets hogere prijs. Nog een pluspunt: met een batterijduur tot wel zeven dagen behoort dagelijks opladen tot het verleden en zijn frequente slaapanalyses geen probleem meer. Twee dingen die een veel duurdere Apple Watch momenteel niet kan. 

De veelzijdigheid van een Fitbit wordt misschien ook onderschat. Laat de term “fitnesstracker” je er namelijk niet van weerhouden om de Charge 5 te overwegen. Ook voor de dagelijkse gebruikers zijn de gezondheidsfuncties van de Charge 5 zeker de overweging waard.

Ben je nou benieuwd naar de andere Fitbit-modellen? Bekijk dan even ons artikel waarin we alle fitnesstrackers en smartwatches met elkaar hebben vergeleken. Wil je meer weten over het resetten van je Fitbit. Neem hier dan even een kijkje.