Per 21 juni 2022 is de Google Chromecast met Google TV officieel verkrijgbaar in Nederland. Met deze lancering brengt Google de Nederlandse versie van hun populaire mediaspeler op de markt. Toch is dit product in andere landen zeker niet nieuw. In dit artikel vertellen we je alles over de ‘nieuwe’ Google Chromecast en wat de Nederlandse versie precies inhoudt.

De originele Google Chromecast (Gen. 3) is bij velen wel bekend en al een tijd verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het apparaatje is geliefd, maar de nieuwe Chromecast met Google TV biedt meer. Wij zetten de verschillen even voor je op een rijtje.

Allereerst is het natuurlijk duidelijk dat dit nieuwe model werkt met Google TV. Google TV is een besturingssysteem voor op je televisie. Het heeft een handige interface waar ruim 6500 apps inbegrepen zitten, waaronder YouTube, Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Viaplay, HBO Max, Apple TV, Videoland, NPO Start en Ziggo GO.

De originele Google Chromecast kon alleen content casten naar je televisie. Met de nieuwe Chromecast met Google TV is dit ook mogelijk, maar kun je dus ook gelijk op de televisie jouw favoriete content kijken.

Een ander opvallend verschil is de Chromecast met Google TV wordt geleverd, naast de welbekende HDMI-dongle, met een afstandsbediening die is voorzien van een microfoon met spraakbesturing. Zo navigeer je gemakkelijk binnen de Google TV-interface – met of zonder handen.

Google Chromecast met Google TV Google Chromecast
Resolutie Tot 4K HDR, 60 beelden per seconde Tot 1080p (Full-HD), 60 beelden per seconde
Casten
Besturingssysteem Google TV
Afstandsbediening
Spraakbesturing Google Assistant

De Google Chromecast met Google TV officieel in Nederland

Het feit dat de Google Chromecast met Google TV per 21 juni officieel in Nederland te koop is, kan voor sommigen een beetje verwarrend zijn. Het model is namelijk in 2020 al gelanceerd in andere landen en was daarom bij sommige winkels al eerder te koop. Het grote verschil is dat Google nu officieel uitkomt met een ware Nederlandse versie van de gadget.

Maar wat maakt deze ‘Nederlandse versie’ nou zo Nederlands? Dat heeft vooral te maken met de handige aanbevelingen die Google TV jou biedt op basis van jouw kijkgedrag. Deze aanbevelingen waren nog niet optimaal ingericht voor de Nederlandse kijker, omdat er simpelweg nog geen informatie verkrijgbaar was van Nederlandse apps.

Daarnaast is het nu mogelijk om effectief te zoeken in het Nederlands. Dit was eerder wel al mogelijk, maar in de praktijk werkte het vaak niet goed. Vooral het zoeken in en naar Nederlandse apps was vrijwel onmogelijk. Deze Nederlandse versie moet ervoor zorgen dat de zoekfunctie net zo goed functioneert als in het Engels.

Het kan zijn dus wel zijn dat je al een Google Chromecast met Google TV in huis hebt. In dat geval is het goed om te weten dat er ook een aantal andere updates aankomen. De meest opvallende update zijn wel die toevoeging van gebruikersprofielen. Met de nieuwe profielen krijgt iedereen die gebruik maakt van de Chromecast een eigen pagina met eigen aanbevelingen.

Conclusie: meer dan alleen casten

Met het uitbrengen van de Google Chromecast met Google TV in Nederland, biedt Google je een gadget waarmee je van elke televisie een Smart TV kunt maken. Twijfel je tussen het aanschaffen van de originele Chromecast en deze uitgebreidere uitvoering? Dan raden wij je aan om toch eieren voor je geld te kiezen en de nieuwe versie te kopen.

Met de Google TV-interface, afstandsbediening en spraakbesturing zorgt dit nieuwe product daadwerkelijk voor eenvoudige en soepele kijkervaring die al je verschillende streaming platformen beschikbaar maakt op één plek.

Vanaf 21 juni is de Google Chromecast met Google TV verkrijgbaar bij tink.nl.