Wij kunnen het ons niet voorstellen dat iemand het fijn vindt om ‘s morgens klappertandend in de badkamer te staan. Daarom bevelen wij iedereen aan over te stappen op slimme verwarmingsthermostaten. De slimme Apple HomeKit Thermostaten kun je precies naar wens afstellen en beschikken over hele handige en innovatieve functies. Zo kunnen ze bijvoorbeeld detecteren of er iemand in het appartement is of dat er een raam open staat.

Maar welke van de vele slimme Apple HomeKit thermostaten past bij jou? Apple HomeKit is de optimale oplossing voor iedereen die beschikt over een iPhone, iPad, Apple Watch of Apple TV. Met HomeKit kun je jouw slimme producten, van alle fabrikanten die compatibel zijn met Apple HomeKit, bedienen. Je hebt alles op één plek, dankzij de handige HomeKit app. Bovendien kun je alles spraakgestuurd aansturen via Siri. Daarnaast heb je toegang op afstand en kun je scènes en automatiseringen aanmaken. Dit kan alleen als je een HomeKit-bedieningscentrum zoals een Apple TV of een iPad thuis hebt.

Zoals we allemaal weten, is Apple HomeKit een beetje kieskeurig over compatibiliteit. Maar we hebben goed nieuws: drie fabrikanten die beschikken over slimme verwarmingssystemen zijn Apple gecertificeerd en bieden een breed assortiment aan producten aan. Met deze vergelijking laten we je zien of Eve, tado° of Netatmo voor jou de juiste keuze is. Let’s go!

tado° – specialist in slimme klimaatregeling

Laten we beginnen met het verwarmingssysteem tado°. De fabrikant biedt je een bijna complete oplossing voor het regelen en automatiseren van je verwarming. Naast slimme radiatorthermostaten biedt tado° een kamerthermostaat, de zogenaamde uitbreidingskit voor gebruik op verwarmingstoestellen met een draadloze thermostaat of helemaal geen centrale thermostaat, en de Smart AC Control.

Voor nu houden we het in dit artikel uitsluitend bij verwarmingsoplossingen. Om tado° te kunnen gebruiken heb je altijd de tado° Bridge nodig, die in alle startpakketten is inbegrepen. De bridge brengt alle thermostaten met elkaar in verbinding en geeft alle apparaten toegang tot het internet. Dit laatste is nodig voor de vele slimme functies, die wij straks in detail aan je zullen uitleggen.

tado° Setup

Het begin: de installatie. Als je aangesloten bent op stadsverwarming of centrale verwarming, zijn radiatorthermostaten ideaal voor jou. Het is het beste om elke kamer uit te rusten met een radiatorthermostaat. Als je een eigen verwarmingssysteem hebt, zoals een oliebrander, een gasboiler of vloerverwarming, heb je de kamerthermostaat nodig om zo alsnog gebruik te kunnen maken van slimme functies.

Wanneer je al een thermostaat hebt geïnstalleerd en als deze bedraad is, heb je wellicht de uitbreidingskit nodig. Deze regelt je verwarmingssysteem en maakt via wifi verbinding met je tado° kamerthermostaat. Als je elke kamer afzonderlijk wilt verwarmen, heb je de slimme radiatorknoppen in elke kamer nodig.

De kamerthermostaat werkt eigenlijk als een soort draadloze thermometer. Hiermee kun je de exacte temperatuur instellen op de plaats waar je de meeste tijd in de kamer doorbrengt. Dit is vooral handig als je radiatorthermostaat bijvoorbeeld verborgen is achter gordijnen. Maar ook als je verwarming naast de buitendeur hangt.

Functies

En dan nu de slimme functies. En dat zijn er nogal wat bij tado°. Het hele systeem past zich eigenlijk aan je dagelijkse leven aan. Dankzij de plaatsafhankelijke regeling, de zogenaamde Geofencing, kun je de verwarming uitschakelen wanneer je het huis verlaat en altijd thuiskomen in een voorverwarmd huis. De thermostaten detecteren zelfs wanneer er een raam of buitendeur open staat. Als je de betaalde Auto-Assist voor 2,99 euro per maand toevoegt, reageert je tado° systeem zelfs automatisch op beide functies. Anders ontvang je een push-melding op je smartphone en regel je de verwarming handmatig.

Natuurlijk heeft tado° ook de functie tijdschema’s en deze kun je zelfs per kamer de temperatuur apart instellen. Wat tado° nou echt heel bijzonder maakt, is dat de slimme verwarming zich automatisch aan het weer en karakteristieken van je woning aanpast. Zo worden de verwarmings- en afkoelingsfasen geoptimaliseerd. Hetzelfde geldt voor je binnenklimaat. De tado° thermostaten gebruiken sensoren om de lucht in de kamer te controleren en geven je een melding wanneer het tijd is om te ventileren.

Met de webdienst “If this then that” (IFTTT) kun je de slimme verwarming laten reageren op andere smart home producten. Zo stel je scenario’s in en laat je bijvoorbeeld een Philips Hue ledlamp rood knipperen zodra de luchtkwaliteit in de kamer onvoldoende is.

Met de tado° app heb je jouw Apple HomeKit thermostaten altijd onder controle. Je hebt inzicht in alle soorten statistieken en als je je smartphone of tablet niet bij de hand hebt, kun je de tado° thermostaten altijd handmatig bedienen.

Goed om te weten: tado° luistert niet alleen naar Siri. Mocht je ooit de Apple-omgeving (deels) verlaten, dan is bediening via Google Assistant en Amazon Alexa ook mogelijk.

De voordelen van de Apple HomeKit thermostaten van tado° in één oogopslag

 • Compatibel met stadsverwarming, centrale verwarming, vloerverwarming en eigen verwarmingssystemen zoals oliebranders en gasketels
 • Toegang op afstand
 • Geofencing
 • Slimme tijdschema’s
 • Raam-open-detectie
 • Verwarming statistieken
 • Past zich aan weersvoorspelling en bouwomstandigheden aan
 • If this then that (IFTTT)
 • Handmatige bediening mogelijk
  Controle van het binnenklimaat

Netatmo – Voor comfort, energiebesparing en veiligheid

Laten we verder gaan met de slimme thermostaten van Netatmo. Netatmo beschikt overigens niet alleen over slimme Apple HomeKit thermostaten. Onder het Netatmo assortiment vallen ook slimme weerstations en beveiligingscamera’s. Netatmo hecht veel waarde aan design. Daarom heeft zijn de thermostaten ontworpen door topontwerper Philippe Starck.

De basis voor de slimme functies van het Netatmo verwarmingssysteem is, net als bij tado°, een bridge, door Netatmo ook wel een relais genoemd. Deze bridge verbindt alle losse componenten met elkaar en het internet. De bridge is inbegrepen in de radiatorthermostaat starterset en de slimme thermostaat.

Installatie en gebruik van de Apple HomeKit Thermostaten

Ook Netatmo biedt slimme oplossingen voor eigenlijk ieder type verwarming. Of het nu gaat om stadsverwarming, centrale verwarming of jouw eigen verwarming zoals een oliebrander of vloerverwarming; met de Netatmo Slimme Thermostaat en radiatorthermostaten verwarm je deze op een intelligente manier. In tegenstelling tot tado° heb je voor het draadloos gebruik van de kamerthermostaat geen extra uitbreidingsset nodig. Deze taak wordt overgenomen door het Netatmo relais. Wil je kamers afzonderlijk verwarmen? Dan heb je in elke kamer één radiatorthermostaat nodig.

Functies

Netatmo onderscheidt zich niet alleen door zijn design, maar ook door zijn slimme functies. De Auto-Adapt functie zorgt ervoor dat jij altijd wordt voorzien van de ingestelde temperatuur op het juiste moment. Het systeem past zich aan de buitentemperatuur en de bouwstructuur van je huis aan. Zo wordt je verwarming nóg slimmer.

In tegenstelling tot tado°, worden de geofencing-functies van Netatmo uitgevoerd via HomeKit. Voor automatische in- en uitschakeling van je verwarming op het moment dat je thuiskomt of je huis verlaat, is het dus een must om Netatmo aan te sluiten op Apple HomeKit.

Een raam-open-detectie is ook ingebouwd en laat je weten wanneer je een raam open hebt laten staan. Ook wordt op dat moment de temperatuur automatisch aangepast, of de verwarming uitgeschakeld. Als je het binnenklimaat en luchtkwaliteit wilt bewaken, heb je de slimme binnenluchtsensor van Netatmo nodig als extra product. IFTTT daarentegen is al geïmplementeerd en breidt de netwerkmogelijkheden van je Netatmo-thermostaten enorm uit. Natuurlijk kunnen de verwarmingsoplossingen ook perfect gecombineerd worden met de andere Netatmo producten.

Als het op spraakbediening aankomt, ondersteunt Netatmo alledrie de grote namen. Naast Siri luisteren de thermostaten ook naar Google Assistant en Amazon Alexa.

De Netatmo verwarmingsthermostaten bedien je direct en eenvoudig via de app. Een speciale service: als je de app downloadt voordat je hem koopt, is er een demoversie beschikbaar. Op die manier kunt je op je gemak testen of de functies van de Apple HomeKit thermostaten bevallen, zonder dat je hoeft te betalen. Natuurlijk kunnen de Netatmo thermostaten ook handmatig worden bediend. De temperatuur wordt altijd op de display weergegeven.

De voordelen van Netatmo in één oogopslag

 • Compatibel met stadsverwarming, centrale verwarming en eigen verwarmingssystemen zoals oliebranders, vloerverwarming en gasketels
 • Geen extra apparaat nodig bij gebruik van de draadloze kamerthermostaat
 • Toegang op afstand
 • Geofencing via Apple HomeKit
 • Raam-open-detectie
 • Slimme tijdschema’s
 • Verwarming statistieken
 • Past zich aan de omstandigheden in het gebouw en het gebruik van de ruimte aan
 • If this then that (IFTTT)
 • Handmatige bediening mogelijk
  Eenvoudig verbinden met andere Netatmo producten

Eve – Apple HomeKit thermostaten bedienen via bluetooth

Een derde optie voor slim verwarmen via Apple HomeKit is met Eve. Met de Eve Thermo beschikken de Apple HomeKit-gebruikers over een slimme radiatorknop die naadloos te integreren is in je smart home. Daarnaast is er de Eve Room, een klimaatsensor voor kamers, en de Eve Weather, een weerstation dat uitgebreide analyses maakt en jouw eigen microklimaat samenstelt.

Omdat Eve via bluetooth werkt, heb je in dit geval géén bridge nodig om de apparaten met elkaar te laten communiceren. Alle slimme producten staan via bluetooth met elkaar in verbinding en werken op deze manier nauw samen.

Eve setup

Zoals eerder aangegeven, communiceert Eve In plaats van wifi zoals Netatmo en tado°, via bluetooth en heeft geen bridge nodig. Om je bereik te vergroten, kun je het beste de Eve Extend gebruiken. De Eve Extend verbindt je smartphone via wifi met met de bluetooth Range Extender en deze geeft je toegang tot je radiatorthermostaten. Zo kun je dus je slimme radiatorknoppen bedienen via wifi, zonder dat je in dezelfde kamer hoeft te zijn.

Functies

In plaats van een eigen bridge te gebruiken, gebruikt Eve alleen Apple HomeKit voor communicatie en bediening. Dit heeft als voordeel dat je geen extra kosten hebt door het moeten aanschaffen van extra producten als je al een HomeKit-bedieningscentrum hebt.

Dat de producten van Eve speciaal ontwikkeld zijn voor het gebruik met Apple HomeKit is overduidelijk. Het instellen van scenario’s, scènes en de geofencing functie werken dus allemaal via het Apple HomeKit systeem. Maar dat betekent zeker niet dat dit ten koste gaat van comfort, integendeel. Automatiseer bijvoorbeeld je Eve Thermo zodat hij alleen verwarmt als er iemand thuis is. De bluetooth verbinding kan er vervolgens voor zorgen dat het nodig is om de Eve Extend als Bluetooth-repeater te gebruiken. Maar gelukkig slaat Eve alle schema’s rechtstreeks op de thermostaten op. Daarom werken zij volledig zonder toegang tot het internet. Wat ook een voordeel kan zijn!

Voor de bediening kun je uiteraard de Apple HomeKit app gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor de Eve-app. Hiermee heb je niet alleen je Eve-producten in beeld, maar ook alle andere Apple HomeKit-componenten. De Eve app overtuigt met een duidelijk design en een breed scala aan functies. In de app stel je scènes in, tijdschema’s en maak je scenario’s voor je volledige Apple HomeKit-installatie. Als HomeKit-specialist is Eve niet compatibel met andere spraakassistenten.

De voordelen van Eve in één oogopslag

 • Geen bridge nodig
 • Toegang op afstand via Apple HomeKit
 • Geofencing via Apple HomeKit
 • Automatisering/scenario’s via Apple HomeKit
 • Schema’s
 • Raam-open-detectie
 • Handmatige bediening mogelijk
 • Eenvoudige verbinding met andere Eve-producten
 • Bedient alle Apple HomeKit-apparaten met de Eve-app

Conclusie

Als het op slimme verwarming aankomt, heb je met Apple HomeKit thermostaten keuze genoeg. Want met tado°, Netatmo en Eve zijn er drie slimme verwarmingssystemen van hoge kwaliteit.

De bluetooth experts

Wil je niet nog een bridge in je smart home, is je wifi al overbelast en verwarm je met stadsverwarming of centrale verwarming? Kijk dan eens naar de Eve Thermo radiatorthermostaten. Vooral voor kleine appartementen is de bluetooth-oplossing optimaal. Omdat je met slechts een iPhone en een thermostaat al de wereld van slimme verwarming kunt ontdekken. Voor grotere appartementen is de bluetooth-bereikvergroter Eve Extend altijd nog een optie.

Heb je al een HomePod Mini of Apple TV? Perfect, dan regelt HomeKit de automatiseringen voor je. Andere Eve-producten, zoals de deur-/raamsensor en het Eve Weather weerstation, vullen je slimme verwarmingssysteem perfect aan.

Voor huizen en grote appartementen

Je appartement is groot of je woont zelfs in een huis met meerdere verdiepingen? Dan is Netatmo wellicht wat voor jou. Dankzij wifi verbinding zijn er vrijwel geen bereikproblemen die je niet kunt oplossen met een repeater. De slimme verwarming werkt met bijna elke verwarmingsmethode. Gasboiler, vloerverwarming en zelfs zonne-energie is geen enkel probleem. De kamerthermostaat regelt betrouwbaar een grote verscheidenheid aan verwarmingssystemen, zowel bedraad of draadloos.

Netatmo overtuigt met zijn slimme functies. Toegang op afstand en slimme verwarming die zich aanpast aan bouwkundige omstandigheden en open ramen, maken Netatmo tot een complete aanbieder. Via Apple HomeKit is het daarnaast mogelijk van Geofencing gebruik te maken.

Maar Netatmo biedt ook andere slimme producten aan. Voeg weerstations, ruimtesensoren of beveiligingscamera’s toe aan je verwarmingssysteem. De selectie is groot. Dankzij IFTTT-ondersteuning kun je ook andere fabrikanten verbinden met je Netatmo-verwarming en je huis nog slimmer maken.

De complete oplossing voor ieder huishouden

Je wilt het complete assortiment op het gebied van binnenklimaat? Kijk dan eens naar tado°. De thermostaten zijn geschikt voor bijna alle soorten verwarming. Of het nu gaat om vloerverwarming, stadsverwarming of oliebranders. Ook hoef je met tado° geen problemen met het bereik te hebben, dankzij de wifi verbinding.

Het aantal slimme functies bij tado° is indrukwekkend. je verwarming past zich aan je huis aan. Vooral als je gebruik maakt van de maandelijks opzegbare premium service, zijn het beheersen van je ruimteklimaat, Geofencing, raam-open-detectie en nog veel meer beschikbaar voor je zonder een Apple HomeKit control center.

In de tado° app heb je alle functies in één oogopslag en houd je alles onder controle. Je kunt je verwarming nog steeds comfortabel bedienen met Siri, maar dat hoeft niet meer dankzij de compatibiliteit met andere spraakassistenten, mocht je toch van een andere spraakassistent gebruik willen maken.

Slimme verwarming in vergelijking

tado° Netatmo Eve
Slimme radiatorthermostaat
Kamerthermostaat x
Centrale verwarming
Eigen verwarming x
App
Spraakbediening Siri, Google Assistant, Alexa Siri, Google Assistant, Alexa Siri
Bediening op afstand Alleen via Apple HomeKit*
Bridge noodzakelijk x
Communicatie protocol Wifi Wifi Bluetooth
Tijdschema’s
Geofencing Alleen via Apple HomeKit* Alleen via Apple HomeKit*
Temperatuurweergave op apparaat
Raam-open-detectie
Analyse luchtkwaliteit x x
Statistieken
IFTTT x
Geautomatiseerde scenario’s Alleen met maandelijks opzegbaar abonnement voor €2,99 per maand Alleen via Apple HomeKit*

*Apple HomeKit-bedieningscentrum benodigd. De Apple HomePod, een Apple TV (vanaf de 4e generatie) en een iPad die altijd aan blijft staan in huis zijn hiervoor geschikt.