Met de Sonos Ray breidt Sonos zijn soundbar-assortiment uit met een betaalbaar alternatief voor beginners. We hebben de Sonos Ray aan de tand gevoeld en vertellen je in dit review precies waartoe hij in staat is.
Met slechts 56 centimeter is de Sonos Ray verrassend compact voor een soundbar. Het gewicht van bijna twee kilogram geeft echter al aan dat de Ray vol zit met technologie. Twee tweeters en twee speakers voor middelhoge tonen zijn ingebouwd. De compacte soundbar doet zich niet onder voor populaire modellen als de Sonos Beam.
En inderdaad, de vier luidsprekers met versterkers zorgen voor een verbluffend goed geluid. Sonos heeft een evenwichtig geluid en stemgeluid beloofd, en is deze belofte meer dan nagekomen. Hoe luidt de explosies in de film ook zijn, Sonos zorgt ervoor dat de dialogen uit je film of serie niet wegvallen.
Ondanks het ontbreken van een echte bas in de speaker, overtuigt de soundbar ook zeker in lage tonen. Dankzij de perfect afgestemde akoestische architectuur klinken de lage frequenties goed, zonder te dreunen. Over het algemeen biedt de Ray dus een goed uitgebalanceerd geluid.
Voor wie behoefte heeft aan een écht lage bas, is het aan te bevelen de soundbar te gebruiken in combinatie met de Sonos Sub. Maar dat neemt niet weg dat de Ray zelf ook zeker voorzien is van een meer dan voldoende bas.
Surround sound met de Sonos Ray – dankzij Dolby Digital
Het surround-geluid werkt beter dan verwacht, zelfs met de kleine afmetingen van de Sonos Ray. De twee buitenste luidsprekers kunnen een even groot gebied bestrijken als de grotere modellen van Sonos.
Toch raden we voor de volledige surround-ervaring nog steeds aan om twee Sonos One SL-luidsprekers als speakers door de kamer te gebruiken. Op die manier komt het geluid echt van alle kanten. Zoals eerder aangegeven kun je ook gemakkelijk en zonder kabels een Sonos Sub toevoegen, voor de echte bass-liefhebbers onder ons.
Het betaalbare alternatief voor de Sonos Beam Gen. 2
De Sonos Ray klinkt zover echt bijna te mooi om waar te zijn toch? Hoe kan hij dan een hele 200 euro goedkoper zijn dan de Sonos Beam 2? Dat komt omdat er bespaart is op precies de juiste vlakken.
Het eerste wat opvalt, is dat de Ray geen HDMI-ingang heeft. In tegenstelling tot de Sonos Arc en Beam 2, ondersteunt de Ray daardoor geen Dolby Atmos. Dat werkt namelijk alleen via een HDMI e-Arc aansluiting op de TV. In plaats daarvan heeft de Ray alleen een optische ingang. Dat maakt hem compatibel met de overgrote meerderheid van televisies.
Slim, zelfs zonder spraakbesturing
De mogelijkheid tot spraakbesturing is ook achterwege gelaten bij de nieuwe Ray. Google Assistant en Alexa zijn niet geïntegreerd in de nieuwe soundbar. Dit betekent dat de Ray ook niet in aanmerking zal komen voor Sonos Voice Control.
Dus geen muziek via spraakbesturing? Verre van dat. In onze test hebben we de Ray zonder problemen geïntegreerd in de Google Home-app. We konden op elk moment afspelen, pauzeren en het volume wijzigen via Google Assistant. Alles wat we hiervoor nodig hadden was een Google Nest Mini.
Je kunt een bundel tegen een speciale prijs op onze website aanschaffen. Met Amazon Alexa zou de integratie net zo eenvoudig moeten zijn.
De app is hetzelfde als voor de andere Sonos-modellen. Daarnaast is de Ray compatibel met de meest populaire streamingdiensten. Zoals gebruikelijk kun je Spotify, Deezer, YouTube Music, Amazon Music, Audible en nog veel meer aansluiten via de Sonos-app. Ook Sonos Radio behoort tot de mogelijkheden.
Apple-gebruikers kunnen muziek rechtstreeks naar de soundbar streamen via Apple AirPlay en genieten van de Trueplay-functie van de Ray. Met behulp van jouw iOS-apparaat kunt je het geluid aanpassen aan de omstandigheden in de kamer.
Besturen via je eigen afstandsbediening
Je kunt het volume van de Sonos Ray gemakkelijk regelen op de televisie met de afstandsbediening. Dit werkt al met de Sonos Arc en de Beam 2 en nu dus ook hier.
Natuurlijk klinkt de Ray, met één speaker minder, niet zo goed als de Sonos Beam. Toch is het verbazingwekkend hoeveel geluid er uit de compacte soundbar komt. Welke van de twee draadloze soundbars het beste bij je past, kun je trouwens vinden in onze vergelijking.
Eindelijk een gaming soundbar van Sonos
Als je een PlayStation of Xbox in de tv-meubel hebt staan, kun je de Sonos Ray ook rechtstreeks op de console aansluiten via een optische verbinding. Zo kun je ook van Dolby Digital 5.1 surround sound genieten tijdens het gamen. Tuurlijk, de andere Sonos-soundbars kunnen dat ook.
Maar de Ray, met zijn lage prijs, bereikt ook voor het eerst beginners. Als je alleen op zoek bent naar goed geluid voor je console en niet meer dan 300 euro wilt uitgeven, dan is de Sonos Ray zeker weten geschikt.
Surround sound ook op de PC
Sonos adverteert de Ray ook als een soundbar voor de computer. Ook dit hebben we voor je uitgeprobeerd. Dankzij zijn compacte formaat past hij gemakkelijk op het bureau. Voorwaarde is natuurlijk een optische uitgang op de computer.
In onze test merkte wij een duidelijk waarneembare vertraging van 200 milliseconden in het Dolby Digital-output formaat. Als gevolg daarvan liepen lippen en geluid nooit helemaal synchroon. Dit komt door de compressie en de snelle reactietijd van de monitor. Hierdoor is de Ray in principe geschikt voor gaming en streaming.
Voor competitief spelen is het sowieso beter om een koptelefoon te gebruiken. Als je de geluidsweergave op de PC op stereo zet, is er geen vertraging. Televisies hebben over het algemeen een langere reactietijd, en daarom zijn er daar geen problemen.
De Sonos Ray review – onze conclusie
De Ray, daarentegen, is duidelijk gericht op beginners. Voor slechts 299 euro biedt de Sonos Ray een indrukwekkend geluid. En tegen een veel lagere prijs. De bas is indrukwekkend, de dialoog is verstaanbaar en het weglaten van Dolby Atmos-ondersteuning en de geïntegreerde stembesturing maakt weinig uit.
Als je op zoek bent naar een betaalbare soundbar voor de televisie, console of zelfs pc, dan is de Sonos Ray de juiste keuze. Wie graag hardop naar muziek luistert, zal ook blij zijn met de talloze streaming providers die compatibel zijn met de Ray.
Bestel de Sonos Ray nu bij ons op de website. Klik op onderstaande link in de foto om een kijkje te nemen en verder in te zoomen op de specificaties.
Ben je benieuwd naar de exacte overeenkomsten en verschillen tussen de Sonos Ray en andere Sonos soundbars? Bekijk dan onze video waarin we de soundbars uitgebreid vergelijken: