2023 is begonnen en we laten je zien met welke smart home trends je in het nieuwe jaar rekening kan gaan houden. Het belooft een geweldig jaar te worden voor smart home liefhebbers. Na een kleine dip wordt voorspeld dat de smart home markt in zijn algemeen weer een flinke groei zal gaan doormaken, wat op zijn beurt weer betekent dat we nóg meer technologische innovatie en ontwikkelingen mogen verwachten.

Uiteraard is de grootste smart home trend het nieuwe smart home standaard Matter. Je zult er misschien al eens van gehoord hebben. De nieuwe standaard die eind 2022 is gelanceerd, zal ongetwijfeld de grootste trend van 2023 worden.

Matter is op het moment nog heel nieuw en staat nog in de kinderschoenen, maar gedurende het jaar zullen meer en meer fabrikanten en producten met de nieuwe smart home standaard gaan werken.

Waarom is Matter zo belangrijk? Dat leggen we je graag uit. Matter is een communicatieprotocol dat verschillende netwerken aan elkaar kan verbinden. Wat dit in de praktijk betekent, is dat je in principe geen bridge, gateway of hub meer nodig hebt voor je smart home. Bekijk ook de onderstaande video om meer te weten te komen over Matter:

En het wordt nog beter: Matter legt via hun protocol een brug tussen de verschillende smart home systemen. Je kunt dus al je apparaten die compatibel zijn met Matter aan elkaar verbinden; ongeacht de fabrikant of het ecosysteem. Je kunt dus producten van Google Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKit en dergelijken allemaal opnemen in je smart home.

We horen je al denken: “maar via welk systeem kan ik dan mijn smart home echt bedienen?” Dat kun je gewoon helemaal zelf kiezen, je kunt zelfs tussen de systemen schakelen. Smart home producten die op het moment al samenwerken met Matter, kun je hier op onze website vinden. Wil je meer weten over Matter? In deze blogpost leggen we je alles haarfijn tot in detail uit!

2. Energiebesparing

Een andere smart home trend uit 2022 die zich voortzet dit jaar is de groeiende vraag naar energiebesparende producten. Het ziet er naar uit dat we ook komend jaar nog te maken zullen hebben met hoge gas- en energieprijzen, waar slimme thermostaten en radiatorknoppen je kunnen helpen gericht te besparen. En niet alleen voor je portemonnee is dat gunstig, maar het is daarnaast een stuk milieubewuster.

Energiebesparing staat direct in verband met zonne-energie, aangezien dit een onuitputtelijke natuurlijke bron is. Het opwekken van zonne-energie wordt steeds beter te veroorloven en de technologie blijft ontwikkelen, waardoor wordt verwacht dat dit ook in de smart home sector een grotere rol van betekenis zal gaan spelen.

Energiebesparende smart home apparatuur zal in 2023 van groot belang zijn en we kunnen zeker nieuwe producten op de markt verwachten.

3. Mesh-netwerk en wifi

Mesh-netwerken zijn al langere tijd in ontwikkeling, maar er worden nu echt grote stappen gezet. Met de komst van Thread, is er een mesh-netwerk op de markt gekomen die geen bridge of hub nodig heeft én apparatuur van verschillende fabrikanten kan verbinden. Dit netwerk is in 2022 aanzienlijk populairder geworden.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Thread-verbindingsstandaard wordt gebruikt voor verbinding met het Matter-protocol, wat we eerder hebben genoemd. Des te meer reden voor fabrikanten om in 2023 te kiezen voor een verbinding via Thread.

Ook de snelheid van internetverbinding via wifi zit in de lift en mesh-routers worden steeds populairder. Deze zorgen er namelijk voor dat het internet door het hele huis wordt verspreid, zonder dat het versterken van het signaal ten koste gaat van de snelheid. Meer weten over de werking van een mesh-wifi-systeem? Neem een kijkje bij deze blogpost.

Daarnaast wordt aan de wifisnelheden ook continu gewerkt. Tri-band routers die via werken met Wifi 6 halen onderhand snelheden van wel 3Gbp/s. En niet geheel onbelangrijk: ook Wifi 6 wordt door Matter ondersteund.

Ook leuk om te weten: begin 2023 zullen de eerste routers uitkomen die Wifi 7 gaan ondersteunen, maar dit netwerk zelf zal naar verwachting in 2024 lanceren.

4. Elektrisch rijden

We worden ons allemaal meer bewust van klimaatverandering en dus staat duurzaam leven hoger in het vaandel. Hier is elektrisch rijden natuurlijk onderdeel van. Onderzoek van ING voorspelt bijvoorbeeld dat de vraag naar elektrische auto’s aanzienlijk gaat stijgen in 2023.

Maar deze e-mobility-trend heeft niet alleen te maken met vraag en aanbod – ook met innovatie. Dat was begin januari 2023 te zien op de grootste technologiebeurs van de wereld, CES. Het Nederlandse bedrijf LeydenJar viel daar op met hun innovatieve accu, die twee keer meer capaciteit heeft en zo een auto sneller kan opladen.

Natuurlijk zal het nog even duren voordat deze batterij van de toekomst echt in jouw elektrische auto zit, maar deze ontwikkeling laat zien dat de industrie zich blijft ontwikkelen. De markt voor e-mobility zal dus zeker blijven groeien in 2023.

5. Minder focus op spraakassistenten en smart displays

Voor lange tijd hebben smart home fabrikanten en tech giganten zich gefocust op het optimaliseren van spraakbediening en smart displays, zoals de Google Nest Hub. Ook blijft kunstmatige intelligentie (AI) zich ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld naar de komst van de ultraslimme chatbot ChatGPT.

Nog steeds worden spraakassistenten en smart displays gebruikt, maar de verwachting is dat smart home fabrikanten zelf hier minder op gaan focussen. In plaats daarvan gaat de aandacht meer naar het verbeteren en creëren van smartphone apps die meerdere smart home producten kunnen bedienen, zoals wordt gedaan met de komst Matter.

6. Waterbesparing

In 2022 hebben we al een korte periode van droogte en watertekort meegemaakt in Nederland. Ook is het algemeen bekend dat het van groot belang is dat we met zijn alle bewuster om moeten gaan met het verbruik van ons water. Nu is het aanbod van smart home apparatuur dat zich richt op het besparen van water nog relatief beperkt, maar we zien dit wel als een van de smart home trends van 2023.

Voorbeelden van populaire smart home producten die je kunnen helpen te besparen op je waterverbruik zijn watermelders (leksensoren), tuinbewatering of kranen en douches. We kunnen in 2023 verwachten dat het aanbod van waterbesparende smart home producten zal toenemen en dat er meer bekende merken met producten op de markt gaan komen.

7. Verbeterde slimme gordijn- en rolluiksystemen

Slimme gordijn- en rolluiksystemen zijn al langere tijd een onderdeel van vele smart homes, maar de afgelopen tijd worden deze steeds verder ontwikkeld en aanzienlijk verbeterd. De producten worden steeds gebruiksvriendelijker en gemakkelijker om te installeren.

Wat daarnaast ook meehelpt, is dat je met behulp van deze slimme producten energie kan besparen. Je kunt namelijk warmte binnen, of buiten houden. Zodat je verwarming of airco minder hoeft te verbruiken. Binnen deze productcategorie kunnen we een verdere ontwikkeling en stijging in populariteit verwachten.

Dat slimme rolluiksystemen qua innovatie opvallen dit jaar is gelijk al te zien op de bekende techbeurs CES. Hier won het Nederlandse bedrijf Coulisse namelijk een innovatieprijs voor hun Eve MotionBlinds Upgrade Kit. Bekijk de MotionBlinds producten ook op onze website.

8. Luchtreiniging

Met COVID-19-crisis nog vers in ons collectieve geheugen, zullen luchtreinigers en luchtmonitors een groter maatschappelijk belang hebben. Voor je gezondheid is het überhaupt belangrijk om je te omgeven met een schone lucht. Vele kwaaltjes van hoofdpijn tot longaandoeningen zijn regelmatig aan luchtkwaliteit te wijten.

We zien dat luchtreinigers een duidelijke ontwikkeling doormaken de afgelopen tijd. Naast het reinigen van de lucht, worden ze steeds vaker multifunctioneel ontwikkeld. Zo worden er luchtreinigers met ventilator, airco of verwarming aangeboden.

Sommige aanbieders maken zelfs gebruik van ultraviolet-C lichttechnologie om het aantal aanwezige bacteriën te minimaliseren en meer deeltjes op te vangen via de welbekende HEPA-filters. Slimme luchtreinigers worden naar verwachting populairder en zullen zich blijven doorontwikkelen.

Op naar een mooi – en slim – jaar!

Dat was ‘m dan, ons overzicht van de te verwachtte smart home trends van 2023. Hopelijk ben je net zo enthousiast als wij en kun je niet wachten op verdere ontwikkeling van de smart home wereld. Zit er iets voor jou bij of komen er vragen bij je op? Neem een kijkje op onze website en twijfel er niet over contact op te nemen met onze klantenservice.