Met de Roam introduceerde Sonos in 2021 hun meest mobiele speaker tot nu toe. De Bluetooth-luidspreker, die ook via wifi kan worden bediend, maakte indruk met lange batterijlevensduur, robuustheid en krachtige geluidservaring. Ook was de speaker extra uniek dankzij geïntegreerde spraakassistenten Google Assistant en Amazon Alexa.

De nieuwe Roam SL Smart Speaker

Vervolgens breidde Sonos ongeveer een jaar na de launch van de Sonos Roam hun reeks mobiele luidsprekers uit met de Roam SL. Het SL-model heeft een prijs van 179 euro is goedkoper dan de eerdere versie op het moment dat de speaker uitkwam. Maar hoe verschilt de nieuwe SL dan van de originele Sonos Roam?

De mobiele speaker is eerder een nieuwe variant van de Sonos Roam dan een volledig nieuw product. Net als bij de vorige Sonos SL-varianten is het belangrijkste verschil het ontbreken van een microfoon. Wat je hiervan merkt en hoe de producten verder nog verschillen, lees je hieronder.

De twee modellen in vergelijking

Het merendeel van de functies die de Sonos Roam tot een ideale luidspreker voor onderweg maken, blijft bij de Roam SL hetzelfde. In principe verschillen de twee Roam-modellen slechts in één opzicht: de Roam SL heeft geen microfoon.

Je raad het waarschijnlijk al, maar hierdoor heeft de Roam SL dus ook geen spraakbesturing. Toch heeft het ontbreken van een microfoon nog meer gevolgen.

De Roam SL heeft geen Trueplay-functie, wat betekent dat het niet mogelijk is om het geluid aan de omgeving aan te passen. Met deze functie meten Sonos-speakers namelijk via de microfoon hoe het geluid weerkaatst in een ruimte. Vervolgens wordt de speaker gefinetuned zodat het geluid altijd geweldig klinkt, waar de speaker ook staat.

Tot slot ontbreekt de Sound Swap-functie, waarmee je eenvoudig kunt schakelen tussen het ene Sonos-apparaat en andere Sonos-apparaten. Hiermee zorg je er met één druk op de knop voor dat wat op je ene Sonos-apparaat wordt afgespeeld, ook op de andere Sonos-apparaten wordt afgespeeld.

Sonos Roam vs. Sonos Roam SL – dit zijn de verschillen:

Sonos Roam Sonos Roam SL
Connectiviteit Bluetooth 5.0, wifi Bluetooth 5.0, wifi
App-bediening
Spraakbesturing
  • Amazon Alexa
  • Google Assistant
x
Trueplay x
Sonos Swap x
Batterijlevensduur 10 uur 10 uur

De verschillen tussen de twee modellen zijn dus klein. Wanneer je de spraakbediening en de slimme functies Trueplay en Sound Swap kunt missen, is de Roam SL de juiste keuze. Kortom: de Roam SL is goedkoper dan de Roam, maar heeft minder functies.

Maar welke van de twee je ook kiest, je krijgt geweldig geluid en een ideale smart speaker voor onderweg, voor een relatief lage prijs.