Met de Era 300 presenteert Sonos een draadloze speaker die speciaal is ontwikkeld voor kamervullend geluid met Dolby Atmos. En daarmee begeeft hij zich op nieuw terrein. In deze Sonos Era 300 review hebben de Atmos-speaker getest en delen we graag onze bevindingen. Zet Sonos een revolutie in gang met de launch van de Era lijn? En wat het betekent de nieuwe speaker voor je toekomstige Sonos home cinema?
Voor dat we beginnen aan de Sonos Era 300 review valt één ding meteen op: de Sonos Era 300 ziet er behoorlijk anders uit. Smaken verschillen, maar wij bij tink zijn positief! Met zijn smallere taille en de daaruit voortvloeiende zandlopervorm onderscheidt hij zich qua uiterlijk van voorgaande modellen. Daarover zijn de meningen al verdeeld.
De Era 300 is vanaf het begin ontworpen als een luidspreker voor kamervullend geluid. Aan elke kant zijn een tweeter en een woofer weggewerkt. Een andere tweeter straalt geluid uit naar boven. Het ontwerp helpt aan de ene kant het geluid van de drivers in de juiste hoek langs de kast te schieten. Ook helpt het smal toelopende ontwerp om de werkelijke diepte van de speaker te verbergen. Voor een speaker die is uitgerust met 6 drivers, is hij alsnog indrukwekkend compact.
Sonos Era 300 review: indrukwekkend geluid voor het formaat
Wat de Era 300 met deze drivers doet, kan alleen maar worden omschreven als een technisch hoogstandje. Het totale ‘geluidsbeeld’, zoals dat zo mooi heet, is veel breder dan je zou verwachten van zo’n compacte luidspreker. Zelfs in de stereomodus. Ook de bas is werkelijk indrukwekkend voor een speaker van dit formaat. Maar met Dolby Atmos komt de Era 300 pas echt tot zijn recht.
Muziek in Dolby Atmos – een geheel nieuwe ervaring
De geluidservaring van de Era 300 met Dolby Atmos is moeilijk te beschrijven. Je moet het gewoon ervaren. Als je een goed gemixt nummer vindt, heb je het gevoel dat je voor een muur van luidsprekers zit. Tijdens “Believer” van Imagine Dragons klinkt het alsof het slagwerk uit de hoeken van de kamer komt, hoewel daar geen speakers staan. En aan het einde van de bridge voor het refrein gaat de luide ‘swoosh’ door de hele kamer.
Tijdens het nummer “10:35” van Tiësto & Tate McRae kwam het geluid soms zelfs rechtstreeks van de zijkant. “Unholy” van Sam Smith & Kim Petras is een ander fantastisch voorbeeld van de brede soundstage: het refrein lijkt zich over de hele breedte van de kamer uit te strekken. Als je de Era 300 niet helemaal tegen een muur plaatst, lijkt de zang zelfs van achteren te komen. We doen ons best om je mee te nemen in onze beleving, maar het beste is om het zelf te beleven.
De juiste opstelling is de sleutel tot succes
Wanneer de engelen zingen op Pink Floyd’s “The Great Gig in the Sky”, vullen hun stemmen de hele kamer met Dolby Atmos. En bij liveopnames zoals “Baba O’Riley” van The Who heb je bijna het gevoel dat je op de eerste rij voor het podium staat.
Belangrijk om rekening mee te houden: het effect is alleen optimaal als de speaker correct is geplaatst. De weg naar de muren moet aan beide zijden vrij zijn (zonder gordijn ervoor) en de luidspreker moet ongeveer op oorhoogte staan. Een standaard is de gemakkelijkste manier om dit te doen. Maar dit mag echte muziekliefhebbers niet afschrikken. Het is de moeite waard hiervoor om wat ruimte in huis te creëren.
Waar vind ik muziek in Dolby Atmos?
Helaas is de selectie van nummers die in Dolby Atmos zijn gemixt nog vrij klein. Ook de streamingdienst moet goed gekozen worden. Met Spotify, dat niet eens HiRes audio aanbiedt, kom je niet ver. Via een Amazon Music Unlimited abonnement heb je wel toegang tot zowel HiRes als Atmos. De “Best of Dolby Atmos”-afspeellijst geeft een goede eerste indruk van wat er mogelijk is met muziek in ruimtelijk geluidsformaat. Apple Music is van plan binnenkort te volgen en ook ruimtelijke audio aan te bieden.
De Sonos Era 300 als de perfecte aanvulling voor home cinema
Op het laatste evenement waar Sonos ons voor het eerst kennis liet maken met de nieuwe Era speakers, stond ook de ultieme home cinema opstelling opgesteld: een Sonos Arc, twee Era 300’s achter de bank en twee Sonos Subs verspreid over de kamer.
We kregen twee filmfragmenten te zien. De eerste toonde een vrij rustige scène uit “A Quiet Place”, waarin Emily Blunt zich verstopt voor een van de blinde, maar geluidsgevoelige monsters in de kelder en deze probeert af te leiden met een eierwekker. We konden steeds precies horen waar de klok zich in de kamer bevond, maar er was geen speaker waar het getik vandaan kwam.
Hieruit blijkt dat deze opstelling niet onderdoet voor een volwaardig 7.2.4 systeem. Hoewel de twee speakers aan de zijkanten in werkelijkheid niet aanwezig zijn, slaagde de nieuwe technologie erin om dit geluid vanuit de Era 300 te simuleren.
Een “echte” 7.1.4 opstelling
Het tweede filmfragment was de allerlaatste scène uit “Top Gun: Maverick”. We hoorden straaljagers en raketten boven onze hoofden door de kamer suizen. Over het algemeen waren de geluiden zeer gedifferentieerd, hoewel de lage tonen in deze opstelling naar onze smaak te veel overstemden (een enkele sub zou zeker voldoende zijn geweest voor de grootte van de kamer).
De Era 300 is dus niet alleen een uitstekende speaker, maar ook de perfecte aanvulling op een Sonos home cinema opstelling. Vooral omdat je een compleet 7.1.4 Atmos-systeem kunt samenstellen met slechts een soundbar, twee speakers en een subwoofer. Ter vergelijking: een klassieke Atmos-opstelling vereist drie speakers aan de voorkant, twee aan de zijkanten en twee aan de achterkant, naast de subwoofer.
De Era 300 instellen: snel en gemakkelijk
Het instellen van de Sonos Era 300 gaat heel gemakkelijk. De app herkent de speaker meteen en de set-up was in minder dan een minuut voltooid. Bovendien is er voor de Android-gebruiker extra goed nieuws: Trueplay is met de Era 300 eindelijk mogelijk zonder iPhone.
Ik startte de configuratie in de app en even later scande de Era 300 de kamer met de karakteristieke lasergeluiden. In tegenstelling tot iOS, waar je met je iPhone door de kamer loopt, zit je gewoon zo’n 30 seconden te wachten. Dit is misschien niet zo nauwkeurig als bij iOS, maar we heb nog geen verschil kunnen ontdekken tussen de Quick Tuning via Android en de volledige Trueplay Tuning voor iOS.
Volledig opnieuw ontworpen interface
De Sonos Era 300 is zoals gebruikelijk te bedienen via de Sonos-app. Nieuw is echter de bediening van de speaker op de box zelf. Het volume wordt nu geregeld via een schuifknop die enigszins in de behuizing is verwerkt. Zo kun je er niet met je vinger vanaf glijden en het volume bijna continu aanpassen. De schuifknop gaat echter niet van nul tot 100. Je kunt ook meerdere keren op de uiteinden tikken om het volume op de klassieke manier te wijzigen.
Google Assistant maakt plaats voor Sonos Voice Control
De hardwareschakelaar voor de microfoon is ook helemaal nieuw. Deze is niet te omzeilen door trucjes met de software en zorgt dus voor volledige privacy wanneer je dat wilt. De microfoon wordt natuurlijk gebruikt voor spraakbediening. Maar ook hier is het een en ander veranderd: Google Assistant is niet meer ingebouwd. In plaats daarvan vertrouwt Sonos op Amazon Alexa en de eigen spraakassistent Sonos Voice Control. Die laatste wordt uitsluitend gebruikt voor muziekbediening en niet voor je smart home.
Koppeling met Bluetooth en jack kabel
Ook nieuw is een Bluetooth-knop op de achterkant. Daarmee kun je voor het eerst een eigen speaker van Sonos koppelen met een smartphone en andere apparaten zonder app. Weg is echter de Ethernet-poort die anders gebruikt kon worden om de Sonos speakers met de router te verbinden om problemen op te lossen of firmware-updates uit te voeren. In plaats daarvan zit er nu een USB-C-poort op de speaker.
De Ethernet-aansluiting is beschikbaar als een aparte adapter, evenals een jack-aansluiting. Hierdoor kan de Era 300 gekoppeld worden aan andere apparaten, zoals een platenspeler. Als zelfs maar één Sonos-speaker op de platenspeler wordt aangesloten, kan het hele Sonos-systeem het geluid afspelen. Je kunt dus eindelijk jouw platencollectie op Sonos-speakers afspelen zonder extra hardware.
Meer uit de wereld van Sonos
De wereld van Sonos heeft ontzettend veel te bieden voor zowel de instappers tot de grote audiofanaten. tink heeft dit allemaal al voor je op een rijtje gezet en de wereld van Sonos 2023 in één video samengesteld om je een goed begin te geven in het ontdekken wat het beste bij jou past!
Sonos Era 300 review – onze conclusie
Wij zijn hoe dan ook onder de indruk van de Sonos Era 300. Misschien zelfs enthousiast. Tijdens de test toverde het Atmos-geluid van de verschillende muzieknummers meerdere malen een grote glimlach op ons gezicht. Het potentieel van deze speaker voor home cinema is ook enorm en maakt dat het echt te overwegen om een Atmos-opstelling met de nieuwe Sonos Era 300 op te zetten.
Velen zullen het kamervullende geluid van de Era 300 als een slim trucje beschouwen. En wie gewoon het best mogelijke geluid in stereo wil, is beter af met de Sonos Five. Toch raden we alle muziekliefhebbers aan om het unieke geluid in ieder geval zelf te ervaren. Of dat nou in de winkel is of bij een vriend thuis.
Sonos wil zich positioneren als pionier voor surround sound
Overigens maakt Sonos er zelf geen geheim van dat de muziekselectie waarvoor de Era 300 is gebouwd nog vrij klein is. In plaats daarvan waren ze er op het recente luisterevenement van overtuigd dat de selectie snel zou moeten groeien zodra geschikte speakers zoals de Era 300 op grote schaal beschikbaar zijn. Ze werken immers ook rechtstreeks samen met veel artiesten.
Het feit dat Sonos überhaupt een dergelijk product lanceert, voor een niche die nog nauwelijks bestaat, laat zien hoezeer ze in dit project geloven. Wat ons betreft, is het geweldig dat Sonos zijn ingenieurs de kans geeft om geheel nieuwe benaderingen te realiseren. En het geeft ons, en vooral jou, de kans om al je favoriete muziek op een volledig nieuwe manier te beleven.