Wil je het beste geluid uit je Sonos-speakers halen? Dan heeft de bekende speakerfabrikant een geweldige functie voor je. Met Trueplay wordt het geluid gemeten terwijl het tegen muren, meubels en andere oppervlakken en objecten in je kamer weerkaatst. Vervolgens past het systeem de geluidsinstellingen hierop aan, zodat je altijd kunt genieten van optimaal geluid, waar je je Sonos speaker ook plaatst. Benieuwd hoe je Trueplay instelt via iOS of Android? Lees snel verder!

Je hoeft niet meer dan drie minuten te plannen voor de Trueplay tuning van je Sonos speakers. Zorg er allereerst voor dat je de nieuwste softwareversie gebruikt. De meeste Sonos-apparaten updaten hun software automatisch, maar het is altijd de moeite waard om te controleren op nieuwe updates. Open de Sonos-app op je smartphone, ga naar Instellingen en selecteer Systeem. Ga vervolgens naar Systeemupdates en tik op Controleren op updates. Als alles up-to-date is, kun je beginnen met de volgende stappen.

1. Selecteer een speaker

In de Sonos-app vind je al je Sonos-speakers op het tabblad Instellingen onder Systeem. Kies de luidspreker waarvoor je Trueplay wilt instellen.

2. Selecteer Trueplay

Je kunt nu de Trueplay-optie voor de speaker kiezen en met slechts één klik Trueplay Tuning activeren. De app zal je nu begeleiden bij het aanpassen van je speaker, dus volg gewoon de instructies op je smartphone.

3. Toegang verlenen tot de microfoon van je iOS-apparaat

Tijdens het Trueplay-afstemmingsproces verzoekt de app om toegang tot de microfoon op je smartphone. Hierdoor kan Sonos de speakers nauwkeurig afstemmen op de akoestiek van jouw kamer. Het is belangrijk om te weten dat Sonos de audio niet voor andere doeleinden gebruikt.

4. Trueplay activeren en deactiveren zoals gewenst

Zodra je klaar bent met het instellen van Trueplay voor je Sonos-speaker, kun je deze functie in hetzelfde menu deactiveren of activeren. Ga naar Instellingen -> Systeem > de betreffende speaker en zoek naar de Trueplay-optie.

5. Luidspreker verplaatst of opnieuw geconfigureerd? Stel Trueplay opnieuw af

Als je de Sonos-speaker wilt verplaatsen of de configuratie ervan wilt wijzigen (bijvoorbeeld als je een stereopaar maakt of opsplitst), raden we je aan een nieuwe Trueplay-afstemming uit te voeren. Hierdoor kan de speaker zich perfect aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en een optimaal geluid garanderen.

Zo zorg je voor een optimale Trueplay-afstelling

Bij het instellen van Trueplay is het belangrijk om nog enkele handige tips in gedachten te houden. Minimaliseer omgevingsgeluiden tijdens het afstemmen en vermijd spreken of het gelijktijdig gebruik van luide apparaten voor een optimale afstelling.

Zorg er ook voor dat je tijdens het afstemmen een zo groot mogelijk gebied van je kamer bestrijkt. De app laat je een video zien waarin wordt uitgelegd hoe je je smartphone van hoofd- naar heuphoogte beweegt. Voor kleinere kamers is het ook een goed idee om het gebied te bestrijken waar je het meest naar muziek luistert.

Tijdens het afstemmen zendt de Sonos speaker een geluid uit dat helpt om de akoestische omgeving te analyseren. Hoewel dit geluid relatief hard is, is het belangrijk om het volume niet te veranderen tijdens het afstemmen. Dit kan namelijk een negatief effect hebben op het afstemmingsproces.

Automatische trueplay voor Sonos Move en Sonos Roam met iOS of Android

Voor de draagbare Sonos Move en Sonos Roam, met uitzondering van de Roam SL, is er een handige automatische Trueplay functie beschikbaar. Deze functie past het geluid van de speakers constant aan de omgeving aan, zodat je altijd kunt genieten van een perfecte geluidsweergave.

Om te activeren en deactiveren ga je naar het tabblad Instellingen in de Sonos app op je iOS of Android smartphone en selecteer je de relevante Sonos speaker onder Systeem. Tik nu op Trueplay om automatische Trueplay tuning in te schakelen. Eenmaal geactiveerd in de app, hoef je alleen maar op de microfoonknop van je mobiele Sonos-speaker te drukken om de microfoon in te schakelen.

Voor automatische Trueplay moet het Sonos-apparaat in WLAN-modus staan. Het werkt ook in Bluetooth-modus, maar automatische Trueplay is uitgeschakeld op de Sonos Move als je Google Assistant hebt toegevoegd.

Zodra je audio afspeelt, zal de afstemming automatisch beginnen. Bovendien begint de tuning ook automatisch opnieuw als er nieuwe content wordt afgespeeld of als het apparaat een andere positie krijgt.

Trueplay voor Era 100 en Era 300 met iOS of Android

Voor de nieuwe Era 100 en Era 300 toestellen is er natuurlijk ook de mogelijkheid van Trueplay. De setup werkt zowel met iOS- als Android-toestellen.

Voor de Era 100 en Era 300 kun je met Android-apparaten een snelle Trueplay-afstemming uitvoeren. Helaas biedt de Sonos-app voor Android geen optie voor geavanceerde afstemming. Dit betekent dat Trueplay Tuning op basis van de signalen van de microfoons van je Android-apparaat hier niet werkt. Maar zelfs met de snelle afstemming kun je al een aanzienlijk verschil merken.

Met je iOS-apparaat kun je niet alleen snel afstemmen, maar ook geavanceerde afstemming gebruiken. De Sonos-app heeft toegang tot de microfoons van je iOS-apparaat en zorgt ervoor dat de Era 100 of Era 300 perfect wordt afgestemd op de kamer. Dit is hetzelfde Trueplay-proces dat momenteel sowieso beschikbaar is voor de meeste Sonos-speakers.