Dankzij slimme vloerverwarming behoren koude voeten tot het verleden. Met slimme verwarming in je vloer heb je lekkere warme voeten in de badkamer ‘s ochtends en ‘s avonds een fijne opgewarmde woonkamer.

We hebben de beste slimme vloerverwarmingen voor de naderende winter getest en vergeleken: tado°, Netatmo en Bosch Smart Home. Ontdek hier welke slimme vloerverwarming thermostaat geschikt is voor jou.

De vloerverwarming kan zoals gewoonlijk met de hand op de thermostaat worden bediend. Dankzij intelligente technologieën kan dit ook via een app op je smartphone, via spraakopdracht of helemaal automatisch met schema’s en automatiseringen. Je hebt dus eigenlijk geen omkijken meer naar het regelen van je vloerverwarming.

De app laat je de actuele temperatuur en het energieverbruik in real time zien. Smart home vloerverwarmingssystemen zijn lage-temperatuur verwarmingssystemen omdat ze, in tegenstelling tot gewone radiatoren, een temperatuur van 40 °C niet overschrijden. Bovendien voorkomt vloerverwarming stofophoping en maakt zo een gezondere ademhaling mogelijk. Zo zorg je niet alleen voor een optimaal ruimteklimaat, maar ook voor een optimale besparing van energiekosten. Creëer schema’s en koppel de slimme vloerverwarming aan andere slimme apparaten voor optimaal comfort.

Slimme vloerverwarming, dit zijn de voordelen:

 • Gelijkmatige verdeling van de warmte in de kamer
 • Het uitzicht van de kamer wordt niet aangetast door radiatoren
 • Real time weergave van het energieverbruik met uitgebreide rapporten
 • Kostenbesparingen door slimme verwarming
 • Eenvoudige bediening via app of spraakopdracht
 • Makkelijk aan te sluiten op bestaande vloerverwarming
 • Compatibiliteit met radiatorthermostaten en andere slimme apparaten
 • Brede reeks functies met schema’s en automatiseringen
 • Geofencing voor verwarming alleen wanneer iemand thuis is of op weg naar huis
 • Zelflerend op basis van gedrag

Slimme vloerverwarmingssystemen in vergelijking

Zoals je waarschijnlijk uit de tekst hierboven al hebt kunnen opmaken, zijn slimme vloerverwarmingssystemen voor thuis volgens ons een manier van verwarmen met enorm veel voordelen. Hebben we jou ook overtuigd? Laten we daar maar vanuit gaan!

Maar nu moet je nog uitzoeken welk smart home vloerverwarmingssysteem het beste bij je past. Allereerst moet je jezelf de vraag stellen of je een retrofit of een nieuw systeem moet installeren. De inspanning voor een retrofit (achteraf inbouwen) is iets groter dan voor een installatie in een nieuwbouw huis. Je hebt hier beslist een vakman voor nodig en moet vooraf de volgende vragen beantwoorden:

Welke vloerverwarming voor mijn smart home?

 • Heb je al vloerverwarming in je woonruimte?
 • Is het, of wil je, hydraulische of elektrische vloerverwarming?
 • Van welk materiaal is je vloer gemaakt?
 • Met welk soort verwarmingsenergie moet het compatibel zijn? (Elektriciteit, stookolie, aardgas, propaangas, houtpellets, zonne-energie, elektrische of gas-warmtepomp, enz.)

Als je al een bestaand vloerverwarmingssysteem hebt, hoef je alleen maar de juiste slimme thermostaat te vinden om het op een slimme manier te kunnen aansturen. Laten we beginnen met de smart home vloerverwarming test en vergelijking.

tado° – Verwarmingsspecialist met slimme analyses

Allereerst: de slimme thermostaat van tado° is zowel geschikt voor vloerverwarming als voor het regelen van vele andere radiatoren. Met de veelzijdige en overzichtelijke tado° app heb je altijd een volledig overzicht en controle over alle verwarmingsapparaten die op de tado° Bridge zijn aangesloten.

Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur van je vloerverwarming in de badkamer regelen via touch in de app. Dankzij compatibiliteit met de drie populairste intelligente spraakassistenten; Amazon Alexa, Google Assistant en Siri, werkt dit ook gemakkelijk via een spraakopdracht. Bovendien kun je de verwarmingsregeling gemakkelijk aan je dagelijkse leven aanpassen via automatiseringen en schema’s.

De slimme tado° thermostaat analyseert de specifieke bouwstructuur van iedere ruimte en houdt rekening met het plaatselijke weerbericht. Dat is handig! Dankzij de geofencing functie herkent de slimme thermostaat of je thuis bent of op weg naar huis en verwarmt alleen wanneer het nodig is. Oftewel, de slimme thermostaat optimaliseert je verwarmingsgedrag zonder dat je iets hoeft te doen. Daarbij bespaar je een flink stuk op je energiekosten.

De voordelen van tado° in één oogopslag:

 • Compatibel met andere radiatoren
 • Toegang op afstand
 • Geofencing mogelijk
 • Verbruiksweergave en rapportage
 • Bediening via app of stemassistent (Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit)
 • Schema’s en automatiseringen
 • Automatische aanpassing op eigenschappen van kamer en weersvoorspelling

Netatmo – Gericht energie besparen

De slimme thermostaat van Netatmo helpt je om tot 37% per jaar aan energie te besparen met slimme verwarming. Je ontvangt elke maand een energiebesparingsrapport met tips om je energieverbruik te optimaliseren op basis van je verwarmingsgedrag.

Bovendien beschikt het verwarmingssysteem van Netatmo over een hele reeks slimme functies. De slimme thermostaat is namelijk niet alleen geschikt voor het regelen van je vloerverwarming. Het systeem werkt namelijk ook met de warmtepomp, de boiler en conventionele thermostaten. Daarnaast heb je de optie om meerdere verwarmingszones gelijktijdig te bedienen. Net als tado° analyseert de slimme vloerverwarming thermostaat van Netatmo je woonruimte en houdt bij slim verwarmen rekening met het weer. Dankzij de auto-care functie weet je wanneer de batterijen leeg zijn of kun je bekijken waarom je verwarmingssysteem niet goed werkt.

Maar hét unieke van de Netatmo slimme thermostaat is waarschijnlijk het minimalistische ontwerp. Deze komt van de bekende Franse ontwerper Philippe Starck. Je kunt er zelfs je eigen persoonlijke draai aan geven met een van de vier-kleuren stickers.

De voordelen van Netatmo in één oogopslag:

 • Ontwerp door de Franse ontwerper Philippe Starck
 • Tips om energiekosten te besparen in maandelijkse rapporten
 • Analyseert de woon- en weersomstandigheden
 • Auto-onderhoudsfunctie
 • Toegang op afstand, ook via Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit
 • Onderdeel van de Netatmo productfamilie met slimme beveiligingsmaatregelen, verlichting, enz.

Bosch Smart Home – Flexibel en comfortabel

De Bosch Smart Home kamerthermostaat voor vloerverwarming belooft maximaal comfort. Daarnaast beschik je over meer functies in combinatie met de Bosch Smart Home Controller. De smart home vloerverwarming thermostaat is verkrijgbaar voor 230 V en 24 V bedrijfsspanning. Ook kan hij gemakkelijk geïnstalleerd worden in het bestaande frame van de vorige kamerthermostaat. De temperatuur is direct op het apparaat te regelen, via de app, in scenario’s of via spraakbesturing met Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit.

Dankzij de samenwerking met andere slimme apparaten van Bosch Smart Home, kun je je vloerverwarming integreren in je smart home. In tegenstelling tot andere vloerverwarming thermostaten meet de slimme thermostaat van Bosch Smart Home ook de luchtvochtigheid. Daarnaast vertelt hij je wanneer het tijd is om een raam open te zetten. Dit zorgt voor meer frisse en gezondere lucht.

Welk slim vloerverwarmingssysteem is geschikt voor mij?

Kortom, de verschillende fabrikanten hebben veel functies gemeen. Maar de systemen kunnen ook sterk van elkaar verschillen. Welk slim vloerverwarmingssysteem je uiteindelijk kiest daarentegen, hangt helemaal af van jouw voorkeuren en eisen. Als je toch nog hulp nodig hebt bij de keuze, helpen onze experts je! Voor een compleet overzicht van al onze thermostaten neem een kijkje op onze website.

tado° Netatmo Bosch Smart Home
App iOS en Android iOS en Android iOS en Android
Spraakassistent Google Assistant, Amazon Alexa, Siri Google Assistant, Amazon Alexa, Siri Google Assistant, Amazon Alexa, Siri
Bediening op afstand
Geofencing Alleen via Apple HomeKit
Tijdschema’s en automatiseringen
Inzicht in energieverbruik
Compatibiliteit slimme producten Alleen binnen eigen merk Alleen binnen eigen merk Alleen binnen eigen merk
Meting luchtkwaliteit
Hub of bridge benodigd