De afgelopen weken hebben we de gelegenheid gehad om de nieuwe Sonos Era 100 te testen op het gebied van geluid, besturing en andere slimme functies. Bereid je dus voor op de ultieme Sonos Era 100 review, waarin we jou vertellen of deze nieuwe speaker de moeite waard is.

Qua uiterlijk maakt de Sonos Era 100 al een goede indruk. Hij is iets groter en zwaarder dan de Sonos One, maar doet er niet voor onder. Het is namelijk goed om te weten dat de Sonos Era 100 de Sonos One speaker moet gaan vervangen.

Het instellen van de Sonos Era 100 gaat net zo snel en gemakkelijk als we van Sonos gewend zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de nieuwste Sonos-app downloaden en, als je er nog geen hebt, een account aanmaken. De app is intuïtief en stelt direct de Sonos Era 100 voor als mogelijk verbonden apparaat. Daarna hoef je alleen nog maar de Era 100 aan te sluiten en je kunt aan de slag.

Hoe bedien je de Sonos Era 100?

De bediening van de Era 100 op het apparaat zelf is zeer intuïtief dankzij een aangepast design. Vooral de volumeregeling via een nieuwe, smalle schuifbalk, die met een simpele vingerbeweging wordt bediend, is erg welkom. Er is ook een schakelaar om de microfoon in en uit te schakelen en een knop waarmee je berichten kunt afspelen.

De Era 100 heeft ook de gebruikelijke play/pauze-knoppen en de mogelijkheid om nummers over te slaan of terug te gaan. Dit werkte allemaal perfect, maar af en toe zat er een vertraging van een paar seconden tussen de uitgevoerde acties en de reactie van de speaker. Gelukkig kon dit met de eerste update worden verholpen. Verschillen in de reactiesnelheid van de Era 100 kunnen ook af en toe te wijten zijn aan de functies die je gebruikt.

Sonos Era 100 review: woofer

Laten we overgaan tot het interessantste deel van deze Sonos Era 100 review: de geluidskwaliteit. Laten we beginnen met zeggen dat de Era 100 ons positief heeft verrast. Ik werd meteen al getroffen door de krachtige bas. De 25 procent grotere woofer van de Era 100 valt onmogelijk te negeren. Het blijkt een van de duidelijk merkbare verbeteringen te zijn ten opzichte van de Sonos One.

Toch moesten we er in het begin aan wennen, omdat de versterkte bas de tweeters te veel overschaduwde, afhankelijk van het nummer. Dit gold echter alleen voor de standaardinstellingen en kon snel worden verholpen door de instelbare equalizer. Hier kunnen de tweeters en de woofer met veel bas nog eens specifiek worden afgesteld.

Sonos Era 100 review: tweeter

Over de tweeters gesproken: Sonos heeft zichzelf ook hier niet in de steek gelaten. Het geluid is absoluut kristalhelder. De links-rechts speakers verdelen het geluid prettig in de kamer, zodat ik nooit het gevoel had van eenzijdig geluid.

Sonos Era 100 review: spraakbediening en microfoon

Natuurlijk heeft de Era 100 ook de mogelijkheid voor spraakbediening via de ingebouwde microfoon. Die konden we ook handig uitschakelen via een kleine schakelaar aan de achterkant. De spraakherkenning verliep soepel: zelfs in de keuken kon de Era 100 ons goed verstaan en accuraat reageren.

Een verandering die Google-gebruikers niet waarderen is het gebrek aan ondersteuning voor Google Assistant; de Era 100 ondersteunt nu alleen Amazon Alexa als spraakassistent. Al is dit niet helemaal waar: omdat de fabrikant zich bewust is van de relevantie van de eigen app, is vanaf de Era-serie de geïntegreerde Sonos Voice Control te vinden, waarmee nu ook spraakbediening mogelijk is.

De Trueplay-functie van de Era 100

De microfoons zijn ook belangrijk voor het kalibreren van de Trueplay-functie. De nieuwe modellen van de Era-serie werden zoveel mogelijk met deze functie aangeprezen en we waren dan ook erg benieuwd naar het resultaat. Je hebt de keuze tussen een snelle en geavanceerdere instelling. De snelle was binnen ongeveer 30 seconden klaar en leidde tot een kleine, maar voor mij niet al te bijzondere verbetering van de geluidsafstemming. Deze ‘Quick Tuning’ is nu ook beschikbaar voor Android gebruikers.

De geavanceerdere versie van de Trueplay-functie zou meer gebruikt moeten worden door liefhebbers van slimme geluidssystemen, omdat de afstellingsmogelijkheden hier duidelijker naar voren komen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om de Era 100 goed te positioneren wanneer je de Trueplay-functie gebruikt. Boven op de kledingkast, in de hoek bij de televisie of midden in de kamer: de Era 100 klonk op elke plek in de flat anders en juist daarom was het zo belangrijk om Trueplay steeds opnieuw in te stellen om het beste uit de luidspreker te halen.

Compatibiliteit met andere apparaten

Inmiddels is het niet meer nodig om Sonos-producten via het wifinetwerk te verbinden. De mogelijkheid voor een snelle verbinding via Bluetooth en AUX-aansluiting komt goed van pas. De verbinding met Bluetooth werkte zonder problemen en was slechts twee klikken gedaan.

Zoals altijd kan de verbinding met de AUX-poort wat omwegen met zich meebrengen. Dit werkt alleen via een USB-C aansluiting. Voor velen klinkt dit misschien niet als een groot probleem. De meeste fabrikanten van smartphones en laptops maken immers steeds meer gebruik van deze aansluiting. Voor een oudere generatie is een AUX-aansluiting echter nog steeds jack to jack. Hier moet je rekening mee houden en een externe AUX-kabel of een adapter plannen.

De verbinding met andere alledaagse apparaten zoals laptop of Nintendo Switch werkte ook zonder problemen via Bluetooth en is ideaal voor snel gebruik.

Meer uit de wereld van Sonos

De wereld van Sonos heeft ontzettend veel te bieden voor zowel de instappers tot de grote audiofanaten. tink heeft dit allemaal al voor je op een rijtje gezet en de wereld van Sonos 2023 in één video samengesteld om je een goed begin te geven in het ontdekken wat het beste bij jou past!

Sonos Era 100 review: onze conclusie

Met een blik op de hele Sonos portfolio, zien we de Sonos Era 100 – in de traditie van zijn voorganger, de Sonos One – meer als een speaker voor gemiddeld gebruik. Het entertainmentsysteem van de televisie kan worden uitgebreid met de Era 100, maar daar zijn duidelijk stabielere boxen voor met de Sonos Era 300 of de klassiekers als de Sonos Beam of de Sonos Arc.

Maar als je op zoek bent naar een betrouwbare speaker om op indrukwekkende wijze je nieuwe favoriete nummer af te spelen, dan is de Era 100 precies goed. Helemaal als een groot geluidssysteem in jouw flat niet de moeite waard is vanwege het formaat, ben je waarschijnlijk hartstikke tevreden met de Sonos Era 100.