Sinds Sonos goed geluid draagbaar maakte met de Move, willen mensen geen volle bas en heldere hoge tonen meer missen als ze onderweg zijn. Het formaat van de Sonos Move is perfect om je onderweg te vermaken, maar hij past helaas niet in je rugzak of heuptasje. Dat is waar de compacte Roam om de hoek komt kijken. In deze Sonos Roam review vertellen we je wat hij te bieden heeft.
Eenmaal uitgepakt heeft de Sonos Roam een afgerond, driehoekig ontwerp. Dit betekent dat je hem gemakkelijk horizontaal of verticaal kan neerzetten. Met een lengte van iets minder dan 17 centimeter en een gewicht van iets meer dan 400 gram ligt hij bovendien goed in de hand.
De behuizing zelf ziet er uiterst robuust uit en doet je op het eerste gezicht denken aan het uiterlijk van een Sonos One. De Sonos Roam heeft, net als de meeste Sonos-speakers, metaalgaas als behuizing. Ook belooft Sonos dat de speaker schokbestendig is, maar dat hebben we nog niet kunnen testen.
Sonos Roam: bediening
Aan de bovenkant van de Roam vind je de typische Sonos bedieningselementen die je al kent van andere speakers zoals Sonos One of Sonos Move: afspelen/pauzeren, koppelen, vooruit, achteruit, en microfoon aan/uit.
Zo kan de speaker ook zonder smartphone bediend worden, maar daarover later meer. Aan de onderkant zitten een paar leds die de batterijstatus aangeven.
Bovendien is de Sonos Roam beschermd volgens e IP67-waarde. Dit betekent dat onderdompeling in water tot een meter diep de soundbar niet zal schaden. Dit is zeker handig als je denkt aan gebruik bij het meer of het zwembad.
Sonos Roam review: installeren via de app
Sonos Roam kan worden bediend via wifi en Bluetooth. Het is daarom logisch om de draagbare luidspreker te verbinden met de Sonos S2-app. Je kunt de Roam met je smartphone verbinden door de afspeelknop ingedrukt te houden.
Ervaring leert dat Bluetooth-streaming veel van de batterij van een telefoon vergt en daarom sluiten we de Roam uiteindelijk aan op het Sonos-systeem. Op deze manier spelen we muziek af via Apple AirPlay 2, wat iets zuiniger is.
Overigens: de voordelen die de Sonos-app je biedt, hebben we al eerder goed samengevat. Klik hier voor het blogartikel.
Opladen: met of zonder de Sonos Roam Draadloze Charger
De speaker kan op verschillende manieren worden opgeladen. We laden hem bijvoorbeeld op via de USB-C poort en de voedingsadapter van een iPhone. Bij de speaker is geen voedingseenheid inbegrepen. Opladen is ook mogelijk via een Qi-laadpad, want Sonos Roam is Qi-compatibel.
Overigens: Sonos biedt zijn eigen draadloze oplaadmogelijkheid met de Sonos Roam Draadloze Charger. Deze kun je apart aanschaffen.
Veel extra functies met wifi
Voordat we beginnen, moet worden vermeld dat de Sonos Roam veel functies deelt met zijn grotere broers en zussen. Hij kan niet alleen via Bluetooth worden verbonden, maar ook met wifi. Hierdoor werkt hij ook met spraakbediening. Je kunt zelfs kiezen: Amazon Alexa of Google Assistant.
Dit betekent dat de Sonos Roam niet alleen een tweeter en middenspeaker heeft, maar ook far-field microfoons. Deze kun je uitschakelen wanneer je wilt en ze worden gebruikt voor spraakbediening en de populaire TruePlay-functie. Deze zorgt voor optimale geluidsafstemming gebaseerd op de omgeving.
De Sonos Roam speaker in actie
De speaker houdt zijn belofte. Hij is draagbaar en past overal. Het belangrijkste is om hem uit direct zonlicht te houden, maar dat doe je met je smartphone natuurlijk ook. Er valt hier niet veel meer te zeggen, behalve: het werkt gewoon. Aanzetten, koppelen, klaar.
Naar verluidt gaat de batterij van de Sonos Roam tot 10 uur mee. We kunnen dit niet bevestigen, maar het is duidelijk dat het vermogen van de luidspreker gemakkelijk genoeg is voor een goede dag buitenshuis, ondanks zijn compacte afmetingen.
Sonos Roam review: geluidservaring buitenshuis
In het open veld is het voor elke speaker moeilijk om een volledig geluidsbeeld te produceren. Sonos Roam gebruikt hiervoor de automatische TruePlay-functie voor een indrukwekkend resultaat.
Wat ons altijd heeft overtuigd van Sonos-speakers zijn de heldere hoge tonen. Veel speakers kunnen een dreunende bas produceren, maar heldere hoge tonen die niet gaan rommelen, zijn iets waar je naar moet zoeken.
De geluidsmix van de Sonos Roam is daarop geen uitzondering. Hoge en middentonen worden ondersteund door twee digitale H-versterkers, waarvan de afstemming in de app kan worden aangepast naar wens. Waneer je de hoge tonen wat hoger instelt, wordt ook met de mobiele speaker een helder geluidsbeeld bereikt.
Maar veel hangt af van waar je de Roam plaatst. Als je hem rechtstreeks op het water richt, gaat veel van de geluidskracht verloren. We gebruiken graag objecten als een kleine verhogingen om de Sonos op te plaatsen. Dit geeft hem de kans zijn geluid buiten beter te verspreiden.
Sonos Roam: onze conclusie
Aangezien wij al ervaring hebben met Sonos-producten, voelde Sonos Roam meteen heel vertrouwd aan. Maar ook voor beginners is de mobiele speaker een goede keuze.
Intuïtief in gebruik, compact, rijk aan geluid en tegelijkertijd voorzien van alle speciale Sonos-voordelen zoals TruePlay en spraakbediening. Een groot pluspunt vinden we de draadloze oplaadmogelijkheid. Dit alles maakt de Sonos Roam een zeer geschikte mobiele speaker.
Onze Sonos Roam hoogtepunten in één oogopslag:
- Kan verticaal of horizontaal worden neergezet
- Compact 17 centimeter lang, 430 gram zwaar
- 2 digitale H-versterkers, een tweeter, een middenspeaker, far-field microfoons
- IP67 – Officieel stof- en waterdicht
- Schokbestendig
- Bewezen bedieningsconcept met batterij-LED-indicator
- Opladen via USB-C of Sonos Roam Draadloze Charger
- Koppelen via Bluetooth 5.0 of wifi
- Apple AirPlay 2
- Automatische TruePlay-functie
- Geïntegreerde spraakbesturing via Amazon Alexa of Google Assistant