Wil je genieten van een mooi bijgehouden gazon zonder hier te veel tijd en werk aan te verliezen? Dan ben je misschien wel op zoek naar een Husqvarna Automower. Met Husqvarna’s innovatieve technologie en betrouwbare prestaties weet je dat je goed zit. Met een Husqvarna robotmaaier wordt het bijhouden van je gazon werkelijk kinderspel. In dit artikel nemen we je mee langs 3 van Husqvarna’s Automower robotmaaiers en vinden we misschien wel jouw nieuwe robotmaaier!

Alle modellen in dit artikel zijn natuurlijk anders maar delen aardig wat gemakken en functies. Al deze robotmaaiers zijn compatibel met Amazon Alexa en Google Home. Ook beschikken ze over de Frost Guard functie die zelf vorst kan herkennen en dan simpelweg niet maait. Ook ben je er met zoeklussen zeker van dat jij je robotmaaier niet zomaar kwijt raakt. Maar weet wel: hoe groter het gazon, hoe meer zoeklussen je nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld de Husqvarna Automower 440, geschikt voor 4000m² – die 3 zoeklussen nodig heeft en tot 5 startposities ingesteld kan worden.

Verder beschikken alle modellen over een weertimer. Hiermee wordt het maaien aangepast aan de groeiverwachting van je gazon gebaseerd op weersverwachtingen. Om veilig te blijven hebben de robotmaaiers ook diefstalbeveiliging met pin- en alarmcode. Smalle doorgang in je gazon? Geen probleem, want de robot grasmaaiers detecteren dit automatisch en navigeren hier probleemloos doorheen.

En het houdt niet op hoor, want we hebben het nog niet eens gehad over het automatisch opladen, de weerbestendigheid, hef- en schoksensoren en tijdschema’s. Nogmaals, dit zijn de gemakken en functies die elke Automower biedt. Maar laten we eens kijken naar elke robotmaaier in wat meer detail!

Husqvarna Automower 305

De Husqvarna Automower 305 is een fantastische optie voor diegenen met een klein tot middelgrote tuin tot 600m². Met de krachtige maaicapaciteit en intelligente navigatiesysteem is de Automower 305 goed uitgerust om je gazon efficiënt en effectief te maaien. Op zijn zoeklus kan hij ook tot 3 verschillende startpunten hanteren.

Ook kan deze robotmaaier een helling van 40% overbruggen. Dit is een helling van 21,8°, waar een normale auto gemiddeld 25° aankan en een terreinwagen 45°. Met het maaiprofiel van de robotmaaier kan hij zonder verwarring op verschillende plekken starten met maaien.

Husqvarna Automower 415X

De Husqvarna Automower 415X is een aanzienlijke upgrade en voorziet je meteen van een maaivermogen van 1500m². Ook de Automower 415X kan een helling van 40% overbruggen. De X-serie voertuigen beschikken al over de functionaliteiten van de Automower 305, maar bieden daarnaast óók nog eens een GPS-functie. Dit opent de deur tot een breed scala aan nieuwe functies. De robotmaaier maakt aan de hand van GPS namelijk een virtuele kaart van je tuin. Het weet zelf al wat er gemaaid is en wat er nog te maaien valt.

Met deze Automower Intelligent Mapping (AIM-technologie) kun je je tuin ook opdelen in verschillende zones. Elke zone kan zijn eigen maaischema en maai-intensiteit toegewezen krijgen. Ook kun je zelfs de instructie geven om de zone simpelweg niet te maaien. De buitenkant van de robotmaaier is ook voorzien van LED-verlichting en de maaihoogte kan gemakkelijk via de app aangepast worden.

Husqvarna Automower 435X AWD

Dan komen we aan bij de ster van de show: de Husqvarna Automower 435X AWD. Deze robotmaaier is uitermate geschikt voor moeilijke gazons zoals golfbanen of tuinen met aanzienlijke hellingen. Aan de benamingen zul je misschien al geraden hebben dat deze robotmaaier geschikt is tot wel 3500m². Het heeft een dubbele zoeklus en kan vanuit 5 verschillende startposities beginnen met maaien.

Qua uiterlijk kun je meteen zien dat het aanzienlijk anders is dan de vorige twee robotmaaiers. De grootste reden hiervoor ligt aan de achterkant. De zwenkbare achterkant zorgt voor een betere wendbaarheid en grip. Het meest opmerkelijke is toch wel de vierwielaandrijving die je controle biedt over elk afzonderlijk wiel.

De Automower 435X AWD doet er nog een schepje bovenop – door hellingen tot 70% te overwinnen. Dit betekent dus dat hellingen tot wel 35° mogelijk zijn voor de Automower 435X AWD. Al met al beschik je hiermee dus over alle functies van de X-serie zoals GPS, AIM-technologie, zonebeheer en nog veel meer.

Ook qua geluid stoor je jezelf en je buren hier niet mee dankzij de Ultra Silent wielmotoren. Oh, wacht – het kan écht nog beter: de Automower 435X AWD beschikt namelijk nog over een ingebouwd detectiesysteem met ultrasone technologie. Dus al heb je tijdelijk iets binnen de zones liggen, weet de Automower 435X AWD dit zelf te vermijden.

Conclusie

Nou, dan hebben we 3 verschillende robotmaaiers besproken uit 2 verschillende Husqvarna series. Naast de reguliere series hebben we dus ook de X-series modellen – waarvan de 305 en de 415X meer instapmodellen zijn. De X-serie biedt wel degelijk wat meer functies zoals de GPS die het ook weer mogelijk maakt om je gazon in zones te verdelen. En met de 435X AWD heeft Husqvarna een fantastische oplossing voor de bijzonder moeilijke tuinen en oppervlakten.

Dus, om terug te komen op de eerste vraag van het artikel… Welke robotmaaier past het beste bij jou? Nou, dat hangt ervan af: heb je een kleine tuin zonder veel bijzonderheden, poespas en gedoe? Dan is de Automower 305 een geweldig instapmodel voor jou.

Ben je toch toe aan wat meer verdeling wat door de GPS mogelijk wordt gemaakt – en nog meer functionaliteiten? Dan komen we bij de X-series van Husqvarna en kun je waarschijnlijk al raden dat de Automower 415X hierin toch de betere optie kan zijn voor je. Maar als je weet dat je een ruiger terrein hebt en geen risico’s kunt nemen – dan is de Automower 435X AWD dé robotmaaier uit deze selectie.

Wil je meer algemene informatie over robotmaaiers, wat hiernaast handig van pas kan komen? Check onze eerdere blogpost met veelgestelde vragen over robotmaaiers.