Met de Sonos Ray lanceert Sonos in juni een instapmodel soundbar voor de laagste prijs tot nu toe. Maar is het de moeite waard om de soundbar te kopen? Of zou het beter zijn om iets meer uit te geven aan de tweede generatie Sonos Beam? Het korte antwoord: dat hangt ervan af. Waar dat precies vanaf hangt? Dat leggen wij je hier allemaal uit.
De Sonos Ray belooft home cinema-geluid voor beginners. Met een breedte van slechts 56 centimeter heeft Sonos twee tweeters voor hoge tonen en twee drivers voor middelhoge tonen ingebouwd. De Ray is negen centimeter korter dan de Beam en heeft één luidspreker minder. Dankzij zijn compacte formaat past de slimme soundbar in de meeste televisiemeubels, maar er is ook de mogelijkheid de soundbar op te hangen met behulp van de Sonos Ray Wandbeugel.
Net als zijn voorgangers is de Ray via wifi verbonden met de Sonos-app. Je kunt dus meerdere Sonos-speakers toevoegen aan de soundbar en voor een volwaardig 5.1 surround-systeem kun je een Sonos Sub aanschaffen. Spraakbesturing via Alexa en Google Assistant is niet geïntegreerd in de Sonos Ray.
De cruciale vraag: hoe zit het met Dolby Atmos?
Dolby Atmos is een technologie die het geluid naar het plafond stuurt, zodat deze vervolgens weer naar jouw luisterpositie wordt weerkaatst. Dolby Atmos is bij de Ray helaas niet mogelijk; hiervoor moet namelijk een soundbar worden aangesloten via HDMI e-ARC. In tegenstelling tot de Beam, heeft de Sonos Ray geen HDMI-aansluiting. In plaats daarvan is er een optische aansluiting aan de achterkant.
In plaats daarvan sluit je de Ray via de optische kabel aan op je televisie, computer of console, als deze een overeenkomstige aansluiting heeft. De optische aansluiting maakt de Sonos Ray een ideale soundbar voor gaming. Je kunt hem bijvoorbeeld gemakkelijk aansluiten op de Playstation, Xbox en op de meeste gaming computers.
Maar ook voor wie gewoon van films of series met surround sound wil genieten, is de Sonos Ray op zijn minst een interessante optie. Dolby Atmos is lang niet op alle televisies beschikbaar en optische aansluitingen zijn daarentegen ook gebruikelijk op oudere televisies zonder e-ARC-aansluiting. Met de Sonos Ray kun je namelijk wel genieten van Dolby Digital 5.1 en DTS Digital surround sound, wat al aardig in de buurt komt van geluid als in de bioscoop.
Sonos Bram (Gen. 2) – een krachtige allrounder
Met vier drivers voor het middenbereik en één tweeter levert de Sonos Beam een rijker geluid in zijn totaliteit. Daarnaast kun je net iets meer met deze soundbar. Met de tweede generatie Beam kun je namelijk wél van echt Dolby Atmos-geluid via de HDMI e-ARC-aansluiting genieten. Om dit te kunnen gebruiken, heb je uiteraard een compatibele televisie nodig. Als de televisie Dolby Atmos niet ondersteunt, zal alleen Dolby Digital of DTS Surround worden gebruikt via de HDMI-ingang. In ons artikel over het opstellen van je eigen thuisbioscoop is alle benodigde informatie te vinden.
Daarnaast wordt de Sonos Beam ook geleverd met een optische adapter. Je kunt hem dus, net als de Ray, gemakkelijk aansluiten op apparaten met een optische uitgang. Natuurlijk kan de Beam ook worden opgewaardeerd tot een volledig surroundsysteem met andere Sonos-speakers. Tot slot heeft de Sonos Beam, In tegenstelling tot de Ray, geïntegreerde stembediening via Google Assistant en Alexa. Zo kun je al jouw favoriete muziek afspelen door gewoon je stem te gebruiken.
Sonos Ray vs. Sonos Beam: de soundbars hebben veel gemeen
De Sonos Beam en Sonos Ray hebben meerdere overeenkomsten. Zo hebben beide soundbars de Trueplay-functie. Dit betekent dat het geluid zich automatisch aanpast aan iedere unieke omgeving, zodat je kunt genieten van de best mogelijke geluidservaring. Je kunt het volume van beide soundbars gemakkelijk regelen via de afstandsbediening van de televisie.
Ook kun je zowel de Ray als de Beam via de app met de wifi verbinden en eventueel kun je ze bedienen via Alexa of de Google Home-app. Beide soundbars ondersteunen een verscheidenheid aan streamingdiensten. Je kunt Spotify, Apple Music, Prime Music, Deezer, Audible, YouTube Music en nog veel meer aansluiten via de Sonos-app.
Sonos Ray vs. Sonos Beam – welke soundbar is geschikt voor mij?
Dus welke draadloze soundbar is geschikt voor mij? Allereerst heeft de Beam alle functies die de Ray ook heeft. Alleen de geluidskwaliteit is beter. Of het de meerprijs waard is, hangt af van welke functies je daadwerkelijk wilt gebruiken. Heb je een televisie zonder Dolby Atmos? Of ben je gewoon op zoek naar een soundbar voor jouw gameconsole of computer? Dan kunnen we de Sonos Ray aanbevelen. Als je het Dolby Atmos-geluid daarentegen niet wilt missen, raden we je aan voor de Sonos Beam te gaan.
De spraakbediening alleen, is wat ons betreft niet de meerprijs van de Sonos Beam waard. Er zijn veel goedkopere alternatieven, zoals een Google Nest Mini of Amazon Echo. Via deze slimme speakers kun je ook de Sonos Ray bedienen met je stem. Bovendien kan je de Sonos Ray ook aansluiten op een andere Sonos-speaker die wel over een geïntegreerde microfoon beschikt.
Ben je benieuwd naar de exacte overeenkomsten en verschillen tussen de Sonos Ray, Sonos Beam en de derde soundbar van Sonos: de Sonos Arc? Bekijk dan onze video waarin we alle drie de soundbars uitgebreid vergelijken: