Onze favoriete Zweedse meubelzaak biedt al enige tijd ook smart home producten en heeft inmiddels een indrukwekkend assortiment aan slimme producten opgezet. Nu heeft Ikea aangekondigd dat dit nog verder wordt uitgebreid met een luchtkwaliteitsmeter. De nieuwkomer Vindstyrka is een luchtkwaliteitssensor die heel goed geïntegreerd kan worden in je smart home – onder andere door compatibiltieit met Matter. Alles over de luchtmonitor en zijn Smart Home geschiktheid vind je hier.

Tot nu toe werd de luchtkwaliteit bij Ikea alleen gemeten via de luchtkwaliteitssensor Vindriktning. Deze heeft geen display, maar gekleurde LED’s die de kwaliteit van de lucht aangeven. Ikea laat nu zien dat het slimmer kan met de nieuw aangekondigde Vindstyrka luchtkwaliteitsmeter.

Vindstyrka meet niet alleen de luchtkwaliteit via het fijnstofgehalte van de lucht (PM2.5). De slimme luchtkwaliteitsmeter registreert ook de actuele temperatuur, luchtvochtigheid en de ontwikkeling van het totaal aantal organische stoffen (VOC).

Bijzonder gebruiksvriendelijk is de presentatie van de waarden op een groot display. Zo heb je altijd zicht op de kwaliteit van je lucht en kun je adequaat reageren.

Maar niet alleen jij, ook je smart home kan met de gemeten waarden werken. Want Vindstyrka kan eenvoudig worden geïntegreerd in smart home ecosystemen. Dat is vooral praktisch met andere producten van Ikea, zoals de Starkvind luchtreiniger. Die kan de draaisnelheid van zijn ventilator aanpassen en zo de lucht optimaal filteren.

Ikea vertrouwt op Matter

Vindstyrka is hiernaast extra goed integreerbaar in je smart home doordat de luchtkwaliteitsmeter de nieuwe smart home standaard Matter ondersteunt. Dit betekent dat het apparaat gemakkelijk kan worden geïntegreerd in de meeste smart home systemen.

Als je nog geen Matter-ondersteunende hub hebt, raden we Ikea’s eigen Dirigera hub aan voor slechts 60 euro. Hiermee kunnen tot 100 Matter-apparaten worden aangesloten. Die kun je vervolgens bedienen via de Ikea Home-app of een andere app die Matter ondersteunt.

De Vindstyrka luchtkwaliteitsmeter komt in april 2023

Wanneer kunnen we het nieuwe product verwachten? Ikea heeft april 2023 als datum vastgesteld. Vanaf dan zal Vindstyrka verkrijgbaar zijn in alle Ikea-winkels. Over de prijs van het product is nog niets bekend gemaakt. Maar Ikea kennende verwachten we dat de prijs vrij betaalbaar zal zijn. De eerste schattingen beginnen bij 40 euro.