Duurzamer leven zonder verspilling is een belangrijk thema wat de komende jaren alleen maar zal groeien. Het aanschaffen van zonnepanelen is een van de manieren om een stap te zetten richting een duurzamer leven, en ze zijn gigantisch populair! Want ze zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. De afgelopen decennia hebben zonnepanelen een opmars gemaakt in de Nederlandse huishoudens. Vandaag de dag is er dan ook een groot aanbod van diverse zonnepanelen voor huishoudens op de markt, maar wat zijn de verschillen? Wij zetten ze voor jou op een rijtje. We laten je kennismaken met de belangrijkste soorten zonnepanelen: fotovoltaïsche zonne-energiesystemen en thermische zonne-energiesystemen.

Solar panels in teh sun, solar panels catching sunlight, zonnepanelen in de zon, zonnepanelen met lucht en wolken, solar panels with blue sky

Fotovoltaïsche systemen, vaak kortweg: PV-systemen of zonnesystemen, bestaan uit zonnecellen die zonne-energie omzetten in elektrische energie. Dit systeem zet zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Deze technologie is ideaal wanneer je je eigen elektriciteit wilt produceren en minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet.

Afhankelijk van de grootte van het systeem en de hoeveelheid zonlicht kun je voor een groot deel je energiebehoefte zelf opwekken met PV-systemen. Als je meer stroom opwekt dan gebruikt kan je de energie terugleveren aan elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je van je energieleverancier een vergoeding. Dit heet de salderingsregeling. Als je veel stroom opwekt kun je op de lange termijn zelfs winst maken met je zonnesysteem. In dit artikel hebben we de kosten van een zonnesysteem uiteengezet en vertellen we je waarom het de investering meer dan waard is.

Zonnepanelen zijn gebaseerd op verschillende technologieën. Wanneer je begint met zoeken kom je verschillende technologieën tegen. De meest gebruikte technologieën voor zonnepanelen in de commerciële markt zijn poly- en monokristallijne zonnecellen. Deze worden gemaakt van silicium. Monokristallijne zonnecellen zijn efficiënter en krachtiger, maar ook duurder. Polykristallijne zonnecellen bieden een betere prijs-prestatieverhouding, maar hebben een iets lagere efficiëntie. Polykristallijne zonnepanelen wekken zonne-energie op bij diffuus licht, en monokristallijne juist bij directe instraling. Een andere optie zijn dunne-film zonnecellen, die flexibeler en lichter zijn, maar een lagere efficiëntie hebben dan kristallijne cellen. De keuze van de technologie hangt af van je specifieke behoeften, ruimte en budget. Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder dan polykristallijne zonnepanelen omdat het productieproces simpelweg ingewikkelder is. Echter kiezen veel mensen toch voor monokristallijne zonnepanelen vanwege het uiterlijk. Monokristallijne zonnepanelen hebben een egaal zwart oppervlak in tegenstelling tot polykristallijne zonnepanelen waar vaak een rasterpatroon op te zien is.

Zonnepanelen voor balkons: het praktische alternatief in een stedelijke omgeving

Niet iedereen heeft ruimte voor een compleet zonnesysteem. Dit is waar zonnepanelen voor balkons – een praktisch en ruimtebesparend alternatief bieden. Deze mini-zonnesystemen zijn perfect voor huurders of huiseigenaren met beperkte ruimte. Zonnesystemen voor het balkon worden geleverd in een compleet pakket. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten om je eigen elektriciteitsverbruik te verminderen. Eenvoudig en snel!

Zonnepanelen op balkon, solar panels balcony,

Dergelijke systemen zijn bijzonder interessant voor huurders, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd en meegenomen als je verhuist. Perfect voor huurders die toch willen profiteren van zonnepanelen zonder daar grote structurele veranderingen voor nodig zijn. Met zonnepanelen voor balkons kun je toch je steentje bijdragen aan de transitie naar schone CO2 vrije-energie, en minder afhankelijk worden van schommelende elektriciteitsprijzen, zelfs als je in een stedelijke omgeving woont. Bovendien wordt het binnenkort nog gemakkelijker om zonnepanelen te gebruiken op balkons. Check van te voren wel even of de Vve of de verhuurder in het contract iets zegt over voorwerpen op je balkon.

Zonnethermische systemen: warmte van de zon

Naast het opwekken van elektriciteit kan zonne-energie ook worden gebruikt om duurzame warmte op te wekken. Thermische zonne-energiesystemen vangen de warmte van de zon op en gebruiken dit om water te verwarmen. Dit systeem kun je gebruiken voor het verwarmen van water voor huishoudelijk gebruik. Het drukt niet alleen hoge energiekosten maar verkleint daarnaast je ecologische voetafdruk.

Zonnepanelen in weiland, Zonnepanelen van boven, Zonnepanelen in groen, Zonnepanelen groene achtergrond

Overheidssubsidies voor zonne-energie

In Nederland zijn er verschillende subsidieprogramma’s die financiële steun bieden voor de installatie van zonne-energiesystemen. Ten eerste kunnen geïnteresseerden de aanschafkosten spreiden door middel van een lening. Dit heet de Energiebespaarlening. Daarnaast geldt er 0% btw-tarief voor zonnepanelen die worden geplaatst op woningen of bijgebouwen. Tot slot kun je elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet wanneer je meer produceert dan verbruikt. Deze programma’s kunnen de aanschafkosten aanzienlijk verlagen en de overstap naar hernieuwbare energie aantrekkelijker maken. Wil je met een vereniging van eigenaren gezamelijk een regio, straat of buurt groener maken met zonnepanelen? Dan bestaat hier de subsidieregeling ‘Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)’ voor. Deze regeling vervangt de ‘postcoderoosregeling’ of ‘de fiscale regeling verlaagd tarief’ die eerder actief was. Er zijn dus meerdere subsidies beschikbaar voor iedereen die wil overstappen naar groene stroom.

Opslag van groene stroom: maximaliseer je zonne-energie

Een ander belangrijk aspect van zonne-energiesystemen is de opslag van opgewekte elektriciteit. Een thuisbatterij of thuisaccu is dé oplossing om je opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Zonnepanelen produceren namelijk veel energie bij daglicht, echter gebruik je vooral veel energie op andere momenten van de dag, zoals ‘s avonds wanneer de zon niet schijnt. Vooral in combinatie met fotovoltaïsche systemen is een thuisbatterij zeer functioneel. Dit verhoogt de efficiëntie van je systeem en vergroot je onafhankelijkheid.

Oplossingen op maat

Niet ieder huis is hetzelfde en daarom kunnen zonnesystemen op veel manieren worden aangepast. Of je nu in een landelijke omgeving met veel ruimte woont of in de stad met enkel een balkon, voor iedere woonsituatie is er een geschikte oplossing voor een zonnesysteem. Gespecialiseerde bedrijven bieden persoonlijk advies om ervoor te zorgen dat jouw zonnesysteem optimaal is afgestemd op je behoeften en je huis.

Zonnepanelen in de sneeuw, tink, zonne-energie, bergen, zonenpanelen in berglandschap

Zonne-energie – de moeite waard

Samengevat zijn zonne-energiesystemen – zowel fotovoltaïsche systemen als thermische zonne-energiesystemen – niet alleen financieel interessant, maar ook een stap richting een duurzame toekomst waarin je jouw ecologische voetafdruk kunt minimaliseren. Zonne-energie biedt de mogelijkheid om je huis een duurzame upgrade te geven en actief bij te dragen aan de bescherming van het milieu, zonder in te hoeven leveren op comfort. Met de beschikbare subsidies, eenvoudige installatie en systemen op maat is dit hét moment om te investeren in deze duurzame energietransitie en de klimaatverandering tegen te gaan. Heeft onze informatie je interesse gewekt en overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Neem een kijkje op onze webshop, waar we een groot aantal zonnepanelen van verschillende merken aanbieden.