De Hombli Smart Air Purifier is een investering die veel verder gaat dan het meten van seizoensgebonden pollen in de lucht. Ook andere factoren in de lucht bepalen hoe lekker we in ons vel zitten. In hoeverre kun je met de Hombli slimme luchtreiniger weer vrij ademen bij allergieën, hoe gemakkelijk is hij te bedienen en welke deeltjes filtert hij eigenlijk? In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Ongeacht of je gevoelig bent voor bepaalde stoffen of niet, hoe meer deeltjes in de lucht, hoe slechter de luchtkwaliteit, en hoe meer het een negatief effect heeft op ons welzijn. Dit gebeurt sneller in de stad dan op het platteland. Een luchtfilter is dus zeker een aankoop die de moeite waard is, overal waar je veel tijd doorbrengt. Denk aan je slaapkamer, de kinderkamer, enz.

Welke deeltjes filtert de Hombli Smart Air Purifier?

Dankzij het voorfilter, het actieve koolfilter en het True HEPA13-filter vangt de Hombli luchtreiniger alle deeltjes tot 0,3 micron op. Dit omvat, maar is niet beperkt tot:

  • Virale aërosolen, zoals het Coronavirus.
  • Bacteriën
  • Microben
  • Huidschilfers
  • Huisstofmijten
  • Pollen
  • Geuren en gassen, bv. sigarettenrook, formaldehyde, enz.

Interessant: een zeer efficiënte HEPA-13 luchtfilter moet bij de eerste passage minstens 99,95 procent van alle zwevende deeltjes (VOC) uitfilteren. Hier zit het Hombli-filter met 99,97 procent iets boven en komt daarmee in de buurt van de nog efficiëntere HEPA-14 filterklasse (99,995 procent).

Hombli Smart Air Purifier review – luchtreiniger bij dagelijks gebruik

Het opzetten is zo gepiept. Je hebt je 2,4 GHz wifi toegangsgegevens, de gratis Hombli app voor iOS of Android en een account inclusief e-mailadres nodig. Die laatste maak je snel aan tijdens het installatieproces. Koppel vervolgens het luchtfilter met de app en je bent klaar.

De app zelf bevat dezelfde bedieningselementen als op het toestel. Deze zijn: Aan / Uit, timerfunctie, twee ventilatieniveaus en de knop voor led-statusweergave. Er is geen display of iets dergelijks. Omgekeerd betekent dit dat je in het dagelijks leven niet afhankelijk bent van de app. Je kunt het toestel ook altijd handmatig bedienen.

App-bediening – hoe tijdschema’s en scenario’s werken

In de app vind je daarentegen opties voor het opslaan van schema’s en verschillende scenario’s. Zodat je bij twijfel niet zoveel zelf hoeft te controleren. In mijn geval wordt het luchtfilter ‘s avonds altijd op hetzelfde tijdstip geactiveerd. Of wanneer de luchtkwaliteit daalt van goed naar matig.

Je verbindt de luchtreiniger de app ook met andere Hombli-apparaten, indien beschikbaar. De interface van de app is overtuigend met zijn zeer intuïtieve bediening.

Hombli Smart Air Purifier spraakbediening – Alexa, Google Assistant of Siri

Wat vooral leuk is: de slimme luchtreiniger van Hombli is even compatibel met Alexa en Google Assistant. Via Siri Shortcuts, reageert het zelfs op mijn Siri stemassistent. Als je al een actief account hebt bij Amazon of Google, kun je die eenvoudig koppelen in de app en kun je aan de slag. Dankzij Siri Shortcuts zijn ook andere automatiseringen mogelijk.

De voordelen van de Hombli Smart Air Purifier in één oogopslag

  • Laag geluidsniveau bij 30 dB
  • Slimme bediening via smartphone-app
  • Tijdschema’s en individuele scenario’s
  • Filtert tot 90 kubieke meter lucht per uur (CADR)
  • Perfect voor kamers tot 25 vierkante meter
  • HEPA13-filter tegen virale aërosolen, bacteriën, mijten, pollen enz.
  • Houtskoolfilter tegen geurtjes
  • Spraakbesturing via Google Assistant, Siri Shortcuts of Amazon Alexa
  • Compact ontwerp

Er is alleen één ding…

Even voor de duidelijkheid. De Hombli Smart Air Purifier is een duidelijke winnaar qua ontwerp en bediening. Maar er ontbreekt eigenlijk iets om van de 9/10 een 10/10 te maken:

Statistieken en details over de luchtkwaliteit in de app

De app vertelt me alleen of mijn binnenlucht momenteel goed, matig of slecht is. Maar waar liggen de VOC-grenswaarden of hoe ontwikkelen de waarden zich in de loop van uren of dagen? Dat ontbreekt momenteel in de app. Maar dit kan zeker snel worden toegevoegd in een van de volgende updates.

Onze conclusie over de slimme luchtreiniger

Ooit vaak belachelijk gemaakt als stofzuigers voor op het nachtkastje, zijn luchtreinigers in zeer korte tijd ingeburgerd in onze huizen. De invloed van goede binnenlucht op ons welzijn is inmiddels algemeen geaccepteerd. Wij zien het zelfs als een van de smart home trends van 2023.

Gebruik de luchtreiniger bijvoorbeeld in de slaapkamer. Veel mensen hebben ‘s nachts hun ramen dicht, dus het is de perfecte plaats voor de luchtreiniger. Laat de luchtreiniger ‘s avonds ongeveer een uur draaien, zodat je schone lucht in de kamer heb voordat je naar bed gaat. Wanneer de luchtfilter ‘s nachts start, is het geluidsniveau vergelijkbaar met dat van een normale ventilator. Als je hem ver genoeg van je bed plaatst, is het geluid geen probleem.

De Hombli Smart Air Purifier is bijzonder geschikt voor slaapkamers en kinderkamers. Maar zowel de woonkamer als de werkkamer zijn een goede plaats voor de luchtreiniger. Dit zijn kamers waar mensen meestal meer tijd doorbrengen. Belangrijk: de kamer zelf mag niet groter zijn dan 25 vierkante meter.