De meeste mensen zijn inmiddels bekend met slimme radiatorknoppen. Ze helpen je om grip te krijgen op je energierekening door alleen te verwarmen wanneer dat nodig is, en ze zijn ook nog eens eenvoudig te installeren op bestaande radiatoren. Maar welk model is het meest geschikt voor jouw slimme woning? In dit artikel hebben we de belangrijkste modellen voor je op een rijtje gezet.

Om te beginnen zul je jezelf misschien de vraag stellen: welke radiatorknop past het beste bij mij? En welke past eigenlijk het beste in mijn woning? Bij het kiezen van slimme radiatorknoppen is het belangrijk om rekening te houden met een paar basisprincipes en om antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Welk besturingssysteem gebruik je op je smartphone?
 • Welk smart home systeem wil je graag gebruiken of heb je al in gebruik?
 • Welke functies van slimme radiatorknoppen zijn voor jou het belangrijkst?
 • In welke mate wil je je verwarming automatiseren?

Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kunnen we verder kijken naar de verschillende opties. Daarnaast kun je ook de onderstaande video bekijken voor de volledige vergelijking van 2023:

De beste keuze van tado°

Laten we maar direct beginnen met een echt topmerk op het gebied van verwarming dat nauwelijks iets te wensen overlaat: tado°. Met de slimme radiatorknoppen van tado° breng je een nieuw tijdperk van slimme verwarming in je huis.

Je kunt de slimme verwarmingsknoppen niet alleen bedienen via een bridge en de app, maar tado° is ook compatibel met alle drie de grote spraakassistenten! Zo kun je de temperatuur eenvoudig regelen met behulp van Siri, Google Assistant of Amazon Alexa.

De producten van tado° bieden tal van slimme functies. Zo kun je bijvoorbeeld je huis verwarmen op het moment dat je onderweg naar huis bent dankzij geofencing. Met geofencing wordt er een gebied rondom je huis afgebakend. Het systeem houdt vervolgens bij waar je bent op basis van je smart home en kan daarop anticiperen. Uiteraard moet je wel toestemming geven voor het volgen van je locatie.

Zodra je de app toestemming geeft om je locatie te volgen, kan geofencing je helpen. Zo kom je altijd thuis in een warm huis, hoe fijn is dat! Natuurlijk werkt dit ook andersom: wanneer je het huis verlaat, schakelt de verwarming automatisch uit. Op deze manier bespaar je moeiteloos energie.

Door de radiatorknoppen te combineren met de draadloze kamerthermostaat, maak je het systeem nog slimmer. Tado° analyseert de lucht in de ruimte en geeft je tips over hoe je het huis optimaal kunt verwarmen en ventileren. Daarnaast detecteert de slimme thermostaat of een raam of balkondeur open staat en verlaagt het automatisch de temperatuur. Je kunt de tijdschema’s volledig naar wens instellen via de overzichtelijke en fraai vormgegeven app. Vooral tijdens de koude maanden kunnen deze functies bijzonder voordelig zijn voor zowel jou als je bankrekening.

Als je tegen extra kosten het abonnement “Auto-Assist” activeert, krijg je extra informatie over het binnenklimaat en nog veel meer. Sinds de laatste update, omvat het abonnement ook “Care & Protect”. Dit betekent dat jouw tado° systeem defecten aan het verwarmingssysteem in een vroeg stadium detecteert. Je kunt zelfs een afspraak maken voor een reparatie in de app.

De voordelen van de tado° slimme radiatorknop in één oogopslag:

 • Compatibel met stadsverwarming, centrale verwarming, vloerverwarming en eigen verwarmingssystemen zoals oliebranders en gasketels
 • Regeling van het binnenklimaat
 • Mogelijkheid tot bediening op afstand
 • Geofencing functie
 • Slimme tijdschema’s
 • Open raam detectie
 • Inzicht in verwarmingsstatistieken voor een efficiënter energieverbruik
 • Automatische aanpassing aan weersvoorspellingen en kamerinrichting
 • Vroegtijdige opsporing van defecten aan verwarmingssystemen (met geactiveerd abonnement)

Onze top thermostaat van Bosch

tado° is natuurlijk niet de enige leider op het gebied van slimme radiatorthermostaten. Een ander merk dat constant zijn productassortiment en toewijding aan een energiezuinig en slim huis verbetert, is Bosch. Ze hebben de afgelopen jaren steeds meer nadruk gelegd op thermostaten en dat is duidelijk te merken. Zo heeft Bosch met zijn vernieuwde slimme radiatorthermostaat definitief afscheid genomen van het logge ontwerp van zijn voorganger.

De Bosch Smart Home Controller II is een onmisbaar onderdeel van je Bosch Smart Home. Het fungeert als het centrale brein van het hele systeem, inclusief de Bosch radiatorthermostaten. Met de Smart Home Controller heb je via de app of via spraakbediening, zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Siri, toegang tot de slimme radiatorknoppen.

Met behulp van tijdschema’s kun je eenvoudig aangeven wanneer en in welke ruimte verwarming nodig is. In combinatie met de Bosch deur-/raamcontacten kun je daarnaast een open raam detectie via de app implementeren, wat extra verwarmingskosten bespaart.

LET OP: De slimme radiatorknoppen van Bosch werken in Nederland helaas net met elke CV-ketel. Bekijk hier of jouw boiler compatibel is met het Bosch Smart Home systeem of neem direct contact op met Bosch Nederland.

De voordelen van Bosch Smart Home slimme radiatorknoppen in één oogopslag:

 • Slimme tijdschema’s
 • Onderdeel van het innovatieve Bosch Smart Home systeem
 • Ventilatie-detectie met extra sensoren
 • Compatibel met Google Assistant, Siri en Alexa
 • Eenvoudige bediening via de Bosch Smart Home app
 • Toegang op afstand

De beste radiatorthermostaat van Netatmo

De thermostaat van Netatmo is voor ons vooral een topper door zijn geoptimaliseerde verwarmingsschema’s. Met deze slimme oplossing verwarm je alleen wanneer je het écht nodig hebt, bijvoorbeeld vlak voordat je binnenkomt van het koude winterweer. Verder kun je met de intuïtieve comfortmodus met één druk op de knop ook kamers afkoelen waar je niet bent. Dit bespaart niet alleen moeite, maar ook tot 36 procent van je jaarlijkse verwarmingskosten, zoals beloofd door de fabrikant.

De Netatmo radiatorknop werkt met vier verschillende modi: nachtmodus, comfort modus, eco-modus en comfort plus-modus. Binnen deze standen analyseert je slimme verwarming in realtime de omgeving van de kamer en past het zich daarop aan, bijvoorbeeld aan de hoeveelheid zonlicht. Netatmo heeft ook een open raam detectie, maar let op: de radiatorkraan gaat na 30 minuten weer open, ongeacht of het raam nog open staat.

Netatmo beschikt ook over de geofencing-functie, maar deze is alleen beschikbaar via Apple Home. Om van deze functie gebruik te maken, heb je een HomeKit-bedieningscentrum nodig, zoals bijvoorbeeld de HomePod mini.

Met de integratie in HomeKit luistert de Netatmo radiatorknop natuurlijk naar Siri. Maar daarnaast is spraakbediening ook mogelijk via Amazon Alexa en Google Assistant. Alle producten zijn verbonden via wifi en kunnen daardoor vanaf elke locatie worden bediend.

De voordelen van Netatmo slimme radiatorknoppen in één oogopslag:

 • Compatibel met stadsverwarming, centrale verwarming en eigen verwarmingssystemen zoals oliebranders, vloerverwarming en gasketels
 • Geen extra apparaat nodig voor draadloos gebruik van de kamerthermostaat
 • Toegang op afstand mogelijk
 • Geofencing via Apple HomeKit in combinatie met een Apple-controlecentrum
 • Slimme tijdschema’s
 • Inzicht in verwarmingsstatistieken
 • Past zich aan de omgevingsomstandigheden aan
 • Eenvoudige samenwerking met andere Netatmo-producten

Voor alle Apple liefhebbers: De Eve radiatorthermostaat

Met de Eve Thermo haal je een echte specialist in huis voor Apple Home. Deze slimme radiatorknop is echter niet compatibel met andere smart home systemen. Dit betekent dat alleen Siri naar je spraakopdrachten zal luisteren. Natuurlijk kun je de Eve Thermo ook bedienen via de overzichtelijke Eve-app.

Een handige functie van Eve is dat de slimme radiatorknop gebruikmaakt van Bluetooth en Thread als transmissie standaard, zonder dat er een bridge nodig is. Hierdoor is hij perfect geschikt voor lokaal gebruik op zowel korte als lange afstand.

Met Eve kun je ook gebruik maken van slimme functies zoals vakantiemodus, tijdschema’s en detectie van open ramen. Je instellingen worden direct opgeslagen in de radiatorknop, dus je hoeft niet altijd in de buurt te zijn. In combinatie met een Apple Home-bedieningscentrum kun je de Eve Thermo eenvoudig integreren in automatiseringen en scenario’s.

Verlaat je plotseling ongepland je huis? Dan zal de Eve Thermo automatisch uitschakelen. Ook andere geofencing-functies zijn snel en gemakkelijk te implementeren. De Thermo maakt niet alleen via Apple Home verbinding met andere Eve-producten, maar ook met smart home-apparaten van andere fabrikanten. En dit alles met strikte gegevensbescherming. Dankzij Apple Home worden je gegevens niet verzonden naar servers, maar blijven ze geheel privé.

Kortom: Eve Thermo is zeker een van de hoogtepunten op het gebied van slimme radiatorknoppen, vooral als je thuis Apple-apparaten hebt.

De voordelen van Eve slimme radiatorknoppen in één oogopslag:

 • Geen bridge nodig voor lokale bediening
 • Toegang op afstand via Apple Home
 • Geofencing via Apple Home
 • Automatisering via Apple Home
 • Slimme tijdschema’s
 • Bedien alle Apple Home-apparaten met de Eve-app

De stabiele Hombli Smart Radiator Thermostat

Last but not least: de radiatorknoppen van Hombli. De kracht van deze radiatorknoppen is dat ze extreem klein en discreet ontworpen zijn. Met hun instelbare tijdschema’s hebben ze een aanzienlijk lager energieverbruik. In de radiatoren is ook een automatische open raam detectie geïntegreerd. Deze registreert onmiddellijk de dalende kamertemperatuur en regelt de verwarming om onnodige uitgaven te vermijden.

Slimme radiatorthermostaten van Hombli kunnen trouwens op afstand bediend worden met de Bluetooth Bridge die in de onderstaande bundel zit. Ben je vergeten om je verwarming uit te zetten of wil je hem vanaf je werk een paar graden hoger zetten? Geen probleem, met de bridge werkt het overal. Het enige dat je moet missen is ondersteuning voor spraakassistenten met Hombli.

De voordelen van Hombli Smart Radiator Thermostat in één oogopslag:

 • Compatibel met stadsverwarming
 • Handmatig of via de app te gebruiken
 • Geofencing functie
 • Slimme tijdschema’s
 • Verwarmingsstatistieken
 • Geïntegreerde open raam en deur detectie
 • Samenwerking met andere Hombli producten

Slimme radiatorknoppen – welke past bij mij?

Hopelijk hebben we je voldoende informatie kunnen geven over de verschillende radiatorknoppen. Nu is het tijd om te kijken welke knop het beste bij jou past. In ons handige overzicht vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

tado° Netatmo Eve Bosch Hombli
Tijdschema’s iOS/Android iOS/Android iOS iOS/Android iOS/Android
App iOS/Android iOS/Android iOS iOS/Android iOS/Android
Spraakassistent Siri
Google Assistent
Amazon Alexa
Siri
Google Assistent
Amazon Alexa
Siri Siri
Google Assistent
Amazon Alexa
Siri
Google Assistent
Amazon Alexa
Bediening op afstand Ja Ja Ja Ja Ja
Connectiviteit Wifi
Radio
Wifi
Radio
Bluetooth, Thread ZigBee 3.0 Bluetooth
Geofencing Ja Ja, via Apple HomeKit Ja, via Apple HomeKit Nee Ja
Meting van de luchtkwaliteit Ja Nee Nee Nee Nee
Open raam detectie Ja Ja Ja Via deur-/raamsensoren Ja
Hub/Controller noodzakelijk Ja Ja Nee Ja Ja

Je vindt alle slimme radiatorknoppen in de verwarming categorie in de tink shop. Mocht je nog meer advies nodig hebben, dan staan onze smart home experts van de klantenservice voor je klaar om je te helpen. Wacht dus niet langer en maak vandaag nog je huis slimmer met de perfecte radiatorknop!