In 2020 werd de langverwachte Sonos Arc uitgebracht. Ondanks dat veel mensen dit model zien als de opvolger van de oude bekende Sonos Playbar, is hij in veel opzichten anders. We hebben ‘m vandaag voor je getest en laten je in deze Sonos Arc review zien of hij de hoge verwachtingen heeft waargemaakt.
De Arc is 1,14 meter lang en ruim 6 kilogram zwaar. Een echt zwaargewicht, dus. Geen wonder, want een goed stuk technologie heeft zich in dit apparaat genesteld. Op het oppervlak vind je het bekende touch bedieningspaneel.
De elegante behuizing is een enkel rooster waardoor het geluid ongehinderd kan doordringen. Een ingebouwde sensor herkent bovendien of de soundbar op een televisiemeubel staat of aan de muur hangt. Zo stemt de Arc het geluid af op de omgeving.
Meer luidsprekers voor een beter geluid
De Playbar was al indrukwekkend met negen luidsprekers die een geweldige surround sound creëerden. Met de Arc is Sonos nog een stap verder gegaan: met acht woofers en drie tweeters heeft de Arc in totaal elf drivers – drie meer dan de oude Playbar! Dit stemt niet alleen het surround geluid af, maar legt ook de basis voor de belangrijkste functie van de nieuwe soundbar: Dolby Atmos.
Surround Sound met Dolby Atmos – alleen met HDMI eARC
Dolby’s immersieve surround sound simulatie, Dolby Atmos, is al jaren de standaard in de beste bioscopen wereldwijd en de Sonos-fans verlangen er al een poos naar.
Tot nu toe werkt de Atmos-standaard alleen via HDMI met eARC, want een verbinding via een optische kabel is niet voldoende om van de beste geluidservaring te genieten. De Sonos Arc heeft dan ook één HDMI-poort naast de voor Sonos gebruikelijke Ethernet-poort.
Dit betekent echter niet dat elk HDMI-apparaat zomaar kan worden aangesloten. Dit werkt alleen via een HDMI-poort met enhanced Audio Return Channel (in het kort: eARC) – vandaar ook de naam van de soundbar.
Een dergelijke eARC-poort is normaal gezien alleen te vinden op moderne televisietoestellen en AV-ontvangers. Sonos levert echter een optische adapter waarmee de Arc net als de Playbar kan worden aangesloten op andere apparaten, zoals spelconsoles of Blu-Ray spelers. In het laatste geval is echter alleen Dolby Digital beschikbaar.
Sonos Arc aansluiten op tv – heel eenvoudig
Het installeren van de Arc is heel eenvoudig. De soundbar wordt aangesloten via de ARC-poort op de televisie of AV-ontvanger en op het stroomnet met een eenvoudige stekker. De app scant zoals gewoonlijk voor apparaten via wifi en stelt de Arc in een mum van tijd in.
Zelfs als de verbinding met de televisie wegvalt, bijvoorbeeld omdat de kabel even werd losgekoppeld, is het in het ergste geval nodig om de tv-verbinding opnieuw in te stellen via de app, wat slechts enkele seconden duurt.
Het geluid van de Sonos Arc in review
Met 11 luidsprekers en Atmos-compatibiliteit kun je veel verwachten van het geluid. Hier stelt de Sonos Arc absoluut niet teleur. De bas is zo rijk en krachtig, meer dan je zou verwachten van subwoofers ter grootte van een klein krukje. Toch is het geluid evenwichtig: je hoort geen gebonk of gekletter en de hoge en middentonen blijven geaccentueerd en goed hoorbaar.
De geluidskwaliteit blijft ook bij hogere volumes behouden. We konden het volume tot het maximum verhogen zonder gehoorschade of geluidsklachten te riskeren. De beste condities voor elke thuisbioscoop!
De Arc is ook geschikt voor elk huisfeest dankzij de ondersteuning van Apple AirPlay 2. Of het nu rock, lofi of house is, de muziek is altijd goed afgestemd en de bas laat de geïmproviseerde dansvloer trillen.
Bedenk wel dat het geluid bedoeld is om de kijker op de bank te prikkelen. Het geluid verliest veel bas in het midden van de kamer, terwijl het direct tegen de muur te sterk kan zijn. Gelukkig kunnen hoge en lage tonen naar eigen smaak worden aangepast via de equalizer in de app.
De elf speakers werpen vooral met films zijn vruchten af. Het 5.0 surround geluid via de optische aansluiting is grotendeels overtuigend, maar is nog niet te vergelijken met een opstelling inclusief speakers achter de zitplaats.
In onze testconfiguratie konden we het geluid van de voorkant en de zijkanten altijd horen, maar niet van de achterkant. Dit is echter een klein detail, want de Arc maakt dit goed met zijn extreem goede geluid. Het biedt entertainment in overvloed!
Ruimtelijk geluid zoals in de bioscoop
Dolby Atmos maakt het echt interessant. Zijn voorganger Dolby Digital verdeelt het geluid over verschillende kanalen die zijn toegewezen aan de afzonderlijke luidsprekers. Dit creëert een surround-effect, maar het is beperkt tot afzonderlijke richtingen. In een conventioneel surroundsysteem komt één geluid ofwel van voren, van opzij of van achteren.
Atmos daarentegen breekt de audiokanalen volledig af en mengt meerdere luidsprekers zodat het geluid uit een verschillende posities lijkt te komen. Dit werkt indrukwekkend goed met de Sonos Arc. Hier vallen de ontbrekende achterluidsprekers minder op en klinkt het geluid voortreffelijk.
Maar: Dolby Atmos is niet voor iedereen
De belangrijkste eigenschap is echter ook de grootste zwakte van de Arc: bijna niemand zal Atmos thuis kunnen ervaren. De HDMI-poort met eARC die hiervoor nodig is, is namelijk op bijna geen enkele televisie geïnstalleerd.
Zelfs nieuwere toestellen ondersteunen Dolby Atmos vaak niet. Dus iedereen die de afgelopen jaren een nieuwe televisie heeft gekocht, zal het waarschijnlijk moeten stellen zonder de beste kwaliteit van de Arc.
Hetzelfde geldt voor wie de soundbar met een projector wilt gebruiken. Daarnaast wordt alleen in de systeeminstellingen van de app onthuld welk geluidsformaat de Arc daadwerkelijk produceert. De teleurstelling kan groot zijn als je er pas na wat gezoek in de instellingen achter komt dat alleen Dolby Digital te horen is.
En aangezien de Arc maar één aansluiting heeft, moeten alle andere apparaten op de TV worden aangesloten. Dit betekent dat de TV naast Atmos-ondersteuning ook audiosignalen via de HDMI-aansluitingen moet kunnen doorlussen. Anders is er alleen stereogeluid. Een tweede HDMI-aansluiting had dit op z’n minst gedeeltelijk kunnen verhelpen.
Verbind de Arc soundbar met de S2-app
De Sonos Arc wordt geleverd met de Sonos S2-app. Hiermee heeft Sonos zijn systeem toegankelijker en gebruiksvriendelijker gemaakt en tegelijkertijd nieuwe functies geïntroduceerd. In feite is de installatie veel eenvoudiger dan bij oudere Sonos-systemen. De gebruikersinterface is daarnaast duidelijker en tenslotte kunnen verschillende sprekers permanent worden gegroepeerd.
De spraakbesturing van de Sonos Arc in review
Zoals bij veel Sonos-producten zijn de spraakassistenten Alexa en Google Assistant ook geïntegreerd in de Arc. De far-field microfoons en echo-onderdrukking zorgen voor een goede spraakverstaanbaarheid, zelfs tijdens luide actiescènes op filmavonden. Zo werkte spraakbediening met de slimme Google Assistant op de Sonos Arc altijd uitstekend in de test.
Alleen het instellen van de spraakdiensten kan een beetje lastig zijn vanwege het koppelen van de profielen. Een groot pluspunt voor de veiligheid: de knop voor het uitschakelen van de microfoon is rechtstreeks aan het ledlampje dat de status weergeeft gesoldeerd. Er is dus geen manier om de microfoon te activeren zonder dat het lampje dit aangeeft.
Sonos Home Cinema Plus met sub- en surroundspeakers
Net als eerdere soundbars kan de Sonos Arc worden gecombineerd met een Sonos Sub en twee satelliet speakers. Je kunt dit doen met dezelfde speakers die Sonos al heeft uitgebracht. Je kunt dus de Sonos One, One SL, Sonos Five of zelfs de oudere Play:1, Play:3 en Play:5 als ‘satellieten’ gebruiken.
We verwachten een nog nauwkeurigere simulatie van het kamergeluid en een beter afgestemde bas, aangezien de sub van de soundbar een groot deel van de lage frequenties voor zijn rekening neemt.
Sonos Arc review: onze algemene indruk van de soundbar
Al met al heeft Sonos met de Arc een uitstekende soundbar afgeleverd. Zowel het geluid als de bediening voldoen aan alle verwachtingen. Maar de belangrijkste functie van de Arc onthult ook het addertje onder het gras. Om überhaupt van het Atmos-geluid te kunnen profiteren, zullen de meeste mensen waarschijnlijk een nieuwe televisie moeten kopen.
Voordat je de soundbar aanschaft, moet je dus nagaan of de technologie die je bezit de Dolby Atmos-norm überhaupt ondersteunt. Anders staat je een bittere teleurstelling te wachten.
Aan de andere kant zullen degenen die al over de nieuwste technologie beschikken of toch van plan zijn om binnenkort een nieuwe televisie te kopen, met de Sonos Arc genieten van home cinema in absolute topkwaliteit.
Ben je benieuwd naar de exacte overeenkomsten en verschillen tussen de Sonos Arc en andere Sonos soundbars? Bekijk dan onze video waarin we de soundbars uitgebreid vergelijken: