Spotify is een zeer geliefde streamingdienst. Zowel op je PC en als app op je smartphone of tablet heb je gemakkelijk toegang tot miljoenen liedjes, podcasts en meer. Met Spotify Connect biedt de Zweedse muziekstreamingdienst de mogelijkheid om je muziek met de best mogelijke kwaliteit op je slimme speakers af te spelen. We laten je zien hoe dat werkt.

Spotify Connect is een functie van Spotify die de muziek op een luidspreker of muziekinstallatie laat afspelen. Hierbij fungeert je telefoon of tablet als een soort afstandsbediening en zorgt er samen met de Spotify-app voor dat de verbinding met de servers van Spotify in stand gehouden wordt.

In tegenstelling tot streamen met Bluetooth heeft Spotify Connect twee grote voordelen. Allereerst wordt de muziek direct van de server naar je speaker gestreamd. Je smartphone is slechts verantwoordelijk voor het in stand houden van de verbinding. Dat betekent dat de muziek dus niet via je smartphone gestreamd wordt wat ook meteen weer wat batterij bespaart.

Daarbij biedt streamen via wifi betere kwaliteit ten opzichte van Bluetooth. Zo streamt Spotify Connect je muziek met 320 kBit/s. Daarnaast is het ook mooi dat als je gebeld wordt je muziek daarvoor niet onderbroken wordt.

Hoe werkt Spotify Connect?

Om Spotify Connect te gebruiken heb je een betaald Spotify Premium abonnement nodig. Ook moet je het apparaat aan hetzelfde wifi-netwerk koppelen als je smartphone of tablet. Het koppelen en sturen gebeurt dus via de Spotify app. Daarbij moet je apparaat Spotify Connect ondersteunen.

Pas er op, dat je altijd de nieuwste versie van de app hebt om problemen bij gebruik te voorkomen. Bij het openen van de Spotify app worden de beschikbare apparaten automatisch getoond. Klik nu op het symbool voor “beschikbare apparaten”; deze vind je links onderin het scherm met het nummer dat op dat moment wordt afgespeeld. Daar kun je alle apparaten zien die compatibel zijn met Spotify Connect. Klik op het apparaat dat je wilt gebruiken en je muziek zal op je slimme speaker afspelen.

Een gratis Spotify account met Sonos?

Heb jij de gratis variant van Spotify? Geen zorgen, er is een nieuwe mogelijkheid voor Sonos gebruikers. Sinds kort ondersteunen alle slimme luidsprekers van het merk ook Spotify Connect met de gratis versie van Spotify. De verbinding met je Sonos speakers werkt dan precies zo als met de betaalde Spotify abonnementen.

Welke apparaten zijn compatibel met Spotify Connect?

Spotify Connect werkt met 80 merken en meer dan 300 apparaten. Daaronder vallen alle bekende merken die wifi en Bluetooth speakers produceren zoals bijvoorbeeld Sonos, Libraton, Bose en nog veel meer. Ook worden diverse Smart-tv’s, gameconsoles en autoradio’s ondersteunt.

Kan ik Spotify Connect met mijn stem bedienen?

Ja, dat kan! De drie meest gebruikte spraakassistenten werken met de streamingdienst. Je moet hiervoor wel je Spotify-account aan het platform koppelen. Wil je bijvoorbeeld je lievelingsmuziek met de Google Assistent besturen, dan moet je account met je Google apparaat verbonden worden. Geen zorgen, dat gaat super makkelijk in vijf stappen:

 1. Open de Google Home app
 2. Klik rechtsboven op het account logo
 3. Klik op Assistent instellingen
 4. Kies dan muziek
 5. Dan klik je op Spotify en dan account koppelen

Werk je liever met Amazon Alexa of met Siri, dan kan dat natuurlijk ook. Het koppelen met je Spotify account is hier net zo gemakkelijk en verschilt nauwelijks met hoe het bij de Google Assistent werkt. Maak dus optimaal gebruik van je apparaten, en bestuur de muziek, het volume en veel meer met spraakcommando’s als:

Alexa, speel mijn wekelijkse mix af” 

Hey Siri, welk nummer is dat?” 

Ok Google, speel muziek op mijn speaker in de woonkamer af” 

Werkt Spotify Connect in meerdere kamers?

Terwijl je natuurlijk meerdere Google, Amazon Echo en ook Apple HomePods tegelijkertijd in meerdere kamers kunt gebruiken, is dat toch niet zo vanzelfsprekend bij andere apparaten. Helaas werkt Spotify Connect nog niet probleemloos met alle merken en fabrikanten in meerdere kamers. Met bijvoorbeeld twee speakers en een Spotify Premium account kan je bijvoorbeeld wel een “multiroom modus” instellen. Bij sommige apparaten kun je helaas niet meerdere apparaten tegelijk kiezen. Als een multiroom functie voor jouw dus noodzakelijk is, is het handig om je vooraf even te laten informeren of Spotify deze functie voor jouw apparaat ondersteund.

Alle voordelen van Spotify op een rijtje:

 • Streamen met Spotify op apparaten die de app niet zelf ondersteunen
 • De smartphone en tablet worden alleen voor de verbinding en als afstandsbediening gebruikt en dus wordt je batterij gespaard
 • Betere kwaliteit ten opzichte van Bluetooth
 • Stabielere verbinding door het gebruik van wifi
 • Telefoneren, zonder dat je muziek onderbroken wordt
 • Wisselen tussen apparaten, zonder dat je muziek stopt
 • Met een Sonos speaker Spotify Connect ook gebruiken met gratis Spotify abonnement