Dus je hebt gekozen voor een slimme thermostaat van Netatmo? Goede keuze! Zodat jij zo snel mogelijk kunt genieten van de slimme Apple HomeKit-verwarming, hebben wij deze tutorial voor je opgesteld: de Netatmo thermostaat gids voor een ongecompliceerde installatie. Wij zullen je stap voor stap door de installatie loodsen, zodat alles soepeltjes verloopt.

Voordat we met de installatie beginnen, moet je één of twee dingen voorbereiden. Dit zal je later dan onnodige stress besparen. Controleer eerst op check.netatmo.com of je thuissysteem compatibel is. Uiteraard kun je dit het beste voor het aanschaffen van het product doen, maar in het geval je dat nog niet had gedaan is dit belangrijk.

Daarnaast heb je de volgende dingen nodig om de Netatmo thermostaat te installeren:

 • Een privé wifinetwerk
 • Een smartphone of tablet
 • Een kruiskop- en platte schroevendraaier
 • Optioneel: isolatietape

Let op! De installatie mag alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien of een persoon met kennis op dit gebied. Als je niet zeker bent over de installatie, kun je dit beter overlaten aan gekwalificeerd personeel. Safety first!

Klaar om de Netatmo thermostaat te installeren

Dan zijn we klaar om te beginnen. De Netatmo thermostaat kan op twee verschillende manieren worden geïnstalleerd.

De eerste variant is geschikt voor jou als:

 • Je nog geen thermostaat in gebruik heeft
 • Je een draadloze thermostaat in huis hebt.

De tweede variant is geschikt voor jou als:

 • Je een bedrade of permanent geïnstalleerde thermostaat wilt vervangen door de Netatmo thermostaat.

Optie 1: de Netatmo thermostaat instructies voor draadloze installatie

We beginnen met de eerste variant. Bij deze installatie wordt de Netatmo Relais, wat functioneert als een soort ‘controller’ tussen de ketel en thermostaat, rechtstreeks op de ketel aangesloten. De Netatmo thermostaat zelf is volledig draadloos. De controller maakt via een radiosignaal verbinding met je wifinetwerk en met de thermostaat.

Voor de installatie van deze variant heb je de volgende onderdelen nodig (bij de levering inbegrepen):

 • Thermostaat incl. batterijen (3x AAA)
 • Relais (ook wel: controller)
 • Mobiele beugel of muurbeugel
 • Boiler adapter + plakband
 • Optioneel: kleur stickers (4x)
 • Schroeven en pluggen (4x per stuk)
 • Installatiehandleiding nr. 2

Let op: voordat je verder gaat, moet je de stroom uitschakelen of de zekering voor de betreffende kamer verwijderen. Het beste is ook om met een spanningstester te controleren of er geen stroom loopt.

Stap 1: bepaal de juiste aansluitingen

Het meeste werk bij het installeren van de Netatmo thermostaat op deze manier is het correct aansluiten van de kabels. Daarvoor moet je eerst de juiste aansluitingen of aansluitklemmen voor de kabels bepalen. Hieronder is een overzicht weergegeven om je hierbij te helpen. Welke kabels je op welke plek moet aansluiten leggen we je later uit.

Laten we beginnen met de kabels voor de voeding. Deze zijn gewoonlijk als volgt gemarkeerd:

 • Buitenste geleider, ook wel fase genoemd
  • Opschrift van de terminal: “P” of “L
  • Kleur van de kabel: bruin (soms zwart)
 •  Neutrale geleider
  • Opschrift van de terminal: “N”
  • Kleur van de kabel: blauw (in oude gebouwen eventueel grijs)

Bovendien moeten bij de installatie van de Netatmo thermostaat de zogenaamde bedieningskabels worden aangesloten. Deze zijn verantwoordelijk voor het regelen van de thermostaat.

 • Bedieningskabels (twee van de kabels op de Netatmo boileradapter).
  • Kleuren: Zwart en grijs
  • Mogelijke aansluitmarkeringen: 3-4, Ls-Lr, TA of COM-NO

Stap 2: sluit de Netatmo boiler adapter aan

Als je zeker weet dat de stroomspanning eraf is, gaan we verder met stap 2. Open de klep bovenop de ketel om toegang te krijgen tot de aansluitingen. Nu kunnen we beginnen met het aansluiten van de Netatmo boiler adapter.

Tip: het is het beste om een foto van de bedrading te maken voordat je iets verandert. Zo kun je later terugkijken hoe de bedrading in elkaar zat voor als de aansluiting niet in één keer lukt.

Sluit eerst de blauwe en bruine kabels van de Netatmo boiler adapter aan op de voedingsaansluitingen van de boiler. De blauwe kabel moet worden aangesloten op aansluitklem “N”. De bruine kabel moet worden aangesloten op de met “L” of “P” gemarkeerde aansluiting.

Tip: waar de “N” staat gemarkeerd en je de blauwe kabel moet aansluiten, is er meestal al een tweede blauwe kabel aanwezig (in oude gebouwen eventueel grijze). Deze voorziet de ketel van elektriciteit. Hetzelfde geldt voor de bruine kabel (eventueel zwart) met de overeenkomstige klem “L” of “P”.

