Een huis zonder rookmelders kan behoorlijk gevaarlijk zijn en vanaf 1 juli dit jaar, dus ook nog illegaal. Sterker nog: het wordt verplicht om minstens één rookmelder per verdieping te hebben geïnstalleerd, met uitzondering van verdiepingen die niet dienen als verblijfsruimte. Zoals bijvoorbeeld een kelder of zolder voor opslag. Als je de verstandige keus maakt om een rookmelder aan te schaffen, kun je het beste meteen een slimme rookmelder aanschaffen. Waarom dat zo is? Ook dat lichten we in dit artikel toe!

Een handige algemene vuistregel voor het plaatsen van een rookmelder is als volgt: één rookmelder is voldoende voor een kamer van 60 vierkante meter. Brandweer Nederland geeft het advies om in ieder geval rookmelders te plaatsen op de hal of de overloop, omdat dit meestal de vluchtroute is in het geval van brand. Daarnaast valt het aan te raden om rookmelders op te hangen in de woonkamer en alle slaapkamers. Toch is het uiteindelijk altijd het beste om een rookmelder te installeren in iedere ruimte waar potentieel brand kan ontstaan.

Slimme rookmelders bieden meer

Het aanschaffen van een rookmelder is al een heel goed idee op zich, maar met een smart home rookmelder heb je veel meer mogelijkheden. Realtime pushmeldingen zijn allereerst een hele handige en bovendien veilige feature. Op het moment dat een smart home rookmelder rook detecteert, ontvang je een melding op je smartphone. Zo kun je direct ingrijpen en wordt je ook gewaarschuwd op het moment dat je zelf niet thuis bent. De verdere voordelen die voor de meeste slimme rookmelders gelden staan hieronder opgesomd.

  • Meldingen op je smartphone
  • Netwerk van meerdere rookmelders
  • Automatiseringen met andere smart home producten
  • Handige bediening via je smartphone

Bosch, Netatmo, Google Nest, Somfy en OPUS in vergelijking

Er is meer dan genoeg keuze als het gaat om slimme rookmelders. Wij hebben de volgende modellen opgenomen in deze vergelijking: de Google Nest Protect, de Netatmo Slimme Rookmelder, de Bosch Smart Home Rookmelder II, de Somfy Protect Smoke Detector en de OPUS Rookmelder. Omdat de Bosch Smart Home Rookmelder II een opvolger is van de Bosch Smart Home Rookmelder, nemen we zijn voorganger niet mee in de vergelijking.

Ontwerp

Hoewel rookmelders in potentie je leven en dat van je dierbaren kunnen redden, zijn er veel mensen die niet per se welwillend staan ten opzichte van het installeren van een rookmelder. De reden hiervan: het niet aantrekkelijke optische aspect.

De Google Nest Protect laat zien dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. De slimme rookmelder van Google Nest springt echt in het oog. De vierkante vorm met afgeronde hoeken ziet er modern en chic uit. Ook is er in het midden van de rookmelder een lichtgevende ring aanwezig.

Netatmo pakt het volledig anders aan en heeft een meer klassiek uiterlijk. In effen wit, richt Netatmo zich meer op onzichtbaarheid op witte plafonds. Van onderen heeft de slimme rookmelder van Netatmo twee zichtbare gleuven waarmee rook kan worden gedetecteerd.

De Bosch Smart Home Rookmelder II is ontworpen naar hetzelfde principe als die van Netatmo. Een egaal wit onopvallend ontwerp zorgt ervoor dat dit model op een zo onopvallend mogelijke manier aan jouw plafond kan worden bevestigd. In plaats van gleuven is dit model uitgerust met ventilatiegaten, waardoor het product nog net iets subtieler oogt.

Ook de rookmelder van Somfy is minimalistisch vormgegeven en heeft veel weg van die van Bosch Smart Home. Het grootste verschil tussen beide is dat het model van Somfy is uitgerust met een drukknop waarmee het alarm handmatig is uit te schakelen.

OPUS biedt qua design ongetwijfeld de meest opvallende rookmelder in deze selectie. Het design is voornamelijk opvallend omdat er zonnecellen zijn ingebouwd die de brand- en rookdetectors van de benodigde stroom voorzien. De lamp-achtige vorm is vrij opvallend, maar nodig voor het opvangen van zonlicht.

Functies

Zoals eerder vermeld, hebben slimme rookmelders een veel breder scala aan functies dan de ‘gewone’ melders. We zoomen hier in op de functies van de specifieke modellen en lichten eventuele verschillen uit.

Laten we beginnen met het model van Netatmo. De rookmelder waarschuwt je via de app direct bij brand, maar ook via de geïntegreerde sirene. Het volume van het alarm is 85 decibel. Je kunt andere gebruikers, zoals familieleden, uitnodigen via de app. Zij zullen hierna ook een pushnotificatie ontvangen in geval van brand.

Om ervoor te zorgen dat de slimme rookmelder continu blijft werken, controleert de Netatmo zichzelf. Bij mogelijk gevaar ontvang je direct een melding. Dit neemt niet weg dat het nodig is om de melder regelmatig te testen. Gelukkig herinnert de app hier ook aan.

Dan komen we aan bij de tweede generatie rookmelder van Bosch Smart Home. Deze is multifunctioneel en kan dienen als zowel rookmelder, als inbraakalarm. Een vereiste voor dit product is echter dat je hem aansluit op de Bosch Smart Home Controller. Zonder deze bridge kan de rookmelder niet functioneren. Ook deze variant heeft een sirene van 85 decibel en stuurt je pushmeldingen via de app.

Via de Bosch Smart Home controller staat dit product in contact met je complete Bosch Smart Home en kan naadloos samenwerken met lampen, camera’s en bewegingssensoren. Bovendien is deze variant uitgerust met een bescherming tegen vals alarm door stof.

De Somfy Protect Smoke Detector is onderdeel van de Somfy Protect-serie en moet ook op een bridge worden aangesloten. Net als bij Bosch Smart Home sluit je de rookmelder eenvoudig aan op de rest van je smart home producten. Bekijk bijvoorbeeld via een Somfy camera wat de reden is van gedetecteerde rook. In totaal kun je maar liefst tien Somfy rookmelders aan elkaar koppelen en in je gehele huis de producten aanbrengen. Uiteraard gaan alle rookmelders af op het moment dat één van hen rook detecteert. De 85 decibel sirene is geïntegreerd en je ontvangt pushmeldingen in de app.

Het OPUS-model heeft ook een 85 decibel sirene die zorgt voor een duidelijk hoorbaar alarm. Om gebruik te kunnen maken van slimme functies, moet de rookmelder aangesloten worden op de OPUS Smart Home Gateway. Via deze zogenaamde gateway kun je de rookmelder integreren in het smart home systeem van Apple HomeKit, Google Assistant of Amazon Alexa en kun je pushmeldingen ontvangen op je smartphone. Ook kun je via een smart home systeem de rookmelder koppelen aan je rolluiken, de verlichting en bijvoorbeeld een camera.

Tot slot kijken we naar de Google Nest Protect. Een bijzonder product, met unieke functies. De slimme rook- én koolmonoxidemelder praat namelijk tegen je. Bij het zogenaamde ‘vooralarm’ meldt de rookmelder wanneer hij iets waarneemt. Als je meerdere Google Nest Protect-rookmelders installeert, dan praat iedere melder op hetzelfde moment tegen je en slaat ook op hetzelfde moment alarm. De spraakassistent communiceert met een geluidssterkte van 80 decibel en de sirene gaat af op 85 decibel. Natuurlijk krijg je ook een bericht op je smartphone bij detectie en dankzij de vuurspectrumsensor gebeurt dit ook bij smeulbranden.

Net als bij de Netatmo kan de Nest Protect ook andere gezinsleden waarschuwen op de smartphone. Nodig ze gewoon uit via de Nest-app. Als je s’ avonds het licht uitdoet, meldt de Protect je met een groene flits dat alles in orde is en als je de nachtlicht-functie activeert, verlicht hij je weg in het donker. De LED-ring licht geel op voor ‘vooralarmen’ en rood voor gevaarlijke situaties. Voor alle meldingen, behalve die van overmatige rook – of koolmonoxide detectie, kun je de Nest Protect tijdelijk dempen. Zo hoef je er bijvoorbeeld ‘s nachts niet wakker van te liggen.

Levensduur en stroomvoorziening

Bij het kiezen voor een rookmelder is het belangrijk om de levensduur en stroomvoorziening te overwegen. De rookmelders van Netatmo en Bosch Smart Home werken op batterijen die 10 jaar mee gaan. Na deze periode moet het apparaat om veiligheidsredenen in zijn geheel worden vervangen.

Bij de Somfy Protect Smoke Detector dient de batterij eens in de vijf jaar vervangen te worden. Op het moment dat je meerdere modellen op elkaar aansluit, gaat deze twee jaar mee. Je zult hoe dan ook de batterijen moeten vervangen.

Zoals al eerder genoemd wordt de OPUS Rookmelder gedeeltelijk aangestuurd door zonne-energie wat hem erg uniek maakt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat hij zonder stroom komt te zitten, want voor noodgevallen is ook een batterij geïntegreerd. Deze heeft een levensduur van 10 jaar en hoeft dus niet vervangen te worden.

Tot slot is het bij de Google Nest Protect specifiek belangrijk om te letten op de stroomvoorziening. Er zijn namelijk twee versies van dit model: een bedrade versie, die op netstroom werkt, en één met batterij. De versie met batterij attendeert je uit zichzelf op een laag batterijniveau.

Compatibiliteit met smart home systemen

Niet alle apparaten uit onze vergelijking zijn compatibel met dezelfde smart home systemen. Zo hebben we bijvoorbeeld al benoemd dat de OPUS rookmelder via de gateway compatibel is met meerdere systemen. Om het overzicht te behouden hebben we de compatibiliteit van alle producten hieronder schematisch weergegeven, inclusief alle mogelijke functies. Zo kun jij een weloverwogen beslissing nemen en alle features met elkaar vergelijken.

Google Nest Protect Bosch Rookmelder II Somfy Protect Smoke Detector Netatmo Slimme Rookmelder OPUS Rookmelder
Afmetingen 13,5 x 13,5 cm 11,9 x 11,9 x 5,1 cm 12 x 3,55 cm 11,5 x 11,5 x 4,4 cm 5 x 7 x 3 cm
Sensoren Vuurspectrumsensor
Elektrochemische koolmonoxidesensor
Temperatuursensor
Vochtigheidssensor
Aanwezigheidssensor
Optische rookmelder Optische rookmelder Optische rookmelder Rook/brandgas sensor
Stroomvoorziening Batterij of netstroom (afhankelijk van versie) Batterij Batterij Batterij Zonnecel, batterij
Connectiviteit Wifi Wifi ZigBee Wifi, Bluetooth Low Energy EnOcean radio
Compatibiliteit Google Assistant
IFTTT
Philips Hue
Bosch Smart Home
Philips Hue*
Binnenkort ook Apple HomeKit
Somfy Tahoma
Apple HomeKit
Amazon Alexa
Google Assistant
Philips Hue
IFTTT
Apple HomeKit
Philips Hue
IFTTT
Apple HomeKit
Amazon Alexa
Google Assistant
App Android
iOS
Android
iOS
Philips Hue*
Android
iOS
Android
iOS
Via externe aanbieders
App x x x
Smartphone notificaties ✓*
Geïntegreerde spraakberichten x x x x
Netwerk van meerdere rookmelders ✓*
*Enkel via bridge

Conclusie

De enige algemene conclusie die wij kunnen trekken, is dat slimme rookmelders een stuk veiliger zijn dan conventionele en ze veel meer mogelijkheden bieden. Welke van de slimme rookmelders voor jou het beste geschikt is, hangt volledig van jouw voorkeuren af. Wij hebben in ieder geval hierboven alles alvast voor je op een rijtje gezet!