Qua prijs zitten de Sonos Roam en de Sonos One SL ongeveer in hetzelfde segment. Beide speakers zijn momenteel verkrijgbaar voor onder de 200 euro. Het duidelijke verschil is de mobiliteit van de Sonos Roam in vergelijking met de andere Sonos smart speaker. Maar welke andere verschillen zijn er? Wij vertellen je alles over: Sonos Roam vs. Sonos One SL.

Muziek is voor vele een dagelijkse metgezel en onzichtbare kamergenoot. Dit maakt het des te belangrijker dat muziek wordt afgespeeld door hoge kwaliteit speakers. Zo kan iedereen er namelijk nog meer van genieten.

Sonos staat bekend om geluid van kwaliteit en wanneer je een eigen geluidssysteem samenstelt, werkt alles naadloos samen. Zo kun je elke kamer van een briljante geluidskwaliteit voorzien. Maar goede kwaliteit kost geld.

Daarom hebben we bij tink besloten de twee relatief goedkopere Sonos-speakers langere tijd aan de tand te voelen om ze tot in detail te vergelijken. Daarbij hebben we gelet op de volgende punten:

  • Connectiviteit
  • Mobiliteit
  • Ontwerp
  • Geluidskwaliteit
  • Spraakbesturing

Vandaag presenteren we je de uitkomst hiervan, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen voordat je over gaat tot aankoop.

Hoge connectiviteit en ondersteuning voor muziekstreamingdiensten

Beide Sonos-speakers ondersteunen wifi en Apple AirPlay 2, waardoor de bediening heel eenvoudig is. Met Apple AirPlay 2 kun je je favoriete muziek rechtstreeks van een iOS-apparaat naar je Sonos-speaker streamen. Het is ook eenvoudig om je systeem met meerdere kamers vanaf één dashboard te bedienen. De Sonos Roam kan naast wifi ook via Bluetooth worden bediend om onderweg muziek af te spelen.

Je kunt je muziek ook gemakkelijk afspelen via Spotify Connect. Dit werkt echter alleen als de Sonos-speakers zijn verbonden via wifi. Over het geheel genomen is er zowel voor iOS- als Android-gebruikers een enorm aanbod. Sonos ondersteunt meer dan 100 muziekstreamingdiensten, waaronder Apple Music, Deezer, Audible en Sonos Radio.

Mobiliteit – Sonos-geluid onderweg

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende verschil. De Sonos Roam is een trouwe metgezel buitenshuis. Hij is niet alleen compact en gemakkelijk te vervoeren, maar ook IP67-gecertificeerd en dus water- en weerbestendig. Spatwater uit het zwembad of plotselinge regen zal hem niet beschadigen.

Als je onderweg bent, kun je de speaker bedienen via Bluetooth of handmatig op het apparaat. Wel vallen de geïntegreerde spraakassistenten weg, die alleen via het wifinetwerk beschikbaar zijn.

Dit is duidelijk een groot voordeel van de Sonos Roam. Je stopt deze gemakkelijk in een tas en hebt onderweg, op een festival, of aan het meer toegang tot je eigen favoriete muziek. En dan niet zomaar muziek, maar muziek met geluid van een meer dan prima kwaliteit.

De Sonos One SL is daarentegen niet geschikt voor mobiel gebruik. De smart speaker is niet spatwater- en weerbestendig en heeft een constante stroomvoorziening nodig. Het is daarom het beste om hem binnen je eigen vier muren te gebruiken.

Eenvoudig en klassiek ontwerp

Van belang bij een mobiele speaker is een compact formaat. De Sonos Roam is perfect voor snel transport dankzij zijn kleine afmetingen en lage gewicht. De speaker is 6,2 x 16,8 x 6 cm en weegt 430 g. Het weegt ongeveer evenveel als een waterfles en is gemaakt van robuuste behuizing. Er kan dus niets gebeuren tijdens het transport.

De Sonos Roam werkt zowel liggend als staand. Hij is bovendien verkrijgbaar in zowel zwart als wit en past dankzij het minimalistische ontwerp prachtig in ieders interieur zonder de show te stelen. Hij beschikt over vier knoppen op de bovenkant om de muziek te bedienen, en een oplaadpoort en aan/uit-knop op de achterkant.

Bij de Sonos One SL heb je ook de keuze tussen een wit of zwart model van de speaker. Het ontwerp van dit model is vrij onopvallend, maar klassiek en elegant. Vooral het gevoel van de behuizing is uiterst hoogwaardig.De knoppen aan de bovenkant bieden ongecompliceerde basisbediening van je muziek als je geen smartphone bij de hand hebt.

Ook kun je je Sonos One SL eenvoudig bedienen via de Sonos-app. De zwaardere, grotere speakers is niet geschikt als mobiele speaker. Met zijn 1,85 kg en 16,1 x 12 x 12 cm is deze hier te groot voor. Ook ontbreekt de extra beschermingsklasse die in de Sonos Roam was ingebouwd, omdat die binnen niet nodig is.

Geluidskwaliteit in de test – Sonos Roam

Voor de prijs van de Sonos Roam moet het geluid echt overtuigen. En ondanks het compacte formaat van de speakers is hij echt gedetailleerd. Natuurlijk kan het niet concurreren met grotere modellen zoals de Sonos One en zeker niet met een subwoofer, maar daarvoor is deze variant ook niet ontworpen.

Na intensief luisteren naar verschillende genres, waren we zeer verrast. Het heldere geluid, vooral met rijke basinhoud zonder enig geknars, lag niet volledig in het verwachtingspatroon voor een speaker van deze grootte. Er is namelijk niets zo frustrerend als een monotoon gesis van de speaker of regelmatig gekletter van de kast als je muziek afspeelt door de trilling. Dat was hier gelukkig niet het geval.

Er zijn natuurlijk wel kleine tekortkomingen wat betreft de zuiverheid van het geluid, die simpelweg te wijten zijn aan de grootte.

Toch overtuigt de Roam met een indrukwekkend sterke bas, die ondanks het kleine formaat goed hoorbaar is. Dankzij de tweeter biedt de Roam een kleine muziekweergave van hoge frequenties. De middentoner verzorgt de midden- en lage frequenties en wordt ondersteund door twee digitale klasse H-versterkers.

Geluidskwaliteit in de test – Sonos One SL

Sonos heeft deze speaker uitgerust met één tweeter en één woofer. Het geluid wordt aangevuld door twee klasse D-versterkers. Er is geen geknetter en het geluid is zeer helder en vol. Zo kon het de meest uiteenlopende afspeellijsten aan.

De Sonos One SL biedt dus briljant en aangenaam geluid in huis. Audiobestanden met een rijke bas of nummers met gedefinieerde hoge tonen zijn geen probleem voor de One SL.

Geoptimaliseerde harmonie dankzij Trueplay

Beide Sonos-speakers leveren binnen het best mogelijke geluid dankzij de Trueplay-technologie. Trueplay matcht de slimme speakers met de microfoon in je smartphone en past de audio continu aan de omgeving aan. Trueplay analyseert hoe geluid wordt gereflecteerd door muren, meubels en andere oppervlakken in een kamer om het geluid perfect af te stemmen.

Dat betekent dat je geweldig geluid krijgt, waar je de speaker ook plaatst. Het voordeel van de Roam is dat hij het geluid automatisch afstemt met zijn eigen ingebouwde microfoons via Trueplay, zonder dat je daarvoor je eigen smartphone nodig hebt. Hiervoor moet de microfoon wel geactiveerd zijn.

Geïntegreerde spraakbesturing en gegevensbescherming

Het praktische van de integratie van slimme spraakassistenten in speakers is dat je je muziek kunt bedienen via spraakopdrachten. Deze functie is bijvoorbeeld heel handig als je aan het koken of afwassen bent en geen handen vrij hebt om de muziek handmatig te bedienen. Zo wordt het oppervlak van het product gespaard van water of andere kookingrediënten.

De geïntegreerde Google Assistant is niet alleen de moeite waard voor handsfree muziekbediening, maar helpt je ook je dag te plannen of de rest van je smart home-apparaten te beheren. De Sonos Roam ondersteunt zowel Google Assistant als Amazon Alexa, maar Alexa kun je alleen via een externe speaker handsfree bedienen. Verbinding via wifi is nodig om het te kunnen gebruiken. Het werkt niet als je onderweg bent.

In tegenstelling tot de Sonos Roam heeft de Sonos One SL geen geïntegreerde spraakbesturing. Dit betekent dat de speaker in het bijzonder geschikt is voor mensen die spraakherkenning via een microfoon afkeuren en liever niet gebruiken. Er worden geen gegevens opgenomen en doorgegeven aan Sonos, Google of Amazon.

Sonos Roam vs. Sonos One SL: welke speaker past bij mij?

Uiteindelijk moet je gaan nadenken over wat je wilt van een speaker. Wil je hem vooral onderweg gebruiken? Heb je geïntegreerde spraakassistenten nodig? Ben ik op zoek naar een aanvulling op mijn home theater set-up? Hoeveel ruimte heb ik in mijn huis en waar zal ik mijn nieuwe smart speaker plaatsen? Wat verwacht ik van de geluidskwaliteit?

Zoals eerder genoemd, zitten de twee speakers qua prijs in dezelfde categorie. De Sonos Roam, als hybride oplossing geschikt voor binnen- en buitengebruik, is veelzijdig en flexibel. In principe biedt het dezelfde functies als de Sonos One SL, maar in een compacter formaat. Vandaar ook de lichte vermindering van de geluidskwaliteit, maar dat is ook niet gek met een speaker met deze afmetingen. Hier staat de mobiliteit op de voorgrond.

Naar onze mening is de Roam alleen een aanwinst voor binnen, op het moment dat je hem toevoegt aan een bestaand systeem van Sonos, maar niet om je opstelling vanaf nul op te bouwen. De combinatie van wifi en Bluetooth speaker, met de immense keuze van streamingdiensten en de geïntegreerde spraakassistent, maakt hem erg interessant.

De Sonos One SL daarentegen is niet geschikt voor mobiel gebruik en ondersteunt ook geen spraakassistenten. Maar als je hem koppelt met andere Sonos-speakers in je opstelling die geïntegreerde spraakbesturing hebben, kan dit wel. Deze speaker is ideaal voor gebruikers die veel waarde hechten aan gegevensbescherming en het helemaal zonder microfoon kunnen stellen.

Het geluid is uitstekend en vult de kamer, ongeacht het muziekgenre waarop je graag danst in de woonkamer of keuken. De Sonos One SL werkt als losse speaker en als aanvulling op je bestaande Sonos-systeem.

Wil je meer weten over Sonos-speakers, neem dan een kijkje in onze winkel. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen Sonos Roam en Roam SL, lees dan ons andere artikel.