Sonos gaat de strijd aan met spraakassistenten Google Assistant, Amazon Alexa en Apple Siri. Per 1 juni is namelijk hun nieuwe spraakassistent, Sonos Voice Control, beschikbaar. In eerste instantie alleen nog in het Engels, maar uitbreiding naar het Frans is al aangekondigd voor later dit jaar. In dit artikel vertellen we je alles over de nieuwe spraakassistent van Sonos en leggen we uit hoe het werkt en wat je er allemaal mee kunt.

Sonos Voice Control is een spraakassistent die exclusief is ontwikkeld voor Sonos. De spraakbediening is echter niet te vergelijken met de meest bekende van Amazon, Google en Apple, maar is puur gericht op het bedienen van Sonos-speakers door middel van je stem. Je zult bijvoorbeeld Sonos Voice Control niet kunnen vragen naar het weer, naar je agenda of naar bepaalde feitjes. De bediening is puur gefocust op het betrouwbaar bedienen van je speakers met je stem.

Wat kan Sonos Voice Control?

De nieuwe Voice Control van Sonos is zoals verwacht perfect afgestemd op de Sonos-app. Je kunt bijna alles wat je normaal gesproken handmatig via de app doet, via spraakbesturing instellen. Dit betekent dan bijvoorbeeld het afspelen van een bepaalde afspeellijst, doorgaan naar het volgende nummer, pauzeren en dergelijke. Maar Sonos gaat nog een stapje verder; je kunt zelfs kamers aan elkaar koppelen of loskoppelen en muziek van de ene naar de andere speaker verplaatsen via een simpele spraakopdracht.

Met welke streamingdiensten werkt Sonos Voice Control?

Helaas is het slechte nieuws dat: het meest populaire streaming platform Spotify niet behoort tot de compatibele streamingdiensten op het moment van de release. Maar wees niet getreurd: Sonos heeft aangekondigd dat er in de loop van tijd meer streamingdiensten zullen worden toegevoegd Wij verwachten, en hopen, dat Spotify hier één van is. De streamingdiensten die direct bediend kunnen worden via de nieuwe spraakassistent zijn:

 • Sonos Radio
 • Apple Music
 • Amazon Music
 • Deezer
 • Pandora

Alle andere partners van Sonos die je via de app kunt streamen zullen wél beschikken over de basisfuncties van de spraakbediening zoals het pauzeren en doorspoelen van afspelende muziek.

Ontwikkeld voor totale privacy

De privacy van spraakassistenten is de afgelopen jaren steeds meer in opspraak gekomen en laat dit nou exact zijn waar Sonos zich duidelijk onderscheidt. De software van Sonos verwerkt alle spraakopdrachten lokaal en niet via de Cloud. Op deze manier wordt het uitgesloten dat er iemand anders toegang kan hebben tot de spraakopdrachten die jij je Sonos-systeem geeft.

Sonos hoopt hiermee een nieuw publiek te trekken, die spraakbediening op dit moment niet wilt gebruiken om privacy redenen. Bovendien zorgt de lokale verwerking voor een extra lage responstijd.

Compatibilteit met Amazon Alexa en Google Assistant

Zoals je misschien wel weet, zijn de Sonos-speakers met geïntegreerde microfoon op dit moment compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant. Omdat deze spraakassistenten andere functies hebben als de nieuwe spraakassistent van Sonos, roept dat bij ons de vraag op of de Sonos Voice Control gecombineerd kan worden met Google Assistant of Amazon Alexa. Het antwoord op deze vraag is ja én nee. Google Assistant is namelijk niet te gebruiken in combinatie met Sonos Voice Control, maar Amazon Alexa wel.

De nieuwe spraakassistent instellen

Voor iedere Sonos- speaker met ingebouwde microfoon die werkt met de Sonos S2-app, kan via een gratis update in de app Sonos Voice Control worden toegevoegd. Na het toevoegen en inschakelen van de feature in de app, kun je opdrachten geven via een simpele “Hey Sonos”.

Omdat de Sonos Voice Control speciaal is ontwikkeld voor het Sonos -systeem, werkt de assistent super intuïtief en betrouwbaar. Zelfs de draadloze bluetooth speaker, de Sonos Roam, zal compatibel zijn met de nieuwe spraakassistent. Wel wordt verwacht dat de mogelijkheden zonder wifi beperkter zullen zijn.

De voordelen van Sonos Voice Control

Al met al is Sonos Voice Control een unieke spraakassistent die echt wat toevoegt aan het huidige aanbod van spraakassistenten op de markt. Privacy is wat de nieuwe feature vooral bijzonder maakt, maar dat is zeker niet het enige. Graag zetten we alle voordelen voor jou hier nog even op een rijtje.

 • Lokale verwerking voor totale privacy
 • Betrouwbare bediening
 • Lage responstijd
 • Compatibel met een aantal streamingdiensten, maar niet met Spotify
 • Te combineren met Amazon Alexa
 • Koppel en ontkoppel kamers met je stem
 • Gratis update voor iedere speaker met geïntegreerde microfoon