In onze serie ‘Start met Smart’ op YouTube loodsen we je door alle belangrijke vragen omtrent smart home heen. In onze eerste aflevering behandelen we het onderwerp smart home systemen. En dan vooral hoe je kiest tussen een open of gesloten systeem. Bekijk ook even de video om erachter te komen welk smart home type jij bent.

Een open smart home systeem betekent dat bijvoorbeeld apparaten van verschillende fabrikanten allemaal gemakkelijk met elkaar communiceren. Zij gebruiken een open en toegankelijk communicatieprotocol, waarbij de apparaten dezelfde taal gebruiken om met elkaar te coördineren.

Goede voorbeelden van platformen die zulke toegankelijke protocollen gebruiken zijn Amazon Alexa en Google Assistant. Het duidelijke voordeel van zo’n open systeem is dat je vele apparaten van verschillende fabrikanten via één enkel platform kunt bedienen. Dit bespaart je een overload aan apps en veel dingen gebeuren dan automatisch.

Een nadeel kan echter zijn dat, afhankelijk van welke producten je integreert,  sommige apparaten niet goed op elkaar zijn afgestemd. Dit betekent dat er problemen kunnen zijn met de besturing tussen de controlemodule en het afzonderlijke product.

Wat is een gesloten smart home systeem?

Daarnaast betekent een gesloten systeem dat je verschillende toepassingen of apparaten in één app hebt, maar dat ze allemaal afkomstig moeten zijn van één fabrikant. In tegenstelling tot een open smart home systeem gebruiken zij een gecodeerd protocol en spreken zij dus een eigen “taal”. Hierdoor heb je helaas wel een beperkte keuze aan producten.

Neem bijvoorbeeld Bosch Smart Home. Bij Bosch heb je veel smart home-producten die alleen met Bosch gecombineerd kunnen worden. De voordelen van Bosch apparaten zijn ook heel duidelijk: ze zijn uitgerust met een hoge veiligheidsstandaard en communiceren zeer goed met elkaar en functioneren dus soepel.

Welk smart home systeem is geschikt voor mij?

Om erachter te komen welk systeem voor jouw geschikt is, moet je bij jezelf nagaan waarom jij slimme producten wil gebruiken. Er is namelijk altijd een voornaamste reden waarom je smart home wilt gaan inrichten.

Misschien wil je slimme producten gebruiken zodat je dagelijkse leven wat gemakkelijker wordt. Je wilt bijvoorbeeld vanaf de bank weten wie er voor de deur staat, of op afstand je licht kunnen bedienen. Of wil je thuiskomen in een woning die voorverwarmd is op jouw voorkeurstemperatuur?

Als je je hierin kan vinden dan zal voor jou een open smart home systeem het beste passen. Zo kun je Google Assistant bijvoorbeeld verbinden met slimme lampen van Philips Hue, een slimme lichtschakelaar van Senic, een Sonos-speaker of de slimme thermostaten van tado°.

Met het open systeem zijn er geen grenzen wat fabrikanten betreft. Je kunt alles eenvoudig en centraal bedienen via een controlecentrum, zoals de Google Home of een vergelijkbaar systeem.

Maar misschien heeft gemak voor jou niet de hoogste prioriteit. Ben je bijvoorbeeld een beetje een controlfreak en wil je overal overzicht van hebben? Dan ligt bij jou de focus misschien meer op veiligheid en controle. Je wilt je veilig voelen in huis en mogelijke gevaren op tijd herkennen. Je focus ligt dus niet zo zeer op comfort, maar op efficiëntie en veiligheid.

Kortom: je wilt niet dat alles compleet geautomatiseerd is, want je wilt handmatig kunnen ingrijpen. Als dit op jou van toepassing is, dan raden je een gesloten smart home systeem aan, zoals de Bosch Smart Home. Je hebt minder keuze aan apparaten, maar een hogere mate van beveiliging.