Matter, de standaard voor slimme huizen, blijft zich ontwikkelen. De nieuwste versie, Matter 1.3, ondersteunt nu meer apparaten en biedt betere functies. Hier lees je wat er nieuw is.

Met Matter 1.3 kun je nu een breder scala aan apparaten in je slimme huis integreren. Denk aan magnetrons, ovens en kookplaten. Je kunt de kooktijd en het vermogen van je magnetron instellen via je slimme systeem. Voor ovens kun je per compartiment de temperatuur en kookmodus aanpassen. Daarnaast zijn kookplaten en afzuigkappen toegevoegd, zodat je eenvoudig de temperatuur van je kookplaat kunt regelen en de verlichting en ventilator van je afzuigkap kunt aanpassen. Zelfs je droger kan nu meldingen sturen wanneer de cyclus klaar is of als er een probleem is​.

Meer lezen? Bekijk ons artikel Alles over Matter.

Eenvoudige besturing van slimme verlichting via spraak met Matter

Energie- en waterbeheer met Matter 1.3

Matter 1.3 maakt het ook mogelijk om energie- en waterbeheerapparaten te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld EV-laders bedienen, waardoor je het laadproces kunt starten en stoppen en de laadsnelheid kunt aanpassen. Voor waterbeheer zijn er nu lek- en vorstdetectoren, regensensoren en regelbare waterkleppen, zodat je huis beter beschermd is tegen waterschade. Wil je meer weten over hoe Thread werkt in dit systeem? Lees ons artikel over Thread Border Routers.

Eve Aqua slimme kraan in tuin die wordt bestuurd door Matter 1.3

Verbeteringen voor gebruikers met Matter 1.3

Een van de beste nieuwe functies in Matter 1.3 is de mogelijkheid om scènes te maken. Stel je voor dat je met één commando al je lampen dimt, de thermostaat aanpast en de gordijnen sluit. Dit zorgt voor een soepelere en meer gesynchroniseerde ervaring. Ook kunnen meerdere commando’s nu in één bericht worden gestuurd, wat zorgt voor minder vertraging bij het bedienen van apparaten. Wil je weten welke producten Matter ondersteunen? Bekijk onze lijst met ondersteunde producten.

Verbeteringen voor ontwikkelaars in Matter 1.3

Voor ontwikkelaars brengt Matter 1.3 veel verbeteringen. De netwerkconfiguratie is nu eenvoudiger, met betere foutmeldingen. Apparaten kunnen tijdstempels synchroniseren, zelfs als ze geen tijdsynchronisatie ondersteunen. Ook kunnen apparaten nu langer uitzenden om verbinding te maken, wat de installatie eenvoudiger maakt​.

Extra updates in Matter 1.3

Naast de bovengenoemde verbeteringen zijn er nog meer nieuwe functies en updates in Matter 1.3 die de gebruikerservaring verbeteren en de mogelijkheden voor ontwikkelaars uitbreiden.

Entertainment en Media-apparaten

Matter 1.3 biedt ook verbeterde ondersteuning voor tv’s en mediaplayers. Je kunt nu pushmeldingen ontvangen op je tv, bijvoorbeeld wanneer de was klaar is of de robotstofzuiger vastzit. Daarnaast zijn er verbeteringen in de interactie met tv-apps, zoekfunctionaliteit en casting.

Stereo set in woonkamer die wordt bestuurd door Matter

Verbeterde netwerkconfiguratie

Met de verbeterde netwerkconfiguratie kunnen apparaten nu aangeven welke wifi-banden ze ondersteunen, wat helpt bij een snellere en betrouwbaardere installatie​.

Matter 1.3: een toekomst met meer mogelijkheden

Matter blijft groeien. Er zijn nu meer dan 200 producten die Matter ondersteunen, en fabrikanten werken eraan om bestaande producten compatibel te maken. Dit geeft gebruikers meer keuze en zorgt ervoor dat verschillende merken beter samenwerken. Matter 1.3 is een grote stap vooruit voor slimme huizen. Door de ondersteuning van meer apparaten en betere functies zet Matter de standaard voor de toekomst van slimme huizen.

Benieuwd naar de nieuwste Matter-compatibele apparaten? Bezoek onze webshop.