Philips Hue slimme verlichting is waarschijnlijk de bekendste en populairste op de markt. Dat is ook niet gek want de keuze aan Philips Hue producten is bijna eindeloos. Sinds een tijdje biedt Philips Hue naast hun klassieke ZigBee variant, ook slimme bluetooth lampen aan. Dit betekent dat je geen aparte Philips Hue Bridge meer nodig hebt en dat je het slimme verlichtingssysteem rechtstreeks via je smartphone kunt bedienen. Maar welke variant is de juiste voor bij jou thuis? Hier zijn alle voor- en nadelen van de twee communicatiestandaarden voor een op maat gemaakt verlichtingssysteem.

Waarschijnlijk is dit het grootste voordeel van de bluetooth lampen: je hebt geen aparte Philips Hue Bridge nodig. Dit betekent dat je de slimme verlichting rechtstreeks via je smartphone kunt bedienen en niet meer afhankelijk bent van een bridge.

De bluetooth lampen zijn daarom bijzonder geschikt voor beginners. Ze onderscheiden zich door een hele gemakkelijke en snelle installatie. Heb je nog geen slimme verlichting in je huis en wil je het graag uitproberen? Dan zijn de Philips Hue Bluetooth lampen perfect voor jou. Schroef het lampje eenvoudig in de fitting en verbind hem met je smartphone. Stel vervolgens de slimme lamp via de app in en je woning is voorzien van slimme verlichting.

Je hoeft geen uitgebreid verlichtingssysteem op te zetten, maar kunt eerst één of twee bluetooth lampen uitproberen. Maar ook wanneer je oude generatie lampen in huis hebt kun je absoluut gebruik maken van de bluetooth variant. De Philips Hue Bluetooth lampen kunnen namelijk ook gekoppeld worden met de Philips Hue Bridge. De nieuwe generatie bevat beide chips, Zigbee en Bluetooth, zodat je beide communicatiestandaarden kunt gebruiken.

Bediening via de Philips Hue Bluetooth App

Voor betere controle heeft Philips Hue zelfs een Philips Hue Bluetooth app gemaakt. Hiermee kun je tot wel tien Hue lampen bedienen. Zoals gebruikelijk bij Philips Hue kun je kiezen uit 16 miljoen kleuren, kamers toewijzen en vooraf ingestelde lichtscènes instellen.

Het ontbreken van een Philips Hue Bridge vermindert echter de functionaliteit van het bluetooth systeem. Je kunt de bluetooth lampjes bijvoorbeeld niet combineren met de Senic Friends of Hue schakelaars of andere accessoires. Ondersteuning voor Hue Sync en Hue Entertainment is ook niet beschikbaar wanneer je enkel de bluetooth bediening gebruikt. De enige uitzondering is de Hue dimschakelaar, die werkt wel via bluetooth.

[appbox appstore 1456604186]

[appbox googleplay com.signify.hue.blue]

Een ander nadeel van het gebruik van bluetooth is het aanzienlijk kleinere bereik in vergelijking met Zigbee. Het bereik van de Philips Hue Bluetooth lampen is ongeveer 9 meter. Dit is volkomen voldoende voor één kamer. Het maakt het beheren van je lampen over verschillende kamers alleen wel lastig. Helaas is het ook niet mogelijk om je verlichtingssysteem onderweg te bedienen zonder een bridge. Maar nogmaals, een bluetooth lamp kun je ook verbinden met de Philips Hue Bridge. Deze integreren bij je thuis kan zeker de moeite waard zijn.

De voordelen van Zigbee lampen

Om direct eventuele verwarring uit de wereld te helpen: Zigbee is niet hetzelfde als Z-Wave. Beide protocollen zijn mesh-netwerken die ervoor zorgen dat de verbinding stabiel blijft en het wifi netwerk niet overbelast wordt. Het grootste verschil tussen Z-Wave en Zigbee is dat Zigbee een meer open protocol is en een groter aantal apparaten kan aansluiten binnen een netwerk.

Z-Wave communiceert via een lagere frequentie en heeft hierdoor minder snel last van storingen, al komt dat bij Zigbee al heel zelden voor; veel minder dan bij een traditionele wifi of bluetooth verbinding. Hoewel beide erg veel op elkaar lijken zijn er nog veel meer verschillen, maar in dit artikel gaan we niet verder de diepte in. Terug naar Philips Hue en Zigbee!

Samenwerking met bridge

Zoals eerder genoemd werkt de verbinding van Philips Hue via Zigbee. Deze Zigbee lampen bedien je via de Hue Bridge, die opereert als het bedieningscentrum van je slimme verlichtingssysteem. Daarnaast kun je er je slimme lampen mee bedienen over een afstand van 30 tot 100 meter. De afzonderlijke lampen fungeren niet alleen als ontvangers, maar zenden ook automatisch het ZigBee radiosignaal verder uit. Op deze manier vergroten de lampen het bereik en de stabiliteit van het mesh netwerk. Hierdoor ontstaat een stabiel netwerk, zelfs over lange afstanden. Met Zigbee heb je een uitgebreide, energiezuinige en flexibele bediening van je slimme verlichting.

Natuurlijk kun je ook ZigBee producten van andere fabrikanten in je bestaande Philips Hue systeem integreren. Voorbeelden hiervan zijn Innr, Senic en vele anderen. In totaal kun je tot 50 lampen bedienen en aansluiten op de bridge. Zo kun je een compleet verlichtingssysteem opzetten in het hele huis en zelfs in de tuin.

Meer verschillende functies

Met de bekende Philips Hue app heb je toegang tot de volledige reeks aan functies van het verlichtingssysteem. Voorbeelden hiervan zijn: tijdschema’s, scenario’s en andere automatiseringen. Gebruik bijvoorbeeld de Hue Sync verbinding en bedien je slimme verlichtingssysteem onderweg, of begin de ochtend fris met een ‘goedemorgen-routine’. Zo’n routine doet alles wat jij vooraf instelt, zoals het inschakelen van lampen door het hele huis op een door jou vooraf ingestelde helderheid, felheid en/of kleur.

[appbox appstore 1055281310]

[appbox googleplay com.philips.lighting.hue2]

Dankzij compatibiliteit met alledrie de groote aanbieders van smart home systemen: Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit, zijn de slimme Philips Hue lampen te bedienen via deze drie spraakassistenten. Met Philips Hue Zigbee zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Als je van alle voordelen van je slimme verlichtingssysteem wilt genieten, is de Zigbee versie de juiste voor jou!

Conclusie: Philips Hue heeft voor ieder wat wils

Uit onze vergelijking Philips Hue Bluetooth vs. Zigbee wordt duidelijk dat veel functies voorbehouden zijn aan de Philips Hue Zigbee producten. Daarentegen scoren de nieuwe Philips Hue Bluetooth lampen met eenvoudige installatie en intuïtieve bediening.

De bluetooth lampen bieden je dus een aangename instap in de wereld van de slimme verlichtingssystemen. Met de mogelijkheid tot het verbinden van tien lampen kun je bijvoorbeeld je huiskamer snel volledig voorzien van slimme verlichting. Met de bluetooth varianten biedt Philips Hue een gemakkelijke manier om je huis snel uit te rusten met slimme verlichting.

Voordelen van de beide verbindingsstandaarden

Als je echter een uitgebreid verlichtingssysteem zowel binnen als buiten wilt opzetten en alle voordelen van slimme verlichtingssystemen wilt benutten, is het ZigBee systeem aan te bevelen.

De voordelen liggen voor de hand: groot bereik, stabiele verbinding, alle Philips Hue functies, integratie in je bestaande smart home, bediening van buiten het huis en hoge compatibiliteit. Dus als je je slimme verlichting volledig wilt gebruiken en integreren, zul je echt moeten overstappen op ZigBee bediening via de Hue Bridge. Maar dankzij de nieuwe Hue generatie met bluetooth en ZigBee integratie is dit gelukkig geen probleem. Want je kunt je bestaande bluetooth lampen altijd eenvoudig via de Hue Bridge in een ZigBee systeem integreren. De enige keuze die je nu nog moet maken is of je slimme verlichting wilt met beide verbindingsmogelijkheden, of enkel ZigBee.

Hebben we je geholpen bij je beslissing? We hopen van wel uiteraard! Neem een kijkje op onze uitgebreide Philips Hue product pagina en wie weet vind je exact waar je naar op zoek bent.

Zigbee vs. Bluetooth

Philips Hue Zigbee Philips Hue Bluetooth
Connectiviteit ZigBee Bluetooth Low Energy, ZigBee
Bridge vereist
Bereik 30-100 meter, uitbreidbaar 9 meter, niet uitbreidbaar
Maximaal aantal lampen 50 10
Spraakbesturing Google Assistant, Amazon Alexa, Siri Google Assistant, Amazon Alexa
16 miljoen kleuren
Hue Sync
Tijdschema’s
Slaap- en ontwaakroutines
Bediening op afstand