In deze video uit onze Start met Smart-serie op ons YouTube-kanaal behandelen we een aantal veelvoorkomende smart home termen, die je echt moet kennen voor het optimaal inrichten van je smart home. Zo leggen we je in deze smart home woordenlijst uit wat smart home precies betekent, wat communicatieprotocollen zijn en wat die zogenaamde ‘bridge’ nou precies doet.

We zetten dus acht woorden voor je op een rijtje die je zeker moet kennen als je bezig bent met het inrichten van je smart home. Van brede termen, zoals smart home, tot meer specifieke producten, als een bridge – we leggen je precies uit wat je moet weten.

Om te beginnen met deze smart home woordenlijst natuurlijk het begrip ‘smart home’’. We verwijzen vaak naar het idee van een smart home, oftewel: een slim huis. Maar wat betekent dit precies? Wanneer is een huis of product slim?

Het begrip ‘slim’ is heel erg breed. Grofweg zou je kunnen zeggen dat producten slim zijn als ze op afstand bestuurd kunnen worden of op een bepaalde manier geautomatiseerd zijn. Neem bijvoorbeeld een beveiligingscamera die je op afstand kunt bedienen, een deurbel waarbij je via een app kunt zien wie er voor de deur staat of een thermostaat die op bepaalde tijden in dag automatisch lager of hoger gezet wordt.

Het idee van een smart home is dat deze slimme producten zoveel mogelijk samenwerken. Voordelen hiervan zijn dan dat je huis prettiger, veiliger en duurzamer wordt. Een slim huis neemt werk over van jou en kan deze vaak zelfs op een ‘slimmere’ manier uitvoeren, door efficiënt samen te werken met de slimme producten in je huis.

2. Internet of Things (IoT)

Misschien heb je ooit wel eens het woord IoT, of: Internet of Things, voorbij horen komen. Dit is eigenlijk een verzamelterm voor bepaalde soort technologieën. Al deze technologieën hebben gemeen dat ze een automatische interactie hebben met mensen of met andere mensen. Vaak gebeurt dit op basis van bepaalde metingen.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een rookmelder die met een sensor brand detecteert, alarm slaat en een bericht naar de smartphone van de bewoners stuurt. Het concept van IoT is een goede manier om het voordeel van smart home uit te leggen; mensen worden namelijk ontlast van bepaalde handelingen doordat dingen geautomatiseerd zijn.

3. Wifi en mesh-netwerken

Smart home en IoT omschrijven dus systemen en producten die met elkaar communiceren, maar hoe maken die producten dan verbinding met elkaar? Een veel voorkomende manier om dit te doen is natuurlijk wifi. Wifi staat voor Wireless Fidelity en is heel simpel gezegd een manier om producten via een draadloos netwerk met elkaar te verbinden. Naast dat je wifi dus gebruikt om zelf op het internet te surfen, kun je het ook gebruiken om verschillende producten op elkaar af te stemmen.

Om nog betere wifi te krijgen, kun je een zogenaamd mesh-netwerk creëren. Veel mensen lopen tegen bepaalde problemen aan met hun wifi thuis, bijvoorbeeld dat het wifi traag is of vaak uitvalt, of dat op bepaalde plekken in huis het bereik minder goed is. Een mesh wifi-netwerk lost dit voor je op.

Voor een mesh-netwerk heb je naast je reguliere wifirouter (die je aansluit op de modem) ook meerdere hubs die je op verschillende plekken in je huis zet. Deze hubs communiceren dan met elkaar en met je router, waardoor een sterker en groter wifinetwerk ontstaat.

4. Communicatieprotocollen

Wifi kan dus functioneren als een manier waarop slimme producten met elkaar kunnen communiceren. Het is dus een zogenaamd ‘communicatieprotocol’; een manier waarop producten met elkaar praten. Een ander bekend communicatieprotocol is Bluetooth, maar er zijn ook een aantal andere minder bekende protocollen. Laten we ze allemaal even kort langsgaan.

Bluetooth

Bluetooth, we kennen het allemaal wel. En dit is ook gelijk het grote voordeel van dit protocol, het is makkelijk in gebruik en vrij universeel – elke smartphone werkt bijvoorbeeld met Bluetooth. Daarnaast is Bluetooth zuinig in energieverbruik, helemaal als je het vergelijkt met wifi.

Dat is echter ook weer een nadeel, aangezien Bluetooth trager is met het versturen van gegevens en ook minder gegevens in een keer met elkaar kan versturen. Maar, het grootste nadeel van dit protocol is toch wel dat er een beperkt bereik is. Als je te ver van een product af bent, kun je hem dus niet meer verbinden.

ZigBee

ZigBee is een draadloos protocol dat werkt in een mesh-netwerk. Het gebruikt het ene apparaat om een signaal door te geven aan het andere apparaat, waardoor het netwerk versterkt en uitgebreid wordt. Ieder product in het netwerk werkt op deze manier als een versterker van het signaal. Zo wordt niet alleen je bereik groter, maar ook de verbinding betrouwbaarder.

Het bereik van ZigBee ligt tussen de 10 en 20 meter, afhankelijk van de omgeving. En in tegenstelling tot de protocollen wifi, kan Zigbee worden gekenmerkt door energie-efficiëntie, gebruiksgemak en flexibiliteit. Door de lage energiebehoefte is ZigBee het ideale protocol voor apparaten die op batterijen werken. Apparaten kunnen jarenlang via dit signaal communiceren, zelf op moeilijk bereikbare plekken.

Thread

Dan hebben we nog een ander, nieuwer communicatieprotocol: Thread. Van dit communicatieprotocol kunnen vooral HomeKit-gebruikers profiteren. Ook dit protocol ondersteunt een bepaalde mesh-functionaliteit. Apparaten die op Thread werken ontvangen en verzenden gegevens en kunnen zo rechtstreeks met elkaar communiceren. Net zoals Zigbee en Bluetooth wordt het gekenmerkt door een laag energieverbruik en is het daardoor geschikt voor smart home apparaten die werken op batterijen.

Matter

De volgende term die we graag even willen toelichten is: Matter. Als je nog niet helemaal in het smart home wereldje zit, komt deze naam je misschien niet bekend voor, maar we kunnen je verzekeren dat dit je leven een stukje makkelijker gaat maken.

Er zijn tot nu toe namelijk altijd veel smart home ecosystemen geweest. Deze ecosystemen vormen de manier waarop je je smart home kunt besturen. Een voorbeeld: Google Assistant. Je bedient je slimme producten op de Google Nest Hub, alleen deze Nest Hub kan alleen producten bedienen die met Google Assistent werken. Producten van bijvoorbeeld Apple werken hier niet mee, want deze werken alleen met Apple HomeKit.

Goed om te realiseren is dus dat een ecosysteem wat anders is dan een communicatieprotocol. Een communicatieprotocol is de technische ‘taal’ die de producten met elkaar spreken, terwijl een ecosysteem het daadwerkelijk besturingssysteem is, bijvoorbeeld in de vorm van een app of hub.

Matter is namelijk een nieuw smart home standaard wat de smart home wereld op z’n kop aan het zetten is. Door middel van Matter, kunnen verschillende ecosystemen met elkaar gebruikt worden. Het doel is dat alle smart home apparatuur met elkaar kan samenwerken, zonder dat je verschillende hubs, bridges en gateways nodig hebt.

Wil je meer weten over Matter? Bekijk dan even onze video die we hierover hebben gemaakt.

5. Hub of bridge

We hebben dus al besproken dat een smart home verschillende slimme producten binnen je huis met elkaar verbindt en dat dit gaat via een bepaalde ‘taal’, in de vorm van een communicatieprotocol. Nu heb je vaak een product nodig die deze verbinding tot stand brengt. Dat product noemen we een hub, of ook wel: bridge, gateway of basisstation. Dit verschilt een beetje per merk, vaak heeft ieder merk zijn eigen naam, maar wordt er dus hetzelfde mee bedoelt.

Zo’n smart home hub vormt dan de basis voor je smarthome. Hij functioneert ook gelijk als een soort bedieningscentrum, met soms een display waarop je gemakkelijk alles kunt besturen. Een goed voorbeeld hiervan, die ook al een hele toepasselijke naam heeft, is de Google Nest Hub. Deze Hub bedient alle apparaten die met Google Assistant werken.

Je hebt een hub dus nodig om alles te automatiseren en op elkaar af te stemmen. Ook kun je vaak via de hub gebruik maken van spraakbediening.

Je zou dus kunnen stellen dat een smart home hub vrij belangrijk is voor je smart home, maar toch heb je die niet altijd per se nodig. Gebruik je bijvoorbeeld het communicatieprotocol Bluetooth? Dan is een hub of bridge niet vereist, maar weet dan wel dat de producten ook alleen werken binnen het Bluetooth bereik.

6. Geofencing

Je kan dit gebied nu gebruiken om bepaalde automatiseringen mee in te stellen en je smart home nog slimmer te maken. Via je smartphone wordt namelijk doorgegeven of je je binnen of buiten dit aangegeven gebied bevindt. Als jij bijvoorbeeld dit gebied verlaat, kun je automatisch de verwarming lager of uit zetten. Of de deur automatisch op slot doen via een slim slot.

7. Automatiseringen

Je hebt de term ‘automatiseringen’ nu al een paar keer voorbij horen komen. Maar wat zijn dit nou precies? Slimme apparaten voeren bepaalde acties uit op commando en deze commando’s kun je automatiseren. Dit kun je onder andere doen door middel van tijdschema’s. Je kunt bijvoorbeeld een tijd instellen dat de lichten aangaan ‘s avonds, of ‘s ochtends het koffiezetapparaat aanzetten vlak voordat je wekker gaat.

Toch worden nog slimmere automatiseringen getriggerd door andere slimme producten die iets waarnemen. Bijvoorbeeld een open raam sensor die registreert dat een raam openstaat en daardoor de verwarming lager zet. Of een camera die een beweging registreert in de achtertuin en daardoor de verlichting aanzet.

Je kan deze automatiseringen vaak ook merkoverschrijdend gebruiken, door middel van de ecosystemen waar we het eerder over hadden. Zolang de producten werken met hetzelfde ecosystemen, of Matter, kunnen op deze handige manier met elkaar samenwerken.

Smart home woordenlijst: veel te ontdekken

In de wereld van smart home kan veel, maar valt ook nog veel te ontdekken. Deze smart home woordenlijst zal daarom zeker niet genoeg zijn om je op de hoogte te brengen van alle mogelijkheden. Neem daarom zeker een kijkje in onze webshop.