Er zijn op dit moment gewoon te veel smart home systemen op de markt die niet compatibel zijn met elkaar. Zelfs oplossingen als IFTTT zijn niet altijd optimaal. Daarom hebben Amazon, Apple, Google en andere aanbieders besloten om samen met Matter een nieuwe smart home standaard te creëren, waarbij de apparaten onder meer met dezelfde basiswoordenschat kunnen communiceren.

Wij geven je een klein voorproefje van welke productcategorieën in de eerste versie van Matter zullen worden ondersteund:

  • Lampen en lichtschakelaars
  • Slimme stekkers
  • Deursloten
  • Thermostaten en andere regelaars voor verwarming, ventilatie en airconditioning
  • Gordijnen en rolluiken
  • Veiligheidssensoren (bewegingsmelders, contactmelders, CO/rookmelders)
  • Bedieningselementen voor garagedeuren
  • Wifirouters
  • Televisies en streamingapparatuur

Volgens Google zullen er tegen eind 2022 tot 130 producten beschikbaar zijn. Maar ook bestaande producten kunnen worden geüpgraded met Matter-compatibiliteit. Het gaat onder meer om Google Nest en op Android gebaseerde apparaten, LG’s 2022 Smart TV’s en alle Philips Hue-producten. Bovendien kunnen de iOS-apparaten en het Eve smart home systeem achteraf worden aangepast zodat ze compatibel zijn met Matter.

De toekomst van het nieuwe smart home protocol

Helaas ondersteunt de eerste versie van Matter minder productcategorieën dan Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Onder andere beveiligingscamera’s ontbreken, terwijl die essentieel zijn voor een smart home systeem.

In de toekomst zullen nog meer soorten apparaten zich bij Matter aansluiten. Stofzuigrobots, huishoudelijke apparaten en zelfs elektrische voertuigen zullen in latere versies in Matter worden geïntegreerd, waardoor allerlei slimme huishoudelijke apparaten met elkaar zullen worden verbonden.

Op onze webshop vind je de eerste Matter-compatibele apparaten. De meeste hiervan werken via een Thread-verbinding, samen met wifi de belangrijkste vorm van communicatie.

Thread is het protocol dat gebruikt wordt voor apparaten met lage bandbreedte, zoals deursloten en bewegingssensoren. Wifi en ethernet zullen worden gebruikt voor producten met een behoefte aan een hogere bandbreedte zoals het streamen van video van een bewakingscamera. Ook zal Bluetooth Low Energy worden gebruikt voor het toevoegen van apparaten in een Matter-netwerk.