Het is belangrijk dat beide kabels correct zijn aangesloten. Dus neem je tijd. Als je niet zeker bent, kun je een foto sturen naar photo@netatmo.com om hulp te krijgen van support.

Stap 3: sluit de bedieningskabels aan

Het aansluiten van de bedieningskabels voor de thermostaat is iets eenvoudiger. Dit zijn de zwarte en grijze kabels van de Netatmo boiler adapter. Ook deze moeten worden aangesloten op de klemmen van de ketel.

Het aansluiten gaat op dezelfde manier als in stap 2, maar deze keer op andere klemmen. Beide besturingskabels moeten nu worden aangesloten op de juiste klemmen (gemarkeerd met bijv. 3 en 4 – zie stap 1).

Het goede nieuws is dat de bedieningskabels geen polariteit hebben. Dat betekent dat het in dit geval niet uitmaakt welke kabel op welke van de twee openingen is aangesloten.

Als dit de eerste thermostaat is, die je aansluit kan er nog een shunt zitten in de aansluitklemmen voor de regelkabels (een klein kabeltje dat de twee aansluitingen verbindt). Je moet deze verwijderen voordat je de nieuwe kabels daar kunt aansluiten.

Stap 4: plaats de adapter

Nadat alle kabels van de adapter zijn aangesloten, kun je de ketel weer sluiten. Plaats vervolgens de Netatmo boiler adapter op de gewenste plek met behulp van de plakstrip. Zorg ervoor dat de adapter een goed wifisignaal ontvangt op de plaats waar hij moet komen te hangen. Het is het beste als deze daarnaast zo ver mogelijk verwijderd is van andere kabels of metalen voorwerpen zoals pijpen.

Nu kun je de Netatmo Relais op de adapter aansluiten. Schakel de stroom weer in. En ga verder met de opstelling.

Stap 5: de eerste controle

Zodra de stroom weer is ingeschakeld, moet het lampje op de controller knipperen. Zo kun je controleren of de controller de ketel correct aanstuurt. Druk op de knop aan de onderkant van de Relais. Als alles in orde is, gaat het lampje branden en wordt de ketel ingeschakeld. De tweede keer dat je op de knop drukt, moet het lampje uitschakelen en dit geldt ook voor de ketel.

Reageert de ketel niet? Dan moet je de kabelverbindingen opnieuw controleren. Nogmaals opgelet: schakel eerst de stroom uit.

Stap 6: installeer de Netatmo thermostaat

Dan komen we aan bij het installeren van de thermostaat. Plaats de batterijen en de thermostaat zal dan automatisch starten en naar de controller zoeken. Het hele proces duurt maximaal 30 seconden. Zodra de twee apparaten zijn aangesloten, toont het scherm van de thermostaat de kamertemperatuur (onderste waarde) en de ingestelde waarde (bovenste waarde).

Optioneel kun je een van de kleurenstickers op de achterkant plakken. Plaats de thermostaat vervolgens waar je maar wilt met behulp van de mobiele standaard of de muurbeugel. Als je de thermostaat plaatst, zorg er dan voor dat hij ongeveer 1,5 meter van de vloer staat en tenminste één meter verwijderd is van een warmte- of koudebron, zoals een raam of radiator.

Geweldig! You did it! De installatie van de Netatmo thermostaat is nu voltooid. Lees verder om erachter te komen hoe je deze instelt met de Netatmo Energy-app en Apple HomeKit. Maar eerst behandelen we de tweede installatie optie.

Optie 2: Netatmo thermostaat instructies voor het vervangen van een bedrade thermostaat

Tijd voor optie nummer twee: het vervangen van je oude thermostaat door de slimme thermostaat van Netatmo. De Netatmo thermostaat wordt rechtstreeks op de ketel aangesloten via de bedrading in de muur; net als de conventionele thermostaat. De Netatmo Relais wordt afzonderlijk via een stopcontact van stroom voorzien en hoeft in dit geval niet op de ketel te worden aangesloten.

Voor deze variant heb je de volgende onderdelen nodig (inbegrepen in de verpakkingsinhoud):

 • Thermostaat incl. batterijen (3x AAA)
 • Muurbeugel
 • Relais met netadapter (ook wel: controller)
 • Keteladapter + plakband
 • Optioneel: kleurstickers (4x)
 • Schroeven en pluggen (4x per stuk)
 • Installatiehandleiding nr. 1
 • Montageplaat

Stap 1: sluit de Netatmo controller aan

De eerste stap van deze installatie is veel eenvoudiger dan die van de andere variant. Sluit de controller aan op de netadapter en steek de stekker in een stopcontact in de buurt van de thermostaat. Controleer vervolgens of de controller daar voldoende wifisignaal heeft. Als hij begint te knipperen weet je dat je klaar bent voor gebruik.

Stap 2: verwijder de oude thermostaat

Nu is het tijd om de zekering te verwijderen voordat je verder gaat. Ook hier kun je het beste een spanningstester gebruiken om er zeker van te zijn dat er geen stroom door de kabels loopt.

Verwijder eerst het deksel van je oude thermostaat. Vervolgens zul je de bedrading van thermostaat zien zitten. Ook nu raden we je aan een foto te maken, zodat je altijd weet hoe de kabels aangesloten waren.

Vervolgens heb zijn er twee mogelijkheden. Als je slechts twee kabels onder de afdekking vindt, dan betekent het dat je heel snel klaar kan zijn met de installatie. Deze twee kabels zijn de bedieningskabels die nodig zijn voor de installatie. Als er meer dan twee kabels zijn, moet je eerst de twee besturingskabels identificeren.

Stap 3: identificeer de bedieningskabels

Zoals we in de eerste variant van de installatie al hebben uitgelegd, zijn de twee bedieningskabels gewoonlijk zwart of grijs. De overbodige kabels, als die er zijn, zijn verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van de oude thermostaat en zijn niet nodig. Je moet deze strippen met isolatietape. Gaffa tape of duct tape kan ook worden gebruikt.

Deze ongebruikte stroomkabels zijn gewoonlijk blauw, bruin en groen/geel. Maar let op: de kabels voor de stroomvoorziening kunnen ook grijs (vooral in oude gebouwen) in plaats van blauw zijn, of zwart in plaats van bruin. Ze kunnen dus moeilijk te onderscheiden van de bedieningskabels zijn.

De aansluitingen voor de voeding zijn gewoonlijk gemerkt met P/N of L/N op de aansluitklemmen en kunnen zo nodig daaraan worden herkend.

Bij twijfel kun je ook een foto sturen naar photo@netatmo.com voor hulp bij het kiezen van de juiste kabels.

Stap 4: sluit de kabels aan

Leid vervolgens de blootliggende kabels door de Netatmo muurbeugel en plaats de beugel op de muur met muurpluggen en schroeven.

Als je muur beschadigd is door de montage van de oude thermostaat, kun je de Netatmo montageplaat achter de nieuwe beugel plaatsen. Zo weet je zeker dat je hem goed kan bevestigen.

Draai nu het schroefje van de beschermkap (wit, rechthoekig – rechtsboven op de foto) los en verwijder het. Bevestig vervolgens de twee besturingskabels aan de aansluitklemmen die eerder door de beschermkap werden afgedekt.

De besturingskabels hebben geen polariteit, dat betekent dat het niet uit maakt welke kabel op welke van de twee openingen wordt aangesloten. Nadat je de kabels hebt aangesloten, moet als laatste stap de beschermkap weer worden aangebracht en vastgeschroefd.

Stap 5: Installeer de Netatmo thermostaat

Als laatst gaan we door met de thermostaat. Plaats eerst de batterijen. Het zal dan automatisch starten en naar de Relais zoeken. Het hele proces duurt maximaal 30 seconden.

Zodra de twee apparaten zijn aangesloten, toont het scherm van de thermostaat de kamertemperatuur (onderste waarde) en de ingestelde waarde (bovenste waarde). Optioneel kun je een van de kleurenstickers op de achterkant van de thermostaat plakken, voordat je hem in de muurbeugel doet.

Om te controleren of de thermostaat de boiler correct regelt, druk je op de bovenkant van de thermostaat tot “MAX” verschijnt. De ketel zal nu moeten inschakelen. Als je op de onderkant van de thermostaat drukt totdat deze “OFF” aangeeft, zou de ketel moeten uitschakelen.

Gebeurt er niets? Dan is er iets misgegaan met de bedrading. In dat geval moet je de hele installatie opnieuw controleren. Maar denk eraan: schakel eerst de stroom weer uit voordat je aan de kabels gaat werken.

De Netatmo Thermostat App en Apple HomeKit

Download ten slotte de Netatmo Energy-app uit de app store, registreer je en volg de instructies om de installatie te voltooien. Nu kun je de slimme verwarming bedienen via smartphone, tablets en andere apparaten met toegang tot de app.

Om je Netatmo-thermostaat toe te voegen aan Apple HomeKit, open je eerst de Home-app. Tik op Apparaat toevoegen en scan vervolgens de HomeKit-code op het apparaat met je iPhone. Nu hoef je alleen nog maar een naam in te stellen, de thermostaat aan een kamer toe te wijzen en hij is klaar voor gebruik. Heel eenvoudig.

Dat was hem dan; onze Netatmo thermostaat installatie gids

Zo installeer je dus de Netatmo slimme thermostaat. Stap voor stap. Ook al lijkt het op het eerste gezicht ingewikkeld, toch is het allemaal niet zo moeilijk. Als je al eens een lamp of iets dergelijks hebt aangesloten en de voorzorgsmaatregelen kent die je moet nemen wanneer je met elektriciteit werkt, dan stelt het eigenlijk niet zoveel voor.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Geen probleem, neem dan contact op met een expert, die alles voor je regelt